DF-oprør sat på pause: Kræver lyttende Tulle

En truende krise omkring ledelsen i Dansk Folkeparti er umiddelbart afværget, men gløderne ulmer stadig i baglandet

Kristian Thulesen Dahl har ikke fejret nogen sejre siden 2015. Derfor krævede baglandet større medbestemmelse. Foto: Anthon Unger
Kristian Thulesen Dahl har ikke fejret nogen sejre siden 2015. Derfor krævede baglandet større medbestemmelse. Foto: Anthon Unger
Følg Politik

På to møder i Jylland fik DF-formand Kristian Thulesen Dahl slukket et oprør i lys lue i Dansk Folkepartis bagland. Men gløderne ulmer stadig, og kan blusse op igen, hvis ikke DF-toppen lytter.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis lokalformand i Aahus, Knud N. Mathiesen, efter at et forslag om at udvide DF's hovedbestyrelse med en vedtægtsændring er trukket tilbage.

- Hvis de ikke lytter til input, så ved Kristian Thulesen Dahl og resten af hovedbestyrelsen, at så kommer vi til at tage en vedtægtsændring op igen, siger Knud H. Mathiesen.

En del af baglandet i Dansk Folkeparti mener ikke, at partitoppen har fingeren på pulsen. Det gælder også selve formanden.

- Vi lavede forslaget for at sætte fokus på tingene lokalt overfor Kristian Thulesen Dahl, så han ved, hvad der foregår, fortæller Knud N. Mathiesen, der sidder i byrådet i Aarhus, hvor han også er næstformand for Børn og unge-udvalget.

To byrødder forlader DF

- Vi har nogle gode pointer ude lokalt, og der er for mange i hovedbestyrelsen, som vi synes, ved for lidt om, hvad der foregår ude lokalt, fortæller lokalformanden for Dansk Folkeparti i Aarhus, Knud N. Mathiesen. Foto: Dansk Folkeparti, Aarhus
- Vi har nogle gode pointer ude lokalt, og der er for mange i hovedbestyrelsen, som vi synes, ved for lidt om, hvad der foregår ude lokalt, fortæller lokalformanden for Dansk Folkeparti i Aarhus, Knud N. Mathiesen. Foto: Dansk Folkeparti, Aarhus
 

Et kompromis
En truende konflikt på Dansk Folkepartis årsmøde i september, hvor partiets 25-års jubilæum kunne være fejret med et bittert opgør om indflydelse, er derfor lagt i graven.

Tulle på knæ: Oprør i lys lue

Kravet om flere fra baglandet i hovedbestyrelsen er byttet ud med et såkaldt tillidsmandsforum.

Her skal 10 repræsentanter fra DF-baglandet mødes med partitoppen mindst fire gange om året før et hovebestyrelsesmøde. Men baglandet får ikke stemmeret.

- Der er indgået et kompromis, og det tror vi, er det tætteste vi kommer på en vedtægtsændring, siger den lokale DF-formand i Aarhus.

- Hvis vi skal til at diskutere vedtægtsændringer på et årsmøde, som kun varer en dag, synes vi, det ville være træls, forklarer Knud N. Mathiesen.

Oprør mod DF-top vokser

Var næsten i hus
Egentlig var der enighed blandt de 10 lokalformænd i Østjyllands Storkreds om at holde fast i kravet om en udvidelse af hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti. Men på et møde i mandags fik formand Kristian Thulesen Dahl overtalt DF'erne, som mødet skred frem, erfarer Ekstra Bladet.

For at få et forslag til ændring af vedtægterne op på et årsmøde i Dansk Folkeparti, så kræver det, at mindst halvdelen af lokalformændene siger ja.

Dansk Folkeparti i Østjylland sendte derfor et brev rundt til samtlige knap 100 lokalformænd. Omkring 40 procent havde allerede sagt ja, erfarer Ekstra Bladet, da planen blev droppet på mødet med Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden holdt et lignende møde med partiets repræsentanter i Syddanmark onsdag, og her blev konsekvensen det samme. Oprøret stiller sig tilfredse med et tillidsmandsforum. For nu. Ordningen skal evalueres i slutningen af 2021.

- Vi skal have en evaluering efter kommunal- og regionsvalg, og hvis det her ikke har virket tilfredsstillende, så kommer vi bare til at starte forfra igen med vedtægtsændringer, forklarer Knud N. Mathiesen.

- Vi har nogle mange gode pointer ude lokalt, og der er for mange i hovedbestyrelsen, som vi synes, ved for lidt om, hvad der foregår ude lokalt, fortæller lokalformanden i Aarhus.

Engell: DF-kritik er uhørt opsigtsvækkende

Tulle: Har forstået
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at baglandet har trukket deres forslag tilbage, fordi han har 'forstået budskabet'.

- Vi skal have et langt større samarbejde om, hvordan vi udvikler Dansk Folkeparti, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg tror, det kan blive meget befordrende for, at vi for alvor kommer frem igen. Så presset kan ende i noget sundt, fortæller DF-formanden.

Hidtil har intern kritik af Dansk Folkeparti været uhørt, og der er blevet slået hårdt ned på kritikere.

Siden partiets voldsomme tilbagegang ved valget i 2019 har både baglandet og tidligere medlem af Europa-Parlamentet Anders Vistisen åbent kritiseret partiet.

I stedet for eksklusioner er det endt med, at kritikerne er blevet inddraget mere.

- Det er klart, at når sådan en valglussing giver en masse frustration, så skal vi tage frustrationen seriøst. Det er fundamentet for, at vi får vendt den til noget konstruktivt, siger formanden.

DF-rebel undgår eksklusion

Brug for friske folk
Oven på valgnederlaget har flere kommentatorer peget på, at ledelsen i Dansk Folkeparti har siddet i 25 år uden, at der er kommet nye kræfter til i toppen af partiet. Det er et problem, erkender Kristian Thulesen Dahl.

- Det er klart, at et parti også har brug for, at der kommer friske folk til. Men når vi får sådan et valgnederlag, så mister vi mange af dem, der ellers kan være fornyerne eller de friske pust.

- Så vi må finde andre veje, til at få vores mange åbenlyse talenter frem. Her kan kommunal- og regionsvalget blive et af de steder, hvor vi kan vise vælgerne, at vi har nye, yngre og - nogle vil måske endda sige friske - kræfter, siger Kristian Thulesen Dahl.

For hvis personer i for høj grad bliver lig et parti, så dør partiet også med deres afgang.

- Selv om vi som partistifter er meget optagede af partiets ve og vel, så skal vi også være meget optagede af, at partiet er større end os og skal være der, når vi ikke er der længere.

- Derfor er det også vores pligt at få nye folk frem. Dem, der skal overtage efter os. Det er en af de store opgaver, vi kommer til at arbejde med de kommende år, siger formanden.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind