Annonce:
Annonce:

DF-profil melder Messerschmidt til politiet

Partitoppen i Dansk Folkeparti og en række lokale medlemmer er meldt til politiet af partiets byrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen og flere afhoppere, der for nyligt gik i protest - tidligere kasserer afviser

Morten Messerschmidt er meldt til politiet af en af sine egne. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Messerschmidt er meldt til politiet af en af sine egne. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

DF-formand Morten Messerschmidt er meldt til politiet af partiets byrådsmedlem i Hjørring, Erik Høgh-Sørensen.

Anmeldelsen går på, at Morten Messerschmidt har set igennem fingre med advarsler om 'underslæb, mandatsvig og/eller dokumentfalsk' i den lokale partiforening i Hjørring.

Partisekretær Jens Vornøe og flere lokale medlemmer er også en del af politianmeldelsen. Det oplyser Erik Høgh-Sørensen, der stillede op mod Morten Messerschmidt i formandsvalget.

- Jeg finder det utroligt at skulle politianmelde mit eget parti, men det lader til, at DF's interne finanskontrol er brudt sammen, og alt går an. Det minder om Meld og Feld, bare i Nordjylland, siger Erik Høgh-Sørensen.

'Indblik i bilag'
Bag politianmeldelsen står også flere tidligere medlemmer af Dansk Folkepartis lokalbestyrelse i Hjørring, som i sidste uge opløste sig selv i protest mod partiledelsen.

Annonce:

Alle medlemmer på nær ét forlod partiet med omgående virkning og beskyldte partiformand Morten Messerschmidt for at acceptere mandatsvig. Det er nu blevet til en politianmeldelse, hvor en folkevalgt DF'er også står bag.

- Efter at have fået indblik i bilag og kontoudtog er jeg ikke i tvivl om, at jeg deltager i politianmeldelsen, siger Erik Høgh-Sørensen.

- Der brugt for mange penge på alt muligt andet end noget, vi som lokale medlemmer af partiet kan genkende, især fordi der ikke var medlems-sammenkomster under coronaen, forklarer han.

Ti personer i alt står bag politianmeldelsen ifølge Erik Høgh-Sørensen. Heriblandt fire kandidater til byrådet.

Alletiders Vin
Stridens kerne er en række kvitteringer hos lokale supermarkeder og en vinforretning, som du kan nærlæse, hvis du har Ekstra Bladet+.

DF-afhopperne og Erik Høgh-Sørensen mener, at alt fra spiritus og K-salat til blomkål - indkøbt af lokalforeningens - kan være gået til privatforbrug blandt medlemmer af den tidligere bestyrelse.

Annonce:

- Fra 2018 og frem kan vi foreløbig konstatere forbrug af 18.000 kr. til dagligvareindkøb, hvoraf noget er gaver, men andet er svært at forklare, siger lokalforeningens nu tidligere formand, Kurt Jensen.

- Indkøbsposterne hos Alletiders Vin i Hjørring er mistænkeligt store, og nu viser lokalforeningen sig pludselig at være momsregistreret, fortæller Kurt Jensen.

500 valgplakater
Politianmeldelsen handler også om indkøb af 500 valgplakater, mens ægteparret Lone og Per Hyldig var henholdsvis formand og kasserer i DF's lokale Hjørring-forening.

Ægteparret er meldt til politiet sammen med to andre daværende bestyrelsesmedlemmer.

Per Hyldig fik en stor andel af plakaterne, som først blev leveret et år senere, hvor ægteparret flere måneder forinden var væltet på en generalforsamling.

- Op til kommunalvalget i 2021 er der i al hemmelighed foretaget plakat- og brochureindkøb for mindst 13.000 kr., som stik modsat lokalbestyrelsens beslutning gik til kun tre af kommunens ti DF-kandidater, siger Kurt Jensen.

Annonce:

Pengene kom angiveligt fra en regional pulje - uddelt fra partiet på Christiansborg.

Per Hyldig har fået en påtale fra partiet på Christiansborg for indkøb af valgplakater. For at råde bod på fejlen overførte partiet et tilsvarende beløb samlet til de resterende kandidater.

Kasserer afviser alt

De omstridte bilag dækker over kage og frokost til bestyrelsesmøder samt vingaver og kurve til bestyrelsesmedlemmer som tak for indsatsen.

Ingen partipenge er derfor havnet i den private husholdning, og der er intet at komme efter, oplyser ægteparret Lone og Per Hyldig, der var henholdsvis formand og kasserer i DF's lokale forening i Hjørring i den omstridte periode.

- I stedet for at købe en kage er der bagt. Og så har vi købt ind til smørrebrød til bestyrelsesmøder, siger Per Hyldig.

- Vinen er som tak til bestyrelsen, som også har fået en kurv. En enkelt ville hellere have spiritus end en kurv, og så fik han det, fortæller den tidligere kasserer.

- Hvad tænker du så om en politianmeldelse?

- De kommer med nogle meget grove beskyldninger, som ikke holder vand. Overhovedet, siger Per Hyldig.

- Jeg går og overvejer, om jeg skal sagsøge dem for injurier, fortæller han.

- Kan du garantere, at der ikke er brugt penge fra DF's kasse, på noget, som er endt i din og konens private husholdning?

- 100 procent. Jeg sover godt om natten, for jeg har rent mel i posen, siger han.

- Det er jo lidt nemmere, når det er kone og mand, der sidder som formand og kasserer.

- Lige præcis, men det ville være dumt at gøre sig til kriminel for så små beløb.

- Hvad så med valgplakaterne?

- Der burde jeg måske have gjort opmærksom på fordelingen, da den nye bestyrelse kommer til. Men de fik jo samme antal kroner, så jeg synes, det er endt godt.

'Kreativ bogføring'
Eks-DF'erne indtrådte i lokalbestyrelsen i Hjørring i maj 2021. Her opdagede de, hvad de kalder 'kreativ' bogføring begået af den tidligere bestyrelse.

Ifølge medlemmerne advarede de partisektretæren og hovedbestyrelsen både skriftligt og mundtligt i 2021 og i år, uden at der blev grebet ind. Den seneste advarsel blev sendt direkte til Morten Messerschmidt 23. februar i år.

Annonce:

'Vores historik er, at der fra første dag i den nye bestyrelse er blevet spændt ben for os - både fra den tidligere bestyrelse og fra Christiansborg. (...) Der foreligger stort set kun 'mystiske' bilag, der ikke på nogen måde er bogført,' fremgår det af et brev, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Erik Høgh-Sørensen var Morten Messerschmidts rival i formandskampen, men han trak sig før det endelig valg og pegede i stedet på Martin Henriksen som sin kandidat.

For nyligt modtog han en advarsel af DF, hvilket du kan læse mere om her.

Sagen om valgplakater har været behandlet to gange i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse, erfarer Ekstra Bladet. Udover en påtale har sagen ikke fået konsekvenser, og Dansk Folkepartis hovedbestyrelse anser sagen for 'afsluttet'.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra DF-formand Morten Messerschmidt.

I et skriftligt svar udtaler partisekretær Jens Vornøe:

'Det imødeser jeg med sindsro. Vi har ingen grund til at tro, at der skulle være begået underslæb eller mandatsvig i Hjørring lokalforening.'

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:

Tidligere på måneden annoncerede Morten Messerschmidt han ville have de sidste fem års bilag i Dansk Folkeparti gennemgået.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: