DF-komets våde drøm: Vil købe fængsel i Rumænien

DF's retsordfører vil købe et fængsel i Rumænien. De danske fængsler er for gode til udenlandske kriminelle, derfor skal de afsone Rumænien

DF's retsordfører Peter Kofod Poulsen vil købe et fængsel i Rumænien. Det skal afskrække udenlandske kriminelle for at begå kriminalitet i Danmark. Foto: René Schütze
DF's retsordfører Peter Kofod Poulsen vil købe et fængsel i Rumænien. Det skal afskrække udenlandske kriminelle for at begå kriminalitet i Danmark. Foto: René Schütze

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, går lige nu og drømmer. Og han drømmer stort. Især om fængsler i Rumænien og om at sende kriminelle udlændinge til at afsone deres straf i udlandet.

– De griner af vores system. De skal ikke sidde i et dansk fængsel, de skal sendes lige på hovedet til et fængsel i Rumænien, siger Peter Kofod om sin drøm.

Fængsel er ikke straf
Den unge DF'’er har timet sit forslag med partiets årsmøde i Herning. Han er ikke den eneste, som vil sende udenlandske kriminelle ud af landet.

– Lad mig sige det rent ud: Der er nogle kriminelle, særligt dem der kommer fra Østeuropa, der ikke tager vores fængsler som en straf.

– Realiteterne er, at en meget stor del af de indsatte i de danske fængsler og arresthuse ikke kommer fra Danmark. En stor del af fangerne er borgere fra andre EU-lande, forklarer DF’s retsordførerer.

Efter norsk forbillede
I næste uge drager han til Rumænien på en studietur med retsudvalget fra Folketinget.

Formålet med turen er ikke at købe fængsler, men alligevel vil den unge DF’er undersøge mulighederne. Studieturen tager også Peter Kofod til Litauen, men han holder fast i, at et fængsel i Rumænien vil være mest passende.

– Danmark har tidligere prøvet at sende rumænere til afsoning i deres hjemland, det afviste Højesteret. Hvordan vil du få gennemført dit forslag om at sende indsatte derned?

– Der er nogle af deres fængsler, der lever op til de standarder, der skal være. Men det er rigtigt nok, at de der rigide krav om, hvor stor en fængselscelle skal være, dem ser jeg da gerne hen, hvor peberet gror.

– Det er fuldstændig latterligt, men vi må overholde reglerne, konstaterer Peter Kofod.

– Har du undersøgt, om det overhovedet er muligt at sende udenlandske kriminelle til afsoning i udlandet?

– Det er efter norsk forbillede, at jeg har idéen. Jeg kan ikke se, hvorfor de kan gøre det, hvis vi ikke kan, siger den unge DF’er, der ikke vil sende danske statsborgere til afsoning i udlandet.

Nordmændene har lejet et fængsel i Holland, hvor de sender indsatte til afsoning, da de ikke har plads i de hjemlige fængsler. Selv om der er stor forskel på hollandske og rumænske fængsler, ser DF’eren ikke nogen videre udfordringer i det, så længe de absolut minimums krav er opfyldt.

Tidligere umuligt: Højesteret vendte tomlen ned

Det kan godt være, at Peter Kofod Poulsen drømmer om rumænske fængsler. Men det ligger ikke lige for, at Danmark skal sende kriminelle udlændinge af sted.

I maj afviste Højesteret at udvise fire rumænere til Rumænien til afsoning med begrundelsen, at de rumænske fængsler er for dårlige og i strid med menneskerettighederne.

– Det er et eller andet sted grotesk, at vi har EU-lande, hvor deres egne borgere ikke kan sendes til afsoning. Det holder jo ikke, har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) tidligere udtalt om situationen.

Slog bremsen i

Det var ellers Justitsministeriet og Østre Landsret, der havde godkendt udsendelsen.

Men Højesteret slog bremsen i, hvilket de også kan gøre for Peter Kofods planer, da der var mulighed for, at cellerne i Rumænien ikke levede op til internationale standarder.

Heller ikke statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kunne forstå dommen fra Højesteret.

– Det kan ikke være rimeligt, at vi har rumænske kriminelle siddende i Danmark, som vi ikke kan sende hjem til et andet EU-land, fortalte Lars Løkke dengang om sagen.