DF om angreb på Støjberg: Slap nu lidt af

Tidligere ministre og folketingsmedlemmer i Venstre kritiserer udlændingeminister Inger Støjberg (V) for håndtering af asylpar, men de skal slappe lidt af, siger DF

Johanne Schmidt-Nielsen er en af dem, der har kritiseret Støjberg i voldsomme vendinger. Se hendes kritik her. Video: Ritzau

Dansk Folkeparti kommer Inger Støjberg (V) til undsætning, når hun bliver beskudt af sine egne.

Udlændingeminister Inger Støjberg får kritik af flere fremtrædende Venstre-folk for håndtering af sagen om asylpar med mindreårige.

Særligt ministerens kommentarer på et fem timer langt samråd i sidste uge har kastet intern V-kritik af sig, men det vil DF ikke høre tale om.

- Naturligvis kunne Inger Støjberg havde svaret mere præcist, men så er det altså heller ikke værre, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

- Så jeg synes, at de gode og tidligere venstrefolk skulle tage og slappe lidt af, siger han.

Angrebet på Støjberg kommer både fra folketingsmedlemmer og ministre. Venstres folketingsmedlem gennem 14 år Eyvind Vesselbo opfordrer Støjberg til at lægge mails frem, så sandheden kan komme frem.

- Støjberg har brudt loven, da hun sagde, at alle par skulle skilles ad, og det overrasker mig, fordi hun er minister, og hun ved godt, hvad der står i loven, siger Eyvind Vesselbo.

- Jeg er ikke på jagt efter Inger Støjberg, jeg er på jagt efter sandheden, så borgerne ikke sidder tilbage med en følelse af, at man bare kan bryde loven. Hvad er så det næste? spørger han.

Inger Støjberg var i sidste uge i et fem timer langt samråd i sagen, og hendes forklaring er efterfølgende faldet fra hinanden ifølge oppositionen, lektor i forvaltningsret og nu også Venstre-folk.

- Inger har sagt to forskellige ting, som ikke begge kan være rigtige, så det må opklares. Vi har en minister, som ikke taler sandt, siger Eyvind Vesselbo.

Dokument undergraver Støjbergs forklaring

Ondt af kolleger
Derfor har Eyvind Vesselbo ondt af de Venstre-kolleger i Folketinget i dag, der må tage kugler for ministerens lovbrud.

- Det er synd for mine kolleger i folketingsgruppen, som i den grad er underlagt social kontrol, fordi de er nødt til at gå ud og forsvare noget, som man måske ikke synes er rigtigt, fortæller han.

- Man skal være loyal overfor befolkningen, så de får sandheden, og ikke en minister, som har brudt loven, siger det tidligere folketingsmedlem.

Udlændinge- og integrationsministerens påstod gang på gang, at asylpar med mindreårige blev skilt ad i henholdt til alle regler, selvom hun udsendte en instruks med en ulovlig procedure i februar 2016.

To uger senere gentog Inger Støjberg den ulovlige procedure i et skriftligt svar til de konservatives Naser Khader.

'Derfor har jeg i sidste uge anmodet Udlændingestyrelsen om at ændre praksis således, at ingen mindreårige asylansøgere fremadrettet kan bo sammen med en ægtefælle eller samlever. Det gælder også, hvis parret har et eller flere fælles børn,' skrev Inger Støjberg.

Birthe Rønn revser Støjberg om asylpar: 'Fundamental brist'

OVERBLIK: Støjbergs instruks om asylpar

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kommet i uvejr, efter Politiken har afdækket, at hun gav instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller - trods advarsler fra embedsmænd.

Torsdag eftermiddag er ministeren i samråd i sagen.

Få et overblik over forløbet her:

- Januar 2016:

Efter en diskussion om "barnebrude" i Sverige, oplyser Udlændingestyrelsen til Berlingske, at der kun i "ganske få tilfælde" bor mindreårige asylansøgere sammen med en ægtefælle over 18 år på danske asylcentre.

- Februar 2016:

I en pressemeddelelse oplyser Støjberg, at ingen asylansøgere under 18 år må bo sammen med en ægtefælle eller samlever. De skal skilles ad og bo hver for sig.

Pressemeddelelsen bliver noget usædvanligt sendt til Udlændingestyrelsen som instruks, uden at departementschefen eller andre embedsmænd fra Udlændinge- og Integrationsministeriet har skrevet under.

Støjbergs ministerium spørger jurister i Justitsministeriet til råds og får at vide, at det kræver en konkret og individuel vurdering, før asylpar kan skilles ad.

- Marts 2016:

Over for Folketinget fastholder Støjberg, at ingen mindreårige asylansøgere skal indkvarteres med deres ægtefælle.

Et ægtepar klager til Folketingets Ombudsmand over at være blevet adskilt. Ombudsmanden tager sagen op.

- Juli 2016:

Udlændingestyrelsen udsender nye retningslinjer med en konkret og individuel vurdering af sagerne. Tidligere adskilte asylpar bliver igen indkvarteret sammen.

- Marts 2017:

Ombudsmanden udsender sin endelige redegørelse. Konklusionen lyder, at Støjbergs instruks var ulovlig og sagen "særdeles kritisabel".

- Maj 2017:

Politiken beretter, at Støjberg blev advaret om, at det kunne være ulovligt at adskille ægteparrene. Mindst to centralt placerede embedsmænd forsøgte ifølge avisens oplysninger at advare ministeren.

Dagen før, Støjberg udsendte sin instruks, gjorde en mail ifølge Politiken opmærksom på juridiske problemer.

Støjberg har erkendt, at hun selv tog undtagelser om en individuel behandling ud af instruksen. Hun afviser, at hun pressede embedsmænd til at bryde internationale konventioner.

Kilder: Politiken, Altinget, Berlingske og Ritzau.

'En fundamental brist'
Hvis Udlændingestyrelsen har fulgt ministerens anmodning, så har de brudt loven, fordi alle par skal vurderes individuelt og konkret. Det er ulovligt at skære alle over en kam, hvilket også har fået den tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til at revse Støjberg.

- Man kan ikke med lukkede øjne behandle sager i bundter. Det kan man ikke.

- Det er en helt fundamental brist, hvis man ikke gør det, sagde Birthe Rønn Honbech.

Under et samråd i torsdags oplyste Inger Støjberg, at der samtidig med en ulovlig skriftlig instruks også blev givet en lovlig mundtlig, som sagde, at alle skulle vurderes individuelt.

Der er omtalt en mundtlig instruks i sagen, men den nævner intet om en konkret og individuel vurdering af parrene. Ifølge et skriftligt svar under sandhedspligt fra Udlændingestyrelsen til Folketingets Ombudsmand indeholdt den mundtlige instruks det samme som den ulovlige på skrift.

DF: Støjberg oversolgte instruks til Udlændingestyrelsen

Virker meget mærkeligt
Hverken Udlændingestyrelsen eller Inger Støjberg har dokumenteret en mundtlig instruks med lovligt indhold, og Eyvind Vesselbo finder Støjbergs forklaring mærkelig.

- Man kan ikke give en skriftlig instruks, som bryder loven, og så bagom sige, at det skal I ikke gøre alligevel. Det virker meget mærkeligt, siger han og fortsætter:

- Hvis der var en mundtlig instruks, så må ministeriets embedsmænd gå ud og sige det.

Den tidligere indenrigsminister og medlem af Venstres hovedbestyrelse, Britta Schall Holberg, undrer sig også over Inger Støjbergs forklaring, skriver Information.

- Det er synd for Venstre, at vi skal trækkes med det her, for det er klart, at det belaster Venstre. Der kommer flere samråd, for der har været forvirring, og der er det svært at være kategorisk. Men man skal ikke sige noget, der ikke holder som politiker, siger Britta Schall Holberg til Information.

Nyt angreb på Støjberg: Hun er ikke specielt stram

Minder om tamil-sagen
Eyvind Vesselbo har forsket i Tamil-sagen, der endte med en rigsretssag mod den daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen (K).

Venstremanden ser flere paralleller til sagen, og han mener, at det er forkert af DF og Venstre at holde hånden over en minister, der bryder loven.

- Det er et skråplan, hvis vi er kommet til, at man kan bryde loven, bare man har 90 mandater. Sådan var det ikke i nullerne i Venstre, fortæller han.

De 90 mandater bag Støjberg skyldes DF, og her er Martin Henriksen ikke så optaget af det mulige lovbrud i processen.

- Hele sagen afslører hvor kedelig og forudsigelig politik også kan være, for ligeså snart der er en mulighed for at stikke kniven ind og dreje rundt, så gør man det.

- Så diskutere vi lige pludselig teknik og processer i stedet for at gå imod fænomenet barnebrude. Det kan folk slet ikke forstå, og det jeg har også svært ved at se logikken i. Det er trist, at det skal være sådan, siger Martin Henriksen

Inger Støjberg har tidligere forsvaret sig med, at kritikere af hendes håndtering af sagen ikke vil sætte ind overfor de såkaldte barnebrude.

- Hun laver et meget ubehageligt spin mod alle dem, som synes, man skal overholde loven. Hun beskylder dem for at gå ind for sex med mindreårige, siger Eyvind Vesselbo.

Ekstra Bladet arbejder for at få en kommentar fra Inger Støjberg.

Støjberg ændrer forklaring i sag om barnebrude - og erkender fejl

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter