DF om Khader-besked: Det er en trussel - jeg havde været rystet

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tager afstand fra de konservatives Naser Khader, som har sendt en besked til en kvindelig imam

Dansk Folkepartis Peter Kofod ville være rystet, hvis han fik en lignende besked fra Naser Khader. Foto: Jens Dresling
Dansk Folkepartis Peter Kofod ville være rystet, hvis han fik en lignende besked fra Naser Khader. Foto: Jens Dresling

Der er ingen hjælp at hente for de konservatives Naser Khader fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i sagen om en besked til en kvindelig imam.

Imamen og leder af Exitcirklen, Sherin Khankan, hævder, at Naser Khader har forsøgt at presse hende til tavshed med gamle private billeder af hende, og den udlægning er DF's retsordfører, Peter Kofod, enig i.

- Jeg tager afstand fra Naser Khaders ageren i den her sag. Han skal ikke skrive sådan noget. Der er ikke nogen, som skal være bange for at ytre sig i den offentlige debat, siger Peter Kofod.

Khader og Khankan har ifølge sidstnævnte haft et forhold i en kort periode i 1999 - hvilket flere kilder bekræfter over for Berlingske. Det var i denne tid, Khankan sendte billeder af "dyb personlig og privat karakter" til Khader.

I en privat besked, som Khader sendte til Khankan forrige torsdag, skriver han blandt andet:

- Jeg fandt en hel del i kassen i går, blandt andet fotos vi tog sammen i Lund i år 2000 og et modelfoto, du sendte til mig i 1999. Gider du holde op med at lyve?

 

- Læser du beskeden som en trussel?

- Hvis jeg havde været modtageren af sådan en besked, så havde jeg læst det som en trussel, fortæller Peter Kofod.

- Andre kloge folk må vurdere, om det er strafbart, men jeg synes ikke, at det var pænt gjort, siger DF'eren.

Her er beskeden, som Naser Khader sendte til den kvindelige imam. Khader har selv lagt beskeden på Facebook.
Her er beskeden, som Naser Khader sendte til den kvindelige imam. Khader har selv lagt beskeden på Facebook.
 

Vil lukke for pengene
Khader har siden september rejst en række anklager mod både Khankan og hendes kollega i Exitcirklen, Khaterah Parwani.

Sammen med Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) har han forsøgt at stoppe en satspuljebevilling på 680.000 kroner til foreningen, der arbejder med psykisk vold mod kvinder og æresrelaterede konflikter.

I en fælles mail har de tre politikere beskyldt Khankan for at forsvare stening og piskeslag som straf for utroskab. Beskyldninger, hun har afvist. Hendes advokat er ved at udfærdige en stævning mod de tre for injurier.

I et interview med Radio24syv forrige onsdag fortalte Sherin Khankan, at hun tidligere har afvist Naser Khaders tilnærmelser til et privat forhold mellem de to.

- Hvis han har næret stærke følelser for mig, så er det et faktum, at jeg afvist dem, sagde Sherin Khankan.

Den udlægning gør Khader til en 'forsmået bejler' ifølge ham selv, der vil lukke for pengene for at få 'privat hævn'. Derfor mener Naser Khader, at hans besked til den kvindelige imam skal ses som en form for dokumentation for deres forhold.

- Kan beskeden læses som om, at han kan dokumentere, at han er uenig i hendes udlægning af, at hun har afvist ham?

- Jeg kan bare sige, at hvis jeg havde fået den slags besked, så havde jeg været rystet, siger Peter Kofod.

LA: Det ser ikke godt ud
De konservatives venner i regeringen - Liberal Alliance - tager også afstand fra Naser Khader.

- Uanset hvem man er – folkevalgt eller almindelig borger – skal man holde sig på den rigtige side af loven og af god opførsel. Og jeg synes ikke, det her ser godt ud, siger LA's politiske ordfører Christina Egelund til Berlingske.

Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, har tidligere bakket Khader op og kaldt ham en god kollega. Den karakteristik vil han ikke længere tage i sin mund.

- Jeg kan bare konstatere, at Søren Pape som leder af De Konservative vil gå ind i det, og det synes jeg er en rigtig fin løsning. Det må være op til dem at afgøre, siger Marcus Knuth.

- Tager du afstand til beskeden?

- Jeg vil ikke forholde mig til det, det må være op til de konservative.

- For en måned siden sagde du, at Naser Khader er en god kollega, er han stadig det?

- Det vil jeg ikke kommentere. Jeg synes som sagt det her er en sag for de konservative.

OVERBLIK: Striden mellem Khader og imam

23. februar

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) opretter en særlig pulje for projekter med "lokale ressourcepersoner til arbejdet med æresrelaterede konflikter" på to millioner kroner. 

Exitcirklen, der hjælper kvinder udsat for vold og social kontrol, søger som de eneste om 680.000 kroner.

18. april

Siri indstiller til Udlændinge- og Integrationsministeriet, at Exitcirklens ansøgning imødekommes.

1. juni

Siri modtager en mail om, at Støjberg vil forsøge at få annulleret puljen og overføre alle pengene til en anden pulje. Støjberg vurderer, at "målgruppen for puljen har været forkert", når der kun var en enkelt ansøger.

9. juni

Støjberg skriver til ordførerkredsen, at Exitcirklen "lever fagligt op" til puljens formål. Men at hun vurderer, at "den meget begrænsede interesse for puljen tyder på, at antallet af civilsamfundsaktører, der har mulighed for at bidrage til indsatsen mod æresrelaterede konflikter, endnu er for begrænset".

Derfor vil hun annullere puljen. Det kræver dog, at alle partier bag satspuljen bakker op, og det gør De Radikale, Alternativet og SF ikke. 

13. september 

Naser Khader (K), Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) skriver en fælles mail til ordførerne fra de tre røde partier. 

Heri fremsætter de en række anklager mod kvinderne bag Exitcirklen - blandt andet beskyldes Sherin Khankan for at forsvare straf med piskeslag og sharialovgivning og Khaterah Parwani for at forsvare Hizb ut-Tahrir.

18. september

Exitcirklens ansøgning godkendes, da Støjberg konstaterer, at der ikke er opbakning til at droppe puljen.

29. september

I Berlingske beskyldes Khader, Knuth og Henriksen for på et usagligt grundlag at have orkestreret et forsøg på karaktermord på de to kvinder bag Exitcirklen for at fratage dem den statsstøtte, de var blevet tildelt.

23. oktober

Khaders udtalelser i sagen er ikke udtryk for De Konservatives synspunkt, skriver politisk ordfører og gruppeformand Mette Abildgaard på Twitter. Hun tilføjer, at hun ikke synes, det har bidraget til en god debat.

15. november

Khader erkender i et interview med Euroman, at mailen "ikke får topkarakter", og at den "fokuserede alt for meget på, hvad Khankan og Parwani har sagt tidligere". Han nægter dog fortsat at undskylde.

25. november

Khankans advokat udtaler, at han vil indsende en stævning mod de tre politikere for injurier.

2. december

Berlingske skriver om en privat besked fra Khader til Khankan 16. november, at han har et modelfoto af hende, som hun sendte til ham i 1999, og beder hende samtidig holde op med at lyve. 

Beskeden kan ifølge en juraprofessor på kant med straffeloven. Khader afviser, at beskeden indeholder en trussel. 

Kilde: Berlingske, DR og Ritzau.

På kant med loven
En juraprofessor vurderer over for Berlingske, at Khaders besked er på kant med straffeloven, blandt andet fordi det er i strid med straffelovens paragraf 264 d at videregive dybt personlige og private billeder.

Ekstra Bladet har forgæves spurgt til en kommentar fra de konservative formand, Søren Pape. I en mail til Berlingske skriver han, at han vil tage 'en samtale' med Khader:

- Jeg synes, det på alle måder er en ulykkelig sag, og det lader først og fremmest til at være et personligt drama mellem Naser Khader og Sherin Khankan, der ser ud til at være kørt fuldstændigt af sporet.

Den kommentar er de radikales politiske leder, Morten Østergaard, ikke helt tilfreds med.

Nægter sig skyldig
Ekstra Bladet har forsøgt at få fat på både Sherin Khankan og Naser Khader, men det er ikke lykkedes.

Khader ønsker ikke at stille op til interview med Berlingske, men han afviser i en mail at have truet Khankan - og opfordrer hende til at 'stoppe sine manipulationer og klynkeri'.

'Jeg har hverken direkte eller indirekte truet Sherin Khankan med noget som helst. Jeg har anmodet hende om at stoppe med at lyve om vores relation for 16 år siden i medierne. Jeg har selv undladt at bringe det frem, da det her handler om politik og holdninger og intet andet. Det er et billigt og gennemskueligt trick at antyde, at jeg skulle have andre motiver. Ja, jeg har masser af dokumentation for karakteren af vores relation, som vidner om at hun også her udtaler sig i modstrid med fakta. Jeg har ikke brugt det og aldrig vil bruge det, fordi det er privat. Det håbede jeg hun ville lade sig inspirere af. I stedet klynker hun videre - og du lægger ukritisk pen til'.

Naser Khader har også skrevet om sagen på Facebook, hvor han blandt andet understreger, at der ikke er tale om nøgenbilleder

'Det er alene ‘feriebilleder’ fra Lund og et ‘modelfoto’ er ganske almindeligt, ungdommeligt, meget anstændigt og fuld påklædt billede'.

512 kommentarer
Vis kommentarer