Annonce:
Annonce:

DF om asylfup: Flygtningebørn over 15 skal have samme rettigheder som voksne

Hver sjette uledsaget mindreårig asylansøger viser sig at være over 18 år gammel. Dansk Folkeparti mener, at man skal stoppe løgnagtige voksne asylansøgere ved at give alle asylansøgere over 15 samme rettigheder som dem over 18

Her konfronterer Ekstra Bladet en gruppe 'flygtningebørn' med deres alder. (Foto: Jonas Olufson / Redigering: Lasse Brøndal)
Annonce:
Følg Politik

Der er kun én ting at gøre - man skal fjerne deres incitament til at lyve.

Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) mener, at man skal give asylansøgere ned til 15 år den samme ret til opholdstilladelse, som gælder de voksne.

Asylfup: Hundredvis af flygtningebørn er voksne

Udmeldingen kommer, efter Ekstra Bladet i går kunne fortælle, at omkring hver sjette mindreårige asylansøger angiver, at de er børn, selv om de i virkeligheden er over 18 år. Det viser tal fra Udlændingestyrelsen og politiet.

Voksne 'flygtningebørn' overfaldt pædagoger

De kommer for opholdstilladelsen
Asylreglerne foreskriver nemlig, at mindreårige asylansøgere som udgangspunkt har bedre udsigter til at få opholdstilladelse i Danmark end voksne.

Det giver dem en rigtig god grund til at lyve sig yngre, mener Martin Henriksen.

'Mindreårig' flygtning tiltalt for voldtægt

Annonce:

Men det problem kan man let komme uden om.

- Man kunne fjerne de særlige gunstige regler, der er for personer mellem 15 til 18 år, så de ikke længere har samme muligheder for at lyve sig til at opnå asyl, siger han.

- Det er nemmere for en 20-årig at lyve sig til at være 17 år, end det vil være for en 20-årig at lyve sig til at være 14 år, konstaterer Martin Henriksen.

Uledsagede har særlige rettigheder

Uledsagede flygtningebørn får tildelt en personlig repræsentant, der skal varetage den pågældendes interesse, blandt andet under behandlingen af asylsag, men også i en mere generel forstand.

Uledsagede flygtningebørn skal som udgangspunkt have en hurtigere sagsbehandling.

Uledsagede flygtningebørn er som udgangspunkt sikret opholdstilladelse til de bliver 18 år. Hvis de får afslag på ansøgning om asyl, kan de nemlig alligevel få opholdstilladelse, hvis den mindreårige ikke har et familiemæssigt netværk i hjemlandet og ved en tilbagevenden ikke kan undergives offentlig forsorg eller lignende og dermed vil blive stillet i en reel nødsituation.

Uledsagede flygtningebørn bliver indkvarteret på særlige centre med specialuddannet personale.

Kilde: Udlændingestyrelsen

SF: Drop stramning - Hjælp flygtninge i Mellemøsten i stedet
At sænke aldersgrænsen er skruen uden ende, mener gruppenformand Jonas Dahl.

- At stramme lovgivningen på baggrund af det, synes jeg er lidt mærkeligt. Vil man så ikke bare stå i en ny situation, hvor en 16-årig også vil lyve sig til at være yngre, siger gruppeformand Jonas Dahl (SF).

Asylansøgere om aldersfup: Det går ud over os

Annonce:

Han mener i stedet, at man skal rette opmærksomheden ned mod landene, asylansøgerne kommer fra.

- Jeg tror, at man snarere skal gå den anden vej. Man skulle bruge nogle ressourcer på at give de personer, der bor i flygtningelejrene en mulighed for at få et ordenligt liv der. Så ville vi se langt færre mennesker på flugt.

Børnerådet: Bland ikke børn og voksne
Ifølge Børnerådet bør det ikke være på børnenes bekostning, hvis myndighederne blander børn og voksne i landets børnecentre, for eksempel inden eller mens den pågældende er ved at få vurderet sin alder.

- Det tænker jeg ikke er særlig godt, fordi der er ganske almindelig praksis og konventionel basis for at sige, at børn skal ikke være sammen med voksne i denne situation. Derfor er vi opmærksom på denne problemstilling, siger formand for Børnerådet Per Larsen.

TV: 24-årig asylsøger til Ekstra Bladet: Jeg er 16 år

Annonce:

Per Larsen opildner til, at myndighederne så hurtigt, som det er muligt, at placere børn og voksne de rigtige steder.

- Det et spørgsmål om, at man i sagsbehandlingen er så hurtig som overhovedet muligt i sit forsøg på at afdække, hvor de skal placeres - enten i voksen- eller børneafdeling, siger Per Larsen.

- Det er den appel, vi har til myndighederne: Prøv at sætte speed på denne proces, så vi begrænser de eventuelle skadesvirkninger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: