Annonce:
Annonce:

DF og rød blok: Esben Lunde har løjet for Folketinget

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde (V) har talt usandt for Folketinget. Det mener et flertal i Folketinget. Dermed hænger V-ministerens liv i en tynd tråd (opdateres)

Annonce:
Følg Politik

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde (V) har talt usandt for Folketinget.

Det fastslår et flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Det fremgår af et samrådsspørgsmål, som netop er blevet offentliggjort på Folketingets hjemmeside.

'Ministeren bedes redegøre for, hvorfor han har talt usandt og tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget i sagen om stramning af reglerne i relation til kvotekoncentration (kvotekonger)', skriver DF's og rød bloks medlemmer af Miljø- og Fødevareudvalget i samrådsspørgsmålet.

Bag spørgsmålet står: Ib Poulsen (DF), Simon Kollerup (S), Sanne Bjørn (RV), Trine Torp (SF), Søren Egge Rasmussen (EL), Roger Matthisen (ALT).

Annonce:

Kvotekonger er få magtfulde og velhavende fiskere, som sidder på meget store fiskekvoter og dermed en i uforholdsmæssig stor del af fiskeriet. Dermed får få fiskere nærmest monopol, mens mindre fiskeskippere må opgive deres erhverv.

Et flertal uden om regeringen vil gøre op med disse fiskekvoter og føler sig ført bag lyset af Esben Lunde.

Det er Berlingske, som har skaffet et dokument fra en styrelse under Miljø- og Fødevareministeriet, som viser, at Esben Lunde har skjult mulighederne for at stramme op overfor de såkaldte kvotekonger for Folketinget.

Og hvad der er særligt kritisk, så har Esben Lunde skjult sandheden for DF's fiskeriordfører Ib Poulsen.

- Når jeg sidder overfor ministeren, så ved jeg ikke, om han fylder mig med løgn eller sandhed. Det er ikke særligt tillidsskabende, at han lyver overfor mig, siger Ib Poulsen til Ekstra Bladet.

Annonce:

Ib Poulsen - og et flertal i Miljø- og Fødevareudvalget - har gang på gang efterspurgt muligheder for at stramme op i forhold til de såkaldte kvotekonger, som benytter sig af eksempelvis deres koner som stråmænd, så de får kontrol over store fiskekvoter. Ifølge Ib Poulsen benytter kvotekongerne sig af 'stråmænd' og 'konefinter' til at kontrollere fiskekvoterne.

Men Esben Lunde har afvist, at man kunne gøre andet end at bede kvotekongerne om udfylde nogle tro- og love-erklæringer om, at de ikke har reel kontrol over fiskeriet af de kvoter, som de kautionerer økonomisk for.

Nu viser et dokument som Berlingske har gravet frem, at Esben Lundes ministerium siden 9. december 2015 har haft et helt katalog med 16 mulige opstramninger, som DF har efterspurgt.

Det får Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, til at rette en kraftig kritik.

- Så ministeren har løjet over for mig både mundtligt og skriftligt. Det må man ikke som minister, og i min bog er det en skærpende omstændighed, at han gør det over for sit støtteparti.

- Det er ikke særlig fremmende for samarbejdet. Det skaber mistillid, siger Ib Poulsen.

Heller ikke socialdemokraternes fiskeriordfører Simon Kollerup er imponeret over fødevareministeren.

Annonce:

-  Det er dybt alvorligt, når en minister taler usandt og holder vigtige oplysninger tilbage for Folketinget. Når der er et flertal, som vil lave en kraftfuld indsats overfor de her kvotekonger - at så ministeren efter gentagne opfordringer bliver ved med at tilbageholde værdifuld og vigtig viden for Folketinget, så er det selvfølgeligt helt uacceptabelt, siger Simon Kollerup, som nu ser frem til et hastesamråd med ministeren fredag morgen.

Ib Poulsen forventer dog, at sagen allerede bliver indgående drøftet på DF's gruppemøde torsdag morgen.

Esben Lunde afviser
Esben Lunde Larsen afviser i et svar til Berlingske, at han har tilbageholdt oplysninger.

Han fortæller, at han aldrig har set dokumentet med de 16 forslag.

- Jeg kan forstå, at aftaleparterne nu ønsker en mere vidtgående model. Det har jeg bedt mit embedsværk om at se på, og det tager jeg naturligvis gerne et møde med aftaleparterne om.

- Jeg forstår ikke, hvis partierne skulle opleve, at jeg taler usandt. Jeg er ikke blevet forelagt Landbrugs- og Fiskeristyrelsens idékatalog med 16 idéer. Jeg er meget villig til at drøfte løsninger med partierne bag fiskeripakken, skriver Esben Lunde Larsen til avisen.

DF i hårdt angreb på Esben Lunde: Dumpet

DF angriber Esben Lunde: Virker ligeglad med livsfarlig bakterie

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: