DF og Radikale strides om penge til Forsvaret

Dansk Folkeparti vil putte flere penge i Forsvaret, mens De Radikale hellere vil øge ulandsbistanden

Forsvaret skal have flere penge, fordi Rusland udgør en stigende trussel. Det var en fejl at spare 2,7 milliarder kroner - eller 15 procent af budgettet - i forsvarsforliget. Der skal flere penge til, så Danmark gradvis bruger to procent af bruttonationalproduktet, BNP.

Det siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup. Hun støtter regeringens gransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, som vil øge forsvarsbudgettet, i sin rapport om dansk udenrigspolitik.

- Det lyder utrolig fornuftigt. Vi har i lang tid efterlyst, at man tog Forsvaret mere alvorligt. Man har sparet for voldsomt på Forsvaret, siger Marie Krarup.

Spørgsmål: Men gik DF ikke med til at spare 2,7 milliarder kroner på Forsvaret?

- Det var helt klart en forkert beslutning. Den eneste grund til, at vi gik med, var, at vi fik reddet værnepligten. De andre partier havde på forhånd besluttet at spare de penge på Forsvaret, som indgik i genopretningsplanen, siger Marie Krarup.

Hun vil gradvis øge det danske bidrag til Forsvaret fra nu 1,2 procent af BNP til Natos mål på 2 procent. Ellers risikerer vi, at USA ikke vil betale regningen alene, mener hun.

- Det er meget vigtigt, at vi viser styrke. Russerne tager kun folk alvorligt, som tager sig selv alvorligt, siger Marie Krarup.

De Radikale vil ikke bruge mere end 20 milliarder kroner årligt på Forsvaret, men hellere spæde mere til ulandsbistanden, siger partiets udenrigsordfører Martin Lidegaard.

- Vi ønsker ikke at øge bidraget til Forsvaret af den helt enkle grund, at vi bruger over 20 milliarder kroner årligt på det. Vi har brug for pengene andre steder, ikke mindst i de forebyggende og stabiliserende indsatser, siger Martin Lidegaard.

- Danmark skal fortsat være i front i international indsats.

20 kommentarer
Vis kommentarer