DF slår fast: Tyrkiet skal aldrig med i EU

EU skal støtte Tyrkiet økonomisk, men ikke lempe visumregler, mener DF's udlændingeordfører Martin Henriksen

Tyrkiet skal aldrig nogensinde være medlem af EU.

Sådan siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, om aftalen mellem EU-Kommissionen og Tyrkiet, som EU's stats- og regeringschefer godkendte ved topmødet i Bruxelles sent torsdag aften.

- Hvis det står til Dansk Folkeparti, så skal Tyrkiet aldrig være medlem af EU. Så lukkes der op for en meget, meget stor muslimsk indvandring til blandt andet Danmark. Så kan man ligeså godt lade migrant- og flygtningestrømmen fortsætte, siger Martin Henriksen.

Tyrkiet har godt 80 millioner indbyggere og bad i 1959 om at komme med i EF/EU. I 1963 fik Tyrkiet en toldunion med EF, og begyndte i 2005 at forhandle med EU-Kommissionen om medlemskab. Tyrkiet gik med i Nato fra begyndelsen i 1949.

I EU er der massiv modstand mod tyrkisk EU-medlemskab. Her er to af tre borgere imod i mange meningsmålinger. Frankrig og Østrig har tidligere truet med folkeafstemninger om tyrkisk medlemskab.

EU overvejer at sende tre milliarder euro (cirka 22,5 milliarder kroner) til Tyrkiet, som til gengæld får lempet visumregler for tyrkerne, hvis de griber ind mod Europas værste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig.

- Vi er kritisk over, at man gør det nemmere for tyrkere at få visum til EU. Der er skabt en forventning hos nogle i det tyrkiske samfund om, at man vil se mere positivt på optagelse i EU. Det bryder vi os ikke om, siger Martin Henriksen.

Han støtter, at EU hjælper Tyrkiet med at huse to millioner syriske flygtninge, men vil ikke have flere tyrkere til EU.

- Vi synes slet ikke, at de skal have lempet visumreglerne. Man skal heller ikke stille dem i udsigt, at vi genoptager optagelsesforhandlingerne i EU. Vi skal holde os til en økonomisk kompensation. Det burde være udgangspunktet, siger Martin Henriksen.

49 kommentarer
Vis kommentarer