DF i åben krig: Nægter at være Støjbergs stemmekvæg

Støttepartiets forhold til Venstre er iskoldt efter konfrontation om statsborgerskab

Jan E. Jørgensen, Inger Støjberg og Christian Langballe spiller hovedrollerne i statsborgerskabs-strid. Foto: Jan E. Jørgensen/Støjberg/Langballe
Jan E. Jørgensen, Inger Støjberg og Christian Langballe spiller hovedrollerne i statsborgerskabs-strid. Foto: Jan E. Jørgensen/Støjberg/Langballe

Dansk Folkeparti leverer nu et særdeles hårdt angreb på det store regeringsparti, Venstre.

Støttepartiets vrede er blevet så markant, at det kan give store problemer for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). 

Det er en sag om tildelingen af dansk statsborgerskab, der har sendt Dansk Folkeparti på åben kollisionskurs med Støjbergs parti. 

I sidste ende kan konflikten ende med, at DF nægter at gå med i en kommende aftale på området, hvilket kan få fatale konsekvenser for regeringen. 

DF-toppen har nemlig tidligere truet regeringen på livet, hvis den indgår udlændingeaftaler uden om støttepartiet. 

Meget, meget ringe
Over for Ekstra Bladet skærer Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, ud i pap, hvor alvorligt partiet ser på situationen:

– Jeg synes, at forholdet til Venstre er meget, meget ringe. Vi kommer altså ikke bare til at agere stemmekvæg for Venstre. De må finde ud af, hvor de vender sig hen: Om de vender sig over mod venstrefløjen, eller om de vender sig mod os?

Regeringens støtteparti er mildt sagt fortørnet over Venstres ageren i forbindelse med lovforslaget om tildeling af dansk statsborgerskab til i alt 2710 personer. Et forslag, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg fredag lagde frem i Folketinget.

DF chokerer: Nægter 2710 personer statsborgerskab

’En teaterforestilling’
Selv om Dansk Folkeparti står bag den seneste aftale om reglerne for at opnå dansk statsborgerskab, valgte partiet højest bemærkelsesværdigt at stemme nej til Støjbergs lovforslag.

Beslutningen skyldes ikke mindst kursen fra Støjbergs parti på området, slog Christian Langballe ved den lejlighed fast i klare vendinger.

Langballe mener simpelthen, at Venstres ordfører på området, Jan E. Jørgensen, har mere travlt med at tilgodese venstrefløjen end støttepartiet.

Under debatten i Folketinget var Jan E. Jørgensen imidlertid ikke sen til at give igen og beskyldte bl.a. Dansk Folkeparti for at betragte sagen som ’en teaterforestilling’.

Loft på 1000 personer
Oven på denne markante ordveksling slår Christian Langballe fast, at Venstre absolut ikke skal regne med DF’s stemmer, når Inger Støjberg fremover lægger forslag frem om reglerne for statsborgerskab.

– Nej, det skal de ikke. Vi har sagt, at vi meget gerne så et loft over statsborgerskabet på 1000 personer. Og det vil vi fortsat kæmpe for. Det her er for at minde Venstre om, at vi har vores egen politik og vores egen dagsorden. Vi har ment i lang tid, at der bliver givet for mange statsborgerskaber, og det markerer vi altså nu, siger Christian Langballe.

Støjbergs hovedpine

Dansk Folkepartis store modvilje når det kommer til tildelingen af statsborgerskab, kan blive lidt af en hovedpine for Inger Støjberg.

Efter at DF hældte hendes lovforslag ned ad brættet, slår udlændinge- og integrationsministeren fast, at hun vil forsøge at lave en ny aftale på området med bl.a. Dansk Folkeparti.

’Mit klare ønske er holde fast i den nuværende aftalekreds. Jeg vil meget gerne have Dansk Folkeparti med ved bordet, når vi senere på året skal forhandle om strammere betingelser for at opnå dansk statsborgerskab. Dansk Folkeparti har nogle ønsker til stramninger, og dem er jeg klar til at lytte til,’ lyder det fra Støjberg i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Ikke rimeligt
Det kan dog blive lettere sagt end gjort for udlændingeministeren at få DF med i en ny statsborgerskabsaftale.

Støjberg vil nemlig ikke gå med til støttepartiets krav om, at der kun skal gives 1000 statsborgerskaber om året.

’Regeringen støtter ikke forslaget om et loft over antallet af statsborgerskaber. Jeg mener, at vi skal stille meget skrappe krav til, hvem der kan blive dansk statsborger. Men lever man op til betingelserne, så synes jeg ikke det giver mening at sige, at man skal have afslag, bare fordi man er ansøger nummer 1.001. Det er vilkårligt og ikke rimeligt over for de mennesker, der har anstrengt sig for at leve op til betingelserne,’ lyder det fra Støjberg.

Den melding får dog slet ikke Christian Langballe til at bløde op:

– Vi står fast på det her, siger han til Ekstra Bladet.

Alvorlige problemer
Dermed kan sagen ende med at skabe alvorlige problemer for regeringen, da Socialdemokratiet er med i kredsen af partier bag statsborgerskabsaftalen.

Dansk Folkepartis ledende medlem Søren Espersen har nemlig tidligere slået fast i, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gør klogt i ikke at lave brede udlændingeaftaler uden om partiet.

– Så vælter vi regeringen.

– Det kunne aldrig nogensinde forekomme, at vi ville acceptere det, og Lars Løkke Rasmussen ville aldrig nogensinde være så dum at gøre det, sagde Søren Espersen i september 2015 til TV2 News.

DF-ordfører om Venstre: I holder med venstrefløjen

Hos Dansk Folkeparti beskylder man direkte Venstre for at alliere sig med venstrefløjen i udvalget, der behandler indfødsretssagerne.

Fra Folketingets talerstol har Christian Langballe således angrebet V for ikke at stå last og brast med støttepartiet i et opgør med de internationale konventioner:

– Venstre talte inden valget meget højlydt for at gøre op med konventionsregimet. Hr. Karsten Lauritzen (nuværende skatteminister, red.) udtalte sig om det – Søren Pind (nuværende uddannelses- og forskningsminister red.) udtalte sig om det. Men det er selvfølgelig lang tid siden. Nu er man kommet i regering, lød det fra Langballe, der fortsatte:

– Jeg spørger så alligevel, hvordan det kan være, at Venstre i indfødsretsudvalget begiver sig ind under konventionsregimet og stemmer for, at et stort antal dispensationssager – de såkaldte handicapsager - nu skal prøves af jurister fra indfødsretskontoret i forhold til handicapkonventionen?

– Hvordan kan det være, at Venstre med Enhedslisten, Alternativet, de radikale og Socialdemokratiet stemmer for dette og imod DF? Jeg spørger bare, lød det fra Christian Langballe.

Venstre-ordfører svarer igen: Det er helt sort

Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, blev mildest talt overrasket, da Dansk Folkeparti valgte at stemme imod lovforslaget om statsborgerskab:

– Jeg synes da, at det havde været ordentlig opførsel at sige det på forhånd, så man ikke skal have sådan en overraskelse midt i folketingssalen. Det er ikke sådan, jeg er opdraget.

– Når man laver en aftale sammen, så regner jeg med, at begge parter holder den. Hvis han (Christian Langballe, red.) så vil opsige aftalen, fordi han ikke kan få yderligere stramninger, så er han i sin gode ret til det. Men jeg synes, at det er lidt mærkværdigt, siger Jan E. Jørgensen og slår fast:

– Derfra og så til at udlede, at vi så er enige med venstrefløjen, er helt sort. SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre sidder på udvalgsmøde efter udvalgsmøde og stemmer ja til samtlige dispensationer. I Venstre stemmer vi nej til langt de fleste – dog ikke til ligeså mange som Dansk Folkeparti.

– Hvordan ser du på muligheden for at lave en ny statsborgerskabsaftale med Dansk Folkeparti?

– Hvis kravet fra Dansk Folkeparti er, at der skal sættes et maksimum for antallet af tildelte statsborgerskaber, så kan de glemme alt om det, slår Jan E. Jørgensen fast.