Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

DF-profil i flygtninge-kovending: Beklager, det er jeg ked af

Dansk Folkepartis EU-ordfører angrer at have sagt, at man kunne skyde på bådflygtninge. Har beklaget overfor partikolleger

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det var en brødebetynget DF'er, som Ekstra Bladet mødte ude foran Dansk Folkepartis gruppeværelse på Christiansborg her til morgen.

EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth 'beklager' og er 'ked af', at han i en debat i mandags sagde, at man 'for eksempel' kan skyde på bådflygtninge, der krydser Middelhavet.

Det mener EU-ordføreren ikke i dag, og i en vaske ægte kovending mener Kenneth Kristensen Berth nu, at der kun skal være tale om varselsskud. Læs hele interviewet her:

- Skal man skyde på bådflygtninge, når de krydser en usynlig grænse i Middelhavet?

- Nej, og jeg beklager meget, at man kan lægge det i de udtalelser, som jeg er kommet med. Det har bestemt ikke været min intention, siger Kenneth Kristensen Berth.

- Det har været min intention at fastslå, at vi skal kunne forsvare Europas grænser på en anden måde, end vi gør i dag, hvor vi blot lader de her mennesker sejle ind til den italienske kyst eller bistår dem med at komme ind.

- Du bliver spurgt, om man skal skyde PÅ bådflygtninge, og så siger du 'for eksempel'. Der er vel ikke så meget at tage fejl af?

- Det er derfor, jeg beklager udtalelserne. Det har ikke været og er ikke nu udtryk for, hvad jeg mener.

- Jeg mener, at man skal opretholde sit territorium, men det skal selvfølgelig ikke ske ved at skyde på civile. Det siger sig selv. Bådene skal gelejdes tilbage til det land, hvor de kom fra.

Se også: Engell efter vilde DF-udtalelser: Han skal nok blive sat på plads af Tulle

Siger du, hvad du tænker?
- På Facebook er dit slogan, at du siger det, som andre tænker. Er du sikker på, at du ikke har sagt, hvad du selv rent faktisk tænker?

- Nu har jeg ikke sagt, at man skal skyde på flygtninge.

- Det spørger intervieweren om, og så siger du for eksempel.

- Jeg har ikke fæstet mig ved det forholdsord, vil jeg gerne indrømme.

- Hvad skal man så gøre i stedet for at skyde på dem?

- Min intention var, at man i yderste konsekvens skal bruge et varselsskud for at markere, at man er på vej ind til et territorium, hvor man ikke har adgang.

- Hvad varsler et varselsskud så, hvis båden ikke stopper eller vender om?

- Så kunne man borde fartøjet.

- Er det så ikke det samme som i dag?

- Nej, for der skal ske noget andet, og derfor beklager jeg også udtalelsen, fordi de har været med til at forplumre debatten om, at vi vil vende de både.

- Det kan lade sig gøre, fordi der ikke længere kommer både til Spanien og Portugal, og det er fordi, at Spanien har indgået en aftale med afrikanske lande om at returnere både.

Se også: DF'er i kontroversiel udtalelse: Skyd på bådflygtninge

Skyde nær flygtninge?
- Prøv lige at sætte dig i flygtninges sted. Nogle af dem flygter fra krig, så bliver der skudt, mens de sidder tætpakket på en båd. Hvordan tror du, at de opfatter det?

- Formålet er jo netop at stoppe sejladserne, og vi bliver nødt til at lukke ned for at kunne komme til Europa, for ellers bliver bådene ved med at komme.

- Skal man overhovedet skyde i nærheden af flygtninge?

- Det er også derfor, at jeg beklager udtalelserne, fordi de forplumre debatten. Det burde handle om, hvorvidt Europa kan absorbere de har mange tusinde mennesker. Det tror jeg ikke, at Europa kan.

- Du kommer lige inde fra gruppemødet i Dansk Folkeparti her på Christiansborg. Har I talt om dine udtalelser?

- Ja, men jeg referer ikke fra lukkede møder i Dansk Folkeparti. Jeg har fortalt, at jeg er ked af det, som er sket, og jeg har beklaget, at jeg har forplumret debatten.

Hvad med kolonimagterne?
- Nu beklager du så, men du sagde også på et tidspunkt, at kolonimagterne intet havde at undskylde. Vil du beklage den udtalelse nu?

- Nej, det vil jeg bestemt ikke.

DF-top bakker op
Søren Espersen, DF's næstformand, bakker udskældt ordfører op efter udtalelse om varselsskud mod flygtninge.

Det er i overensstemmelse med Dansk Folkepartis linje, at der skal skydes varselsskud mod flygtninge, siger næstformand Søren Espersen.

- Jeg synes, at Kenneth Kristensen Berth så fint har præciseret, hvad det her drejer sig om. 

- Der er tale om varselsskud - ikke som det først var blevet udlagt. Det er svært at sige andet, end at det er jeg enig med ham i, siger Espersen til Ritzau.

Skal EU sende både med flygtninge/migranter tilbage til Afrika?

Skal de fartøjer, der patruljer i Middelhavet, affyre varselsskud mod de flygtninge/migrant-både, der nægter at vende om?

Skal de politifolk/grænsevagter, der holder øje med EUs yderste grænse bruge vold mod asylansøgere og sende dem tilbage til f.ex. Serbien?

Se resultat

Skal EU sende både med flygtninge/migranter tilbage til Afrika?

Skal de fartøjer, der patruljer i Middelhavet, affyre varselsskud mod de flygtninge/migrant-både, der nægter at vende om?

Skal de politifolk/grænsevagter, der holder øje med EUs yderste grænse bruge vold mod asylansøgere og sende dem tilbage til f.ex. Serbien?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen