DF-rådgiver fik dobbelt løn fra EU

Ansat i Messerschmidts 'fonde' Meld og Feld fik gyldent håndtryk på 11 måneders løn, selv om han skiftede direkte til nyt job hos DF's gruppe i Bruxelles

Selv Carl Holsts eftervederlag fra regionsrådet blegner ved en sammenligning. Så lukrativt er det gyldne håndtryk i millionklassen, som Morten Messerschmidts (DF) to EU-finansierede 'fonde' gav en freelance-medarbejder sidste år.

Den argentinsk-fødte Juan Manuel Ghersinich fik udbetalt 1,3 millioner kroner, da han stoppede hos Meld og Feld midt i januar 2015.

Det svarer til 11 måneders betaling.

Men allerede i februar samme år begyndte han i et nyt rådgiverjob hos Europa-Parlamentets ECR-gruppe, som DF's medlemmer tilhører.

Det viser Juan Manuel Ghersinichs kontrakt-og opsigelsesforhold samt ECR-gruppens medarbejderoversigt for februar 2015, som Ekstra Bladet har haft adgang til.

Dermed har Ghersinich reelt fået udbetalt dobbelt løn fra EU's kasse i mindst 11 måneder - og i begge stillinger har han fungeret som rådgiver for DF's medlemmer af Europa-Parlamentet.

I det nye job er han blandt andet nær rådgiver for DF's Anders Vistisen, der i januar 2015 blev kasserer i Meld.

Undersøges til bunds
Ifølge Rikke Karlsson, tidligere DF-medlem af Europa-Parlamentet, sad Juan Manuel Ghersinich også fysisk på DF's kontorer i Bruxelles, indtil sagen om Meld og Feld eksploderede sidste efterår.

Derefter flyttede han pludselig til nogle andre kontorer hos ECR-gruppens administration.

- Hvis det hænger sådan sammen, at han har fået et gyldent håndtryk på 11 måneders løn fra Meld og Feld - og så er gået lige over i et andet job, hvor EU betaler hans løn, så er det problematisk, fastslår Rikke Karlsson, der smækkede med døren hos DF, fordi hun ikke kunne få økonomisk indsigt i de to fonde.

- Så synes jeg, at der er endnu mere behov for, at vi får undersøgt det her til bunds. Så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, siger hun.

Det gyldne håndtryk er udløst af en klausul i en såkaldt rådgiver-kontrakt, der trådte i kraft 1. januar 2014.

Det viser dokumenter, som Ekstra Bladet har læst, men efter aftale ikke citerer direkte fra.

Fik bare pengene
Efter blot 13 måneders fast freelance-ansættelse fik Juan Manuel Ghersinich altså næsten et helt års løn for at stoppe igen, selv om han gik direkte videre til et nyt job. (artiklen fortsætter under faktaboksen)

Drømmejobbet

Jobbet som rådgiver i Morten Messerschmidts 'fonde' var noget af et drømmejob.

Ifølge kontrakten med Meld kunne Juan Manuel Ghersinich helt selv bestemme, hvor, hvornår og hvor meget han ville arbejde. Der var fuldstændig fri arbejdstid - og så var hyren behageligt tæt på en dansk statsministerløn.

Hver måned fik Juan Manuel Ghersinich en betaling på knap 118.000 kroner fra Meld og Feld for sin rådgivning, og da han stoppede efter godt et år, udløste det yderligere 11 måneders løn.

Det fremgår af hans kontrakt, som Ekstra Bladet har set. I beløbet er dog indregnet 19 procent tysk moms, så hans reelle månedsløn kommer ned på cirka 99.000 kroner.

Ifølge kontrakten havde han krav på et opsigelsesvarsel på mindst 11 måneder - eller også kunne Meld vælge at betale ham for 11 måneder på én gang ved en fritstilling.

Meld valgte altså at fritstille ham, så han havde sidste arbejdsdag 15. januar 2015. Europa-Parlamentet betegner det gyldne håndtryk som 'skødesløs' og 'overdreven' brug af EU-støttemidler.

Derfor kræves pengene nu tilbagebetalt fra Meld og Felds stort set tomme kasser.

Juan Manuel Ghersinich ønsker ikke at kommentere disse oplysninger.

Han var bare smart
Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet - og kasserer i Meld - Anders Vistisen, nyder i dag godt af Juan Manuel Ghersinichs arbejdskraft i ECR-gruppen. Anders Vistisen er altså stadig 'arbejdsgiver' for Ghersinich, der bl. a. rådgiver DF'eren om EU's budgetforhold.

- Jeg synes, det er et fuldstændigt vanvittigt beløb at betale. Der er der ingen tvivl om. På den anden side har han bare været klogere end dem, som ansatte ham, siger Anders Vistisen, som sammen med partifælle og Meldformand Morten Messerschmidt har været ansvarlig for de to seneste årsregnskaber.

- Han går direkte til et nyt job i jeres ECR-gruppe i februar. Han får altså dobbeltløn fra EU. Det lyder helt Carl Holst-agtigt?

- Det skal nok være rigtigt. Jeg har ikke de præcise datoer. Udefra set er det et voldsomt gyldent håndtryk, når han ikke kommer til at stå uden arbejde. Jeg kender ham jo også personligt, så jeg har ikke noget imod ham. Men det er en vanvittig fratrædelsesgodtgørelse, som han har fået forhandlet ind med den tidligere ledelse, siger Anders Vistisen.

Messerschmidt taget i EU-løgn

Officielt: Kæmpe erstatningskrav mod Messerschmidt

Messerschmidt erkender: Betalte EU-regning med EU's egne penge