DF om grønlandsk forslag: Det glade vanvid

Den tidligere landstyreformand Hans Enoksen vil udrense danskere fra bestyrelserne i de offentligt ejede selskaber på Grønland. Det vil skade Grønland, fastslår DF's Martin Henriksen

Hans Enoksen må lære at styre sig, siger DF's Martin Henriksen om udrensningstankerne. Foto: Carsten Snejbjerg/Jens Dresling/Ritzau
Hans Enoksen må lære at styre sig, siger DF's Martin Henriksen om udrensningstankerne. Foto: Carsten Snejbjerg/Jens Dresling/Ritzau

- Det er det glade vanvid. Et fuldstændig grotesk forslag. Han må simpelthen lære at styre sig...

Sådan lyder Dansk Folkepartis reaktion på forslaget fra den tidligere grønlandske landsstyreformand, Hans Enoksen, om at udrense danskere fra bestyrelserne i de selvstyre-ejede selskaber.

Se også: Grønlandsk partileder vil udrense danskere

Ifølge Enoksen – der er formand for partiet ’Naleraq’ - skal man enten være født på Grønland eller have boet der i ’mange år’ for at måtte sidde i bestyrelserne.

DF’s medlem af Folketingets Grønlandsudvalg Martin Henriksen maner dog til eftertanke.

- Det er det glade vanvid. Et fuldstændig grotesk forslag, som vil smadre erhvervslivet på Grønland. Forestil dig, hvis Folketinget i Danmark kun accepterede danskere som direktører og bestyrelsesformænd i dansk erhvervsliv. Alle ville jo grine ad os, og det ville være med god grund, fastslår Martin Henriksen.

- Hans Enoksen skader Grønland med sine udtalelser, så han må simpelthen lære at styre sig. Danskere skal ikke udrenses fra Grønland og grønlændere skal heller ikke udrenses fra Danmark. Når grønlandske politikere kaster sig ud i den slags udtalelser, så er det som regel, fordi de ikke vil tale om, hvordan de vil løse Grønlands problemer, fortsætter han.

Stine Bosse vil ryge
Ifølge det grønlandske nyhedsmedie Sermitsiaq.ag betyder Enoksens forslag, at 30 bestyrelses-medlemmer skal udrenses, hvis Hans Enoksen får den nødvendige opbakning ved valget 24. april.

Det vil blandt andre ramme tidligere Tryg-koncernchef Stine Bosse og Vækstfondens direktør Christian Motzfeldt, der er bestyrelsesformænd i nogle af de offentligt ejede selskaber uden at have boet på Grønland i ’mange år’.

Martin Henriksen erkender, at han sikkert vil blive beskyldt for at blande sig i grønlandske forhold. Men det holder ham ikke tilbage:

- Jeg vil kraftigt opfordre Hans Enoksen og hans parti til at trække udtalelsen tilbage. Udtalelsen skader Grønland. Udenlandske investorer vil ikke investere et sted, hvor man alene vælger direktører og medarbejdere ud fra, om de falder i Hans Enoksens smag. Jeg håber, at de øvrige grønlandske partier tager afstand.

- Hvis de grønlandske politikere ønsker mere selvbestemmelse, så burde de søge det indenfor rammerne af Rigsfællesskabet i stedet for at erklære krig mod danskerne. Det er upassende og urimeligt overfor de mange danskere, som bor og arbejder i Grønland. Det her er ganske enkelt for dumt, mener Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti er – som de fleste andre i Danmark – tilhængere af det fortsatte rigsfællesskab mellem Grønland og Danmark. Hans Enoksen meldte tidligere i valgkampen ud, at han ønsker et ’frit Grønland’ allerede i 2021.

Hold nu op, Hans!
Forslaget fra den politiske veteran, Hans Enoksen, om udrensning af danskere og andre udlændinge i bestyrelsen for de selvstyreejede virksomheder har også fået skarp kritik fra Tillie Martinussen fra det grønlandske Samarbejdspartiet.

- Hold nu op, Hans. Skal vi nu igen ud i den gamle, slidte diskussion om kompetencer i bestyrelsesarbejde versus etnicitet? skriver hun ifølge Sermitsiaq.ag i en pressemeddelelse.

- Vi bør sige ja tak til alle kompetencer, hjemmehørende som tilflyttende, indenrigs som udenlandske. Vi har hårdt brug for dem, fastslår Tillie Martinussen.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen