DF-profil: 'Absurd Venstre-spin, selvfølgelig er han en kvotekonge'

Statsministerens fiskerven John-Anker Hermetner afviser selv, at han er kvotekonge. Men en analyse fra Fiskeristyrelsen viser, at Thyborønfiskeren er blandt landets største ejere af de omdiskuterede IOK-kvoter

Storfiskeren John-Anker Hametner (th.) gav V-leder Lars Løkke et gavekort på et gratis sommerhusophold i fødselsdagsgave. Det blev indløst, mens Christiansborg diskuterede stramninger over for kvotekonger. Hametner benægter dog, at han selv er kvotekonge. Men det er absurd, mener DF's Ib Poulsen. Foto: Jens Dresling/ Ritzau/Scanpix og Ernst Van Norde
Storfiskeren John-Anker Hametner (th.) gav V-leder Lars Løkke et gavekort på et gratis sommerhusophold i fødselsdagsgave. Det blev indløst, mens Christiansborg diskuterede stramninger over for kvotekonger. Hametner benægter dog, at han selv er kvotekonge. Men det er absurd, mener DF's Ib Poulsen. Foto: Jens Dresling/ Ritzau/Scanpix og Ernst Van Norde

- Absurd Venstre-spin!

Sådan lyder svaret fra Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen, når både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og storfiskervennen fra Thyborøn John-Anker Hametner Larsen afviser, at sidstnævnte skulle være kvotekonge.

Lars Løkke (V) afviser at kende kvotekonger, men statsministeren kender storfiskeren John-Anker Hametner, der har indsamlet 1,2 mio. kr. til Løkkefonden.

Storfiskeren fra Thyborøn afviser selv at være en kvotekonge, og han kræver et dementi.

– Jeg er bare en fisker, og jeg vil have, at I dementerer, at jeg er en kvotekonge, sagde han tirsdag til Ekstra Bladet.

Men DF's Ib Poulsen ryster på hovedet over, at John-Anker Hametner ikke skulle være kvotekonger. 

– Selvfølgelig er han en kvotekonge. Det er jo absurd Venstre-spin at prøve at få det til at se ud som om, at John-Anker ikke skulle være kvotekonge. Manden er blandt de allerstørste, når man ser på hvilke kvotekonger, der lander de fleste fisk inden for IOK, siger DF-ordføreren.

8. største
'Kvotekonge' er som bekendt ikke en beskyttet titel. Men ifølge en frisk analyse fra Fiskeristyrelsen er John-Anker Hametner utvivlsomt en af landets allerstørste ejere af de omdiskuterede IOK-kvoter. Thyborønfiskeren ejer 4,2 procent af samtlige danske kvoter for sild, makrel og industrifisk.

Det placerede ham i oktober 2017 – ifølge styrelsen under fiskeriminister Karen Ellemann (V) – på en 8. plads over de største ejere af IOK-kvoter, hvor kvotekongerne sidder tungt på garnet.

Året før var han nummer seks på listen, men man skal helt ud på decimalerne for at se forskel på nummer tre og nummer otte blandt landets førende kvotekonger.

Socialdemokraternes fiskeriordfører Simon Kollerup mener også, at der er fuld dækning for at betegne Thyborøn-fiskeren som kvotekonge

– Vi har indført en meget klar grænse for, hvornår de særligt skrappe krav, som rammer kvotekongerne, træder i kraft. Det er særligt for kvotebesiddere med mere end én procent af IOK-kvoterne, som repræsenterer en meget stor værdi: Og den ligger han, så vidt jeg er oplyst om, langt over. Både på sit ejerskab og på sine faktiske landinger, siger Kollerup. (artiklen fortsætter under faktaboksen)

Top ti: De største kvotekonger

Herunder ses de ti erhvervsfiskere, som i oktober 2017 ejede den største andel af de danske IOK-kvoter.

1. Henning Kjeldsen: 12,1 %

2. Gullak Arngrimsson Madsen: 8,7 %

3. Leif Johansson: 4,7 %

4. Bo Johansson: 4,7 %

5. Fridalvur Tingskard: 4,3 %

6. Fridi Magnusen: 4,3 %

7. Roi Magnusen: 4,3 %

8. John-Anker Hametner: 4,2 %

9. Niels Arne Hounisen: 3,6 %

10. Asger Flemming Pedersen: 3,4 %

Kilde: Landbrugs og Fiskeristyrelsen

Ekstra Bladet kunne tidligere på måneden afsløre, at Lars Løkke har boet gratis i kvotekongens sommerhus i Skagen i sommeren 2016.

Det skete i højsæsonen, hvor et lignende sommerhus ville koste 10.000-11.000 kroner for en uge. Løkke forklarede, at det var et gavekort fra storfiskeren, da Løkke blev 50 år i 2014.

Tirsdag kunne Ekstra Bladet fortælle, at statsministeren med hustru deltog i John-Anker Hametners firmafest på Train i Århus 3. marts 2017.