DF går imod fremmed politiefterforskning i Danmark

Den fælles europæiske efterforskningskendelse kan DF ikke stå inde for, når der skal søges parallelaftaler

Dansk Folkeparti har nu lagt sig helt fast på partiets linje i forhold til Europol.

Blå bloks største parti har givet regeringen grønt lys til at søge parallelaftaler på tre områder, men DF vil ikke støtte en parallelaftale, som indeholder den såkaldte efterforskningskendelse.

Det siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

- Det er en ny forordning, som ikke har virket i praksis endnu, og vi mener simpelthen, at det er for risikabelt med de retssikkerhedsmæssige problemer, der er i den på det nuværende grundlag, siger han.

DF var blandt de partier, der anbefalede et nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i december.

Partiet har i forvejen meldt ud, at regeringen kan søge parallelaftaler om tre af de andre retsakter: Europol, Eurojust, hvor de europæiske anklagemyndigheder samarbejder, og det såkaldte PNR-register over flypassagerer.

Efterforskningskendelsen giver for mange problemer, mener DF.

- At en rumænsk domstol for eksempel kan beordre en ransagningskendelse i Danmark, er ikke noget, vi bryder os om. Det er for risikabelt at søge en parallelaftale på det område.

- Vi har holdt en dør åben for regeringen, for var der gode argumenter for at søge om andet end Europol, ville vi være modtagelige over for de gode argumenter. Regeringen er kommet med gode argumenter for de andre ting, siger Kristensen Berth.

Han forventer, at regeringen dermed ikke søger en parallelaftale, der også indeholder efterforskningsordningen.

Det vækker undren hos EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V). Så kan dansk politi for eksempel ikke anmode rumænsk politi om bistand til at efterforske i Rumænien, lyder det.

- Hvis en hjemmerøver fra Rumænien er taget tilbage til sit hjemland, så vil det i praksis være umuligt for dansk politi at finde beviser mod ham, når de ikke kan få hjælp fra politiet i Rumænien, siger han.

For DF er det ikke afgørende, at alle nejpartier kan stå inde for den parallelaftale, Danmark skal gå efter.

Dermed mener DF, at Danmark godt kan gå efter parallelaftaler på tre eller fire områder, selv om for eksempel Enhedslisten skulle ende med ikke at bakke op.

34 kommentarer
Vis kommentarer