DF siger blankt nej til at sløjfe grøn check

De 60 milliarder, der mangler i PSO-regningen, skal ikke hentes hos dem med de laveste indkomster, mener DF

Det kan I godt glemme alt om.

Så klar er beskeden fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til blandt andre Dansk Industri, der over for Berlingske har foreslået at afskaffe den grønne check.

Det skal efter erhvervsorganisationens mening være med til at finansiere, at regeringen har besluttet at skrotte den såkaldte PSO-afgift, der er en afgift på energi.

For selv om regeringen i samme ombæring at drosle ned for den grønne omstilling, blandt andet ved at droppe planerne om en stribe kystnære havvindmøller, så resterer der stadig en regning på henved 60 milliarder kroner over ti år.

Men den regning må regeringen betale på en anden måde, mener DF.

- Det er en usædvanligt usympatisk idé, nogle har fået der. Den grønne check er i virkeligheden et skattefradrag målrettet folk med lave indkomster, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Det vil i virkeligheden sige at lade skatterne stige for dem med de laveste indkomster for at finansiere en afgiftslettelse også for dem med de højeste. Det synes jeg, er ret usympatisk.

De Konservative er på samme linje som DI. Finansordfører Brian Mikkelsen (K) peger over for Ritzau på, at PSO-regningen næsten kan betales krone til krone ved at afskaffe den grønne check.

Et andet forslag til at betale regningen er nemlig at hæve bundskatten, og det er De Konservative meget imod. Men for DF er det mere spiseligt.

- Forslaget om at hæve bundskatten vil hæve skatten for alle, både dem med lave og høje indkomster. Problemet ved at fjerne den grønne check, er, at det vil være en målrettet skattestigning for dem med de lave indkomster, siger Thulesen Dahl.

- Derfor ønsker vi allerede fra start at få det her forslag taget af bordet.

Regeringen håber på, at der fortsat kan være bred opbakning til dansk energipolitik. Kristian Thulesen Dahl siger dog, at han tror, det bliver meget svært at få enighed mellem alle de partier, der står bag det nuværende energiforlig.

- Det mener jeg så heller ikke, at man nødvendigvis behøver, siger han.

Det nuværende energiforlig er indgået mellem DF, S, Venstre, Radikale, SF og Konservative.

Den grønne check er på 950 kroner om året og medregnes automatisk i ens skatteopgørelse, hvis man er berettiget til den. Den aftrappes, så dem der tjener mere end cirka 390.000 kroner årligt, slet ikke får noget.

34 kommentarer
Vis kommentarer