DF om overvågning: Smid tyrkisk rådgiver ud

Dansk Folkeparti vil smide en tyrkisk diplomat ud, efter at han har bekræftet, at tyrkiske myndigheder står bag ulovlig overvågning og registrering af herboende tyrkere

Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth vil smide en tyrkisk rådgiver ud af landet. Polfoto: Jens Dresling.
Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth vil smide en tyrkisk rådgiver ud af landet. Polfoto: Jens Dresling.
Følg Politik

En tyrkisk diplomat skal smides ud af landet - diplomatisk krise eller ej -ifølge Dansk Folkeparti.

Udsmidningen skyldes, at en tyrkisk rådgiver overfor Kristeligt Dagblad bekræfter, at tyrkiske myndigheder står bag overvågning og registrering af herboende tyrkere.

Det er ulovligt i Danmark, og derfor må den religiøse rådgiver for den tyrkiske ambassade i Danmark, Adnan Bülent Baloglu, ud.

- Det er fuldkommen grotesk, at et land, som vi angiveligt skulle være allieret med, er fløjtende ligeglad med dansk lov, siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth.

- Det er uacceptabelt, og vi kan ikke have en diplomat siddende med den indstilling på en ambassade i Danmark, så jeg kan ikke se anden løsning, end han må udvises af landet, siger han.

Erdogan-modstandere i Danmark bliver overvåget

Dokument sendt til Tyrkiet
Hidtil har den tyrkiske ambassade i Danmark ikke ønsket at forholde sig til et dokument om overvågning af tyrkere i Danmark, som nu bekræftes af den religiøse rådgiver.

Dokumentet er sendt fra ambassaden i København til Tyrkiet i efteråret. Det skete efter bestilling fra den tyrkiske regering ifølge Kristeligt Dagblad, som er i besiddelse af dokumentet, der viser, at ambassaden har indsamlet informationer om fire mænd og 14 skoler i Danmark.

Alle registrerede menes at være tilknyttet Gülen-bevægelsen, der ledes af Fethullah Gülen, og som mistænkes af Tyrkiet for at stå bag kupforsøget i Tyrkiet sidste sommer.

- Denne indsamling af information er en stats refleks på et forfærdeligt kupforsøg, hvor folk er blevet brutalt dræbt. Hvis de mennesker render rundt blandt os, må vi vide det, siger Adnan Bülent Baloglu.

Özlem Cekic: Overvågning af dansktyrkere truer sikkerhed

To gange løgn
Kupforsøg eller ej, så er der forbud mod at registrere folk ud fra deres politiske tilhørsforhold og sympatier i Danmark. Derfor må rådgiveren ud af landet ifølge DF.

- Vi kan ikke retsforfølge de her mennesker, så vi må kigge i den diplomatiske værktøjskasse, og så kan vi udvise rådgiveren, siger Kenneth Kristensen Berth.

- Hvis det medfører en diplomatisk krise, at han bliver smidt ud, så fred være med det, lyder det.

DF'eren mener, at Tyrkiet to gange har løjet over for udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Både på et møde i Udenrigsministeriet og under et Nato-topmøde.

- Tyrkiet fortalte udenrigsministeren, at der på ingen måde foregår registrering eller overvågning i Danmark. Nu har man så en religiøs rådgiver, der siger, jo jo, det gør vi da. Det er umuligt at have tillid til noget fra tyrkisk side i øjeblikket, fortæller Kenneth Kristensen Berth.

Tyrkiet suspenderer over 9000 fra politiet

Ingen er kommet til skade
I sin egenskab af religiøs rådgiver for den tyrkiske ambassade er han også ansvarlig for de tyrkiske religiøse anliggender i Danmark. Han er desuden rådgiver for de 29 tyrkiske imamer i Danmark, der er udsendt af den tyrkiske stat.

Rådgiveren ser intet problem i, at den tyrkiske ambassade har indsamlet disse oplysninger.

- Er der nogle af disse mennesker, der er kommet til skade efter indsamlingen af oplysninger?, siger han.

Den religiøse rådgiver fortæller, at det er den tyrkiske ambassade, der har indsamlet oplysningerne. Det er altså ikke imamerne.

Dansk Folkeparti forsøger nu at få udenrigsminister Anders Samuelsen på banen for at 'trække en streg i sandet' overfor Tyrkiet.

Tyrkiet har ikke en ambassadør i øjeblikket, da den tidligere er gået på pension. Derfor forsøger Ekstra Bladet at få en kommentar fra den såkaldte chargé d'affaires, som i øjeblikket leder den tyrkiske ambassade i Danmark.

Europarådet sætter Tyrkiet under fuld observation

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind