DF lagde stemmer til dyr skatte-brøler

Tilbage i 2005 lagde DF stemmer til et smalt flertal, der vedtog loven om inddrivelse, som kickstartede det skandaleramte EFI-system. I dag ville Tulle have gjort tingene anderledes

Tulle ville i dag ikke have stemt for den lov, som de sammen med den tidligere VK-regering vedtog i 2005. Foto: Jakob Jørgensen
Tulle ville i dag ikke have stemt for den lov, som de sammen med den tidligere VK-regering vedtog i 2005. Foto: Jakob Jørgensen

Tilbage i 2005 stemte det mindst mulige flertal for en ny lov. En lov der skulle vise sig at blive fatal for det danske skattesystem og har kostet milliarder.

VK-regeringen havde ikke stemmer nok til at vedtage loven om opkrævning og inddrivelse alene, men med DF som støtteparti blev det stemt igennem med snævert flertal.

Det betød, at man centraliserede inddrivelse af danskernes gæld til det offentlige, som kommunerne tidligere stod for, til at Skat skulle stå for det. Dengang var en del af pakken at installere et nyt inddragelsessytem hos Skat. Det såkaldte EFI, der ville spare penge og lette inddrivelsen af de mange penge.

DF og S i skattekrig: Vil have ram på Kristian Jensen

DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, er nu gået udenom regeringen, sammen med S, for at lave en undersøgelseskommission. Men DF-formanden fortryder ikke stemmerne til lovforslaget.

- Vi kan konstatere, at det der blev lagt på bordet i midten af nullerne, det var en strategi om, at hvis man investerede målrettet i it-systemer, så ville man få Skat til at fungere rigtig godt, selvom der var færre medarbejdere, siger Kristian Thulesen Dahl til Ekstra Bladet.

Kristian Jensen erkender fejl i skatte-kaos

Stor kritik
Det var en hård fødsel for regeringen at få lovforslaget vedtaget. Flere organisationer advarede direkte imod det nye EFI-system og den omstrukturering, der ville komme af Skat.

Dem der sad med inddrivelse dengang sagde: Lad være, det bliver svært at lave sådan et system, når området er så komplekst. Alligevel stemte i for.

- De spørgsmål viser, hvorfor det er en god ide, at også Dansk Folkeparti mener, at det her må undersøges til bunds. De ting, som du stiller spørgsmålstegn ved nu, det er ting, som en kommission vil undersøge, siger Thulesen Dahl.

Har Dansk Folkeparti så ikke et ansvar, når i stemmer for den lov?

- Vi har et ansvar for det, som vi stemmer for. Det siger sig selv, forklarer DF-formanden.

Ville du have stemt for den lov i dag?

- Med den viden vi har i dag, så har man håndteret tingene helt forkert i forhold til Skat. Man har skaffet sig af med medarbejdere i Skat, som har kunnet håndtere tingene, og man har villet erstatte dem med it-systemer, som ikke kom til at fungere.

- Hvis man efterfølgende sidder og tænker, at det ville man gøre om igen, hvis man havde chancen, så havde man ikke lært af fortiden. Så selvfølgelig skulle vi have grebet tingene anderledes an.

- Så skal en undersøgelseskommission vurdere, hvem der skal have ansvaret, siger Tulle.

Her er et udpluk af Skats mange skandalesager:

* Skrottet it-system.

Skat stopper i begyndelsen af september 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem).

EFI har tilsyneladende både glemt at opkræve gæld og opkrævet forældet gæld. EFI rummer så mange fejl, at en rapport anbefaler helt at skrotte det milliarddyre system.

* Skatteydernes gæld.

EFI's kollaps har medført, at Skat inddriver danskernes gæld til det offentlige delvist manuelt, indtil man har fundet en anden løsning. Det har fået gælden til at eksplodere til 92 milliarder kroner.

Skyldnere kan ikke længere få faste afdragsordninger. Sagsbehandlingstiden trækker ud langt over det rimelige.

Desuden er det stort set umuligt at få tilsendt opgørelser over borgernes skattegæld. Det siger advokater, revisorer og gældsrådgivere ifølge Berlingske.

* Svindel med udbytteskat.

Skat anmelder i slutningen af august 2015 skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet.

Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter. Siden har Skat flere gange opjusteret beløbet, som nu er oppe på 12,3 milliarder kroner.

* Ejendomsvurderinger.

Ifølge Rigsrevisionen stemte Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke overens med de priser, som husene blev handlet til.

Rigsrevisionen kritiserer, at Skatteministeriet har været vidende om problemer med ejendomsvurderingerne siden 2007 uden at gribe ind.

De fejlbehæftede ejendomsvurderinger ventes ifølge Politiken at løbe op i omkring ni milliarder kroner, når boligejere i 2019 skal kompenseres for at have betalt for meget i ejendomsskat.

* Forvaltning.

I september 2016 revser Statsrevisorerne Skat for ottende år i træk.

Skats regnskabsforvaltning er fortsat så svag og utilstrækkelig, at der er risiko for tab for staten. Der er også risiko for, at opkrævningen af skat fra borgere og virksomheder er sket på et ukorrekt grundlag, skriver Statsrevisorerne.

/Ritzau