DF købte DF-kuglepenne i DF-butik for skattekroner

Sagen om DF's brug af EU-oplysningsmidler vokser: Lokalafdeling uddelte kuglepenne og muleposer for skattekroner. Lokkemad til vælgerne blev betalt af statskassen

Steen Thomsen godkendte, at DF's københavnske afdeling købte DF-udstyr for oplysningsmidler. Foto: Billedemontage/Polfoto
Steen Thomsen godkendte, at DF's københavnske afdeling købte DF-udstyr for oplysningsmidler. Foto: Billedemontage/Polfoto

Dansk Folkepartis lokalafdeling i København har brugt danske skattekroner øremærket til EU-oplysning på at købe DF-merchandise i partiets egen medlemsbutik.

Kuglepenne, muleposer og mønter til indkøbsvogn blev delt ud til potentielle vælgere forud for valget til Europa-Parlamentet i 2014, som gav DF's spidskandidat Morten Messerschmidt et historisk godt valg.

Ekstra Bladet har forelagt DF-toppen dokumentation for shoppeturen i DF-butikken, som påviser indkøbet af bl.a. 200 kuglepenne, 100 muleposer og 100 vognmønter til en værdi af knap 2500 kroner i april 2014.

DF's forbindelsesofficer til baglandet organisationskonsulent Steen Thomsen erkender, at beløbet blev betalt med midler fra Europa-Nævnet. Det er penge som danske partier - herunder Dansk Folkeparti - får tildelt på finansloven for at udbrede kendskabet og debatten om vores medlemskab af EU.

Indkøbet af gaver til vælgerne kommer efter Ekstra Bladet har afsløret, at DF tre år i træk har afholdt nordjyske grisefester for penge fra Europa-Nævnets kasse.

Tulle og Co. malkede statskassen: Grisefester for skattekroner

Kørte selv ud og hentede tingene
Det var daværende lokalformand i hovedstaden Sonja Pedersen, som fik idéen til, at oplysningsmidlerne kunne bruges til at erhverve DF-udstyr. Det erkender hun i dag.

- Jeg spurgte, om jeg måtte købe materialer for pengene, og så sagde Steen Thomsen, at det måtte jeg gerne, bare der var noget EU med.

- Jeg kørte ud til DF-shoppen i Glostrup og bad dem om at sende regningen til Steen Thomsen. Så hørte jeg ikke mere, siger hun.

Desuden betalte Europa-Nævnets skattefinansierede kasse for én DF-jakke størrelse medium og tre t-shirts.

Her er bilaget, som viser, at DF shoppede i egen butik.
Her er bilaget, som viser, at DF shoppede i egen butik.
 

Førte valgkamp
Kvitteringen viser også, at lokalafdelingen omkostningsfrit afhentede bolcher, vindmøller, balloner og EU-brochurer i DF-butikken på Sofielundsvej i Glostrup 28. april 2014.

Alle tingene blev givet til potentielle vælgere i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet i maj samme år.

- Vi uddelte tingene fra EU-midlerne, når vi stod på gaden. Vi har ikke holdt nogen møder, forklarer den tidligere lokalformand Sonja Pedersen.

Skuffet nævnsformand
Europa-Nævnets formand, Anne Marie Meldgaard, er langt fra begejstret for, at DF har valgt at shoppe i egen butik for oplysningsmidler.

- Man må godt bruge pengene på EU-materiale, men det skal jo være til øremærkede arrangementer. Almindelig drift til foreninger og markedsføring af et parti er selvfølgelig ikke noget, som man kan bruge EU-penge på, siger hun, og tilføjer:

- Det er ærgerligt, hvis der er brugt penge, som ikke giver EU-oplysning, fordi vi har svært nok ved at få promoveret oplysning om EU i forvejen.

Det var agitation
Steen Thomsen, organisationskonsulent i DF, vedkender sig altså, at han har godkendt indkøbet af merchandise.

- De (lokalafdelingen, red.) ville lave agitation i forbindelse med Europa-valget i 2014, og så ville de ud på gaden og uddele EU-brochurer, siger han.

- De har afhentet EU-brochurer, men det har jo ikke kostet noget. Det har derimod DF-jakker, DF-vognmønter, DF-muleposer og DF-kuglepenne. Er det ikke ren DF-reklame?

- Nej, ikke når der også er EU-brochurer. 

- Ville I ikke uddele EU-brochurer uanset hvad?

- Ja.

- Kunne I ikke bruge jeres egne penge på DF-merchandise, og så bruge pengene til reel EU-oplysning?

- Borgerne har jo netop fået EU-brochurer, og at de så samtidig får kuglepenne og andet, det er en del af eventet.

- Har andre lokalforeninger købt ind i DF-shoppen for penge til EU-oplysning?

- Ikke mig bekendt, men jeg kan ikke 100 procent afvise det.

Et eksempel på en DF-kuglepen. Foto: Ekstra Bladet
Et eksempel på en DF-kuglepen. Foto: Ekstra Bladet

DF har haft adgang til millioner på finansloven

Dansk Folkeparti har siden 2010 fået 6,6 millioner kroner fra Europa-Nævnets kasse, som siden 1992 haft til formål at fremme den offentlig debat om Europa via penge på finansloven.

'Nævnets formål er at ruste danskerne til at tage stilling til europapolitiske spørgsmål', lyder det på nævnets hjemmeside. I loven står der, at pengene skal bruges på 'fremme og debat og oplysning i Danmark om Europa'.

1,8 mio. kroner
Derfor giver Europa-Nævnet hvert år omkring otte millioner kroner til de danske partier, så de kan udbrede debatten om Europa.

Af Dansk Folkepartis indberetning til Europa-Nævnet fremgår det, at DF siden 2010 har brugt godt 1,8 mio. kroner af nævnets midler til lokale arrangementer såsom sommerfesterne.

Afsløringen af DF's pengeforbrug har fået Søren Espersen til at fare i flæsket på Ekstra Bladet.

Espersen om grisefest for skattekroner: Ren hetz og løgn

Nu kan Espersen tørre sig efter grisefester

Espersen i flæsket på Ekstra Bladet - men Skaarup grisefester selv

Partier afviser at bruge DF's malkemetode