DF: Sæt pensionist-betjente ind ved grænsen

Grænsekontrol presser et i forvejen presset politi, mener DF, som foreslår pensionerede betjente til aflastning

Arkivbillede. Foto: Find Clausen
Arkivbillede. Foto: Find Clausen

Betjente med grå hår under kasketten, som ellers var gået på pension, skal stå ved grænsen eller aflaste deres tidligere kolleger.

Det foreslår Dansk Folkeparti, da den midlertidige grænsekontrol med 200 betjente konstant på vagt hiver kræfter ud af korpset til de normale politiopgaver.

- Vi foreslår, at vi i den her pressede situation lader pensionerede betjente træde midlertidigt ind i korpset på nogle favorable vilkår for at tage presset fra kollegerne, siger DF's retsordfører Peter Kofod til Ekstra Bladet.

Se også: Efter ID-kontrol: Største antal asylansøgere i 2016

Som i Sverige
Manøvren med at give politiskiltet tilbage og indsætte det grå guld ved grænsen er allerede lavet i en politikreds i det nordlige Sverige. Og Dansk Folkeparti mener, at de pensionerede betjente både kan stå for almindeligt politiarbejde eller ved grænsen.

- De kan aflaste politiopgaver på stationerne, men det kan også være, at de kan hjælpe til med grænsekontrollen, som så kunne frigive andre betjente, siger Peter Kofod.

Omkring 400 betjente går årligt på pension, og den seneste politiaftale sikrede 300 ekstra betjente på to år. Men det er lige nu, at der er brug for betjente, mener DF.

- Der er et meget hårdt pres på politistyrken, og det tager nogle år at uddanne flere betjente, så det her kunne være løsningen på den korte bane, siger retsordføreren.

Ekstra Bladet kører her ind i Danmark uden at være blevet kontrolleret af det danske politi. (Foto: Ernst van Norde) Samfund - 5. jan. 2016 - kl. 07:31 Se Ekstra Bladet køre til Danmark uden kontrol

Grænsekontrollen blev sat i værk mandag. Nu foreslår DF, at pensionister skal assistere de i forvejen mange betjente. (Video: Ernst van Norde)

Koster tryghed
Dansk Folkeparti frygter, at det hårde pres på politiet går ud over danskernes tryghed, fordi politiet ikke har kræfter til at rykke ud. Det må ikke ske, men statsminister Lars Løkke (V) var selv inde på presset under pressemødet i går.

- De betjente, vi flytter til bevogtning af grænsen, kan ikke samtidig opklare forbrydelser og skabe tryghed i resten af Danmark, sagde Lars Løkke på et pressemøde i går.

Dansk Folkeparti har ikke et skøn over antallet af pensionist-betjente, som der er brug for. Men man vil nu tage kontakt til regeringen for at høre deres vurdering.

Leif og Karen mener, at det er symbolpolitik, når regeringen indfører grænsekontrol. (Foto: Ernst van Norde) Samfund - 4. jan. 2016 - kl. 19:26 Naboer til grænsen: Latterlig kontrol

Hjælp fra forsvaret
I mellemtiden har regeringen foreslået, at 400 fra forsvaret kan aflaste politiet med bevogtningsopgaver, mens der er grænsekontrol, oplyser integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Det er for at undgå at trække alt for meget på politiet, for når man tager betjente ud til midlertidig grænsekontrol fra forskellige politikredse, så mangler de i deres daglige beredskab, sagde Inger Støjberg til DR Nyheder.

Se også: Forsvarspersonel kan aflaste politiet med grænsekontrol

Nødløsning
Flere medier kunne i går vise mindst fire steder ved den dansk-tyske grænse, som ingen kontrol havde overhovedet. Man kunne køre ubeset lige igennem.

Se bare her, da Ekstra Bladet forsøgte. (Video: Ernst van Norde)

Og det går ikke ifølge DF, som derfor hilser både forsvaret og måske også Hjemmeværnet velkommen som aflastning.

- Det er en nødløsning, men en løsning, som vi bakker op om. Det vigtigste er at sikre lov og orden.

- Det giver ikke meget mening at have grænsekontrol, hvis man ikke er tilstede ved grænsen, så det er afgørende, at man kan blive stoppet, hvis man har ondt i sinde, fortæller Peter Kofod.

Tyskerne truede med at stoppe busdrift til Sønderjylland, da Udlændingeminister Inger Støjberg bad om id-kontrol i bus og tog. Foto: Philip Davali Dansk politik - 4. jan. 2016 - kl. 19:00 Støjberg fik kold tysk skulder

Politiforbundet et umiddelbart skeptisk overfor forslaget, men formand Claus Oxfeldt venter ifølge DR på et møde i forretningsudvalget, før han udtaler sig.

Sammen holdning har Socialdemokraterne, mens Venstre ikke vil afvise muligheden for gråt guld i styrken.

Løkke og Thulesen DAhl (foto: Casper Dalhoff) Dansk politik - 4. jan. 2016 - kl. 23:35 Tulle til kontrol-Løkke: Der skal mere kød på skelettet

94 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere