DF-grafiker kræver nasse-kampagne ændret

Yvette Espersen, der er næstformand i DF Søren Espersens kone, går i kødet på modkampagner til DF, fordi de bruger en ulovlig skrifttype

Grafiker Yvette Espersen, Søren Espersens kone, går nu efter at få stoppet modkampagner til DF-kampagne, fordi de angiveligt krænker hendes ophavsret. Foto: Yvette Espersen
Grafiker Yvette Espersen, Søren Espersens kone, går nu efter at få stoppet modkampagner til DF-kampagne, fordi de angiveligt krænker hendes ophavsret. Foto: Yvette Espersen

Danskernes Parti på den yderste højrefløj har fået en mail fra grafiker Yvette Espersen, der står bag Dansk Folkepartis kampagne om 'Vores Danmark'.

DF-grafikeren, som også er næstformand i DF Søren Espersens kone, kræver, at Danskernes Parti helt stopper der modkampagne om nasserne, ellers skal de ændre en skrifttype. Yvette Espersen har ifølge eget udsagn haft ophavsret til skrifttypen siden 2005.

- Jeg er ikke sur, men sådan er reglerne bare, og der er ikke noget at rafle om, siger Yvette Espersen til Ekstra Bladet.

- Jeg har ikke hørt fra Danskernes Parti, men jeg skrev til dem her i morges, fordi de ikke må bruge min skrift, fortæller hun.

Det er skrifttypen, der ligner en håndskrift, og som bruges til teksten 'Vores Danmark', som er problemet. Derfor har hun nu bedt Danskernes Parti og en række andre modkampagner, der også bruger skrifttypen, om at skifte teksten 'Vores Danmark' ud med en ny skrifttype.

- Jeg er i gang med at undersøge det med en advokat om, hvordan vi løser det. Jeg har lavet den skrift i 2005, og det har jeg ophavsret til, så det må de ikke kopiere, siger hun.

En af dem, som nu har fået mail fra DF-grafikeren er kunsterne Birgit Bjerre, der sammen med sin mand, fotografen Jens Peter Engedal og taxachaufføren Hamit, har lavet billedet.

Birgit Bjerre, Jens Peter Engedal og taxachaufføren Hamit, har sammen lavet et modsvar til Dansk Folkepartis kampagne om 'vores Danmark' (foto: Jens Peter Engedal)
Birgit Bjerre, Jens Peter Engedal og taxachaufføren Hamit, har sammen lavet et modsvar til Dansk Folkepartis kampagne om 'vores Danmark' (foto: Jens Peter Engedal)

Møde med taxachauffør blev til DF-modsvar
Birgit Bjerre, hendes mand og Hamit føler sig alle tre stødt over Dansk Folkepartis skildring af Danmark, og derfor besluttede de sig for at lave deres eget billede.

- Vi havde set kampagnen igennem en unges tid. Det kunne vi ikke rigtig undgå, de er jo alle steder. Men fredag aften er vi på vej hjem med en taxa, og kører forbi nogle billboards med reklamen på, fortæller Birgit Bjerre til Ekstra Bladet.

Danskere giver deres bud på, hvad de ser på disse fotografierne af disse to mænd. (Fotocollage: Colourbox/Jan Sommer) Samfund Ekstra Bladet på gaden: Er det en neger?

Yvette Espersen har givet alle, som har brugt hendes skrifttype, en mulighed til at lave det om, så hun ikke skal bruge en advokat.

Birgit Bjerre har nu ændret skrifttypen, men det har Alexander Nicolas Truelsen ikke, fordi det er en 'principsag', oplyser han til TV2.

- Det er en helt ny drejning, at det skal være juridisk. Jeg er ret overrasket, for jeg har jo nærmest stået face-to-face med hendes mand, der fortæller, at vores kampagne er sjov, og man hører Thulesen Dahl sige, at man skal komme i sommerhumør – og så lander det her pludseligt, siger Alexander Nicolas Truelsen til TV2.

DF-familien er ikke skuespillere
På det oprindelige kampagnebillede fra Dansk Folkeparti, optræder en en etnisk dansk familie. Dansk Folkeparti garantere overfor Ekstra Bladet, at personerne på billedet ikke er hyrede skuespillere.

- Det er medlemmer af Dansk Folkeparti fra Fyn, der er på billedet, fortæller Dansk Folkepartis presseansvarlige Søren Søndergaard.

Han forklarer, at Dansk Folkeparti altid bruger deres medlemmer, når de skal have lavet nye billeder.

Neger-forsvar
Yvettes Espersens mand, Søren Espersen, skabte debat, da han i et forsvar for kampagnen brugte ordet 'neger'.

Espersen sagde, at DF 'sagtens kunne have sat en neger ind', og det fik gang i debatten på sociale medier. Nu har Søren Espersen beklaget ordet, men det er ikke en undskyldning.

Flere er pikeret over Søren Espersens brug af ordet 'neger', men DF'eren kommer til at bruge det igen, siger han til Ekstra Bladet.

Foto: Jens Henrik Daugaard. Dansk politik Espersen: Jeg kommer til at sige neger igen

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

305 kommentarer
Vis kommentarer