Annonce:
Annonce:

DF-vidner med nye forklaringer

Flere medlemmer af Dansk Folkeparti ændrer vidneudsagn til fordel for Messerschmidt i Meld- og Feld-sagen

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Hukommelsen hos vidner i Meld- og Feld-sagen hænger tilsyneladende nøje sammen med den øjeblikkelige partibog. 

Det var meget tydeligt under torsdagens retsmøde, hvor fire nuværende og et tidligere medlem af Dansk Folkeparti skulle vidne i straffesagen om EU-svig og dokumentfalsk mod DF-formand Morten Messerschmidt.

Tre af DF-vidnerne kom med nye forklaringer i forhold til, hvad de tidligere har oplyst til politiet og som vidner, da straffesagen kørte i første omgang ved Retten i Lyngby sidste sommer.

Kim Christiansen, Dorthe Ullemose og Henrik Brodersen røg alle ud af Folketinget i 2019, men de er stadig aktive medlemmer af partiet. Tidligere har de klokkeklart afvist, at have deltaget i en Meld-konference eller et EU-seminar midt under DF's sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Men nu forklarer de alle, at der om tirsdagen - på sommergruppemødets midterste dag - blev afholdt et EU-seminar.

Artiklen fortsætter

Annonce:

For et år siden

Både Kim Christiansen, Dorthe Ullemose og Henrik Brodersen bekræftede torsdag dele af Messerschmidts forklaring om en særskilt Meld-konference under DF's sommergruppemøde i Skagen i 2015. Men for godt et år siden lød det sådan her.

Kim Christiansen: - Det har været skiltet meget dårligt, hvis det var et Meld-arrangement. Det var ikke sådan, jeg opfattede det. Jeg opfattede, at jeg deltog i Dansk Folkepartis sommergruppemøde.

Dorthe Ullemose blev sidste år spurgt, om hun nogensinde havde deltaget i en Meld-konference - og om hun var opmærksom på at sommergruppemødet i 2015 var arrangeret sammen med Meld - og om hun holdt et oplæg om østarbejdere på sommergruppemødet. Svaret var 'nej' til alle tre spørgsmål.

Henrik Brodersen afviste sidste år under vidneansvar, at han i Skagen i 2015 havde holdt et oplæg om østarbejdere, hvilket Meld ellers i et dokument har påstået overfor EU's budgetkontrol. På spørgsmålet om, han nogensinde havde deltaget i et Meld-arrangement lød svaret: - Ikke mig bekendt. Hvis jeg har deltaget i et Meld-arrangement, så må det have været dokumenteret temmelig dårligt.

Kim Christiansen blev eksempelvis spurgt af anklageren, om han i august 2015 deltog i en EU-konference arrangeret af det europæiske parti Meld.

- Ja, det kan man jo sige, at jeg gjorde om tirsdagen, svarede Kim Christiansen.

Nogenlunde samme spørgsmål fik Dorthe Ullemose.

- Jeg ved ikke, hvad Meld og Feld er. Men jeg har deltaget i en EU-konference. Jeg ved ikke, om det var et seminar eller en konference, eller hvad det var. I må kalde det, hvad I vil. Jeg ved, at vi brugte en formiddag på at diskutere EU, fastslog Dorthe Ullemose.

Også Henrik Brodersen blev spurgt, om han har deltaget i begivenheder arrangeret af Meld.

Annonce:

- Ja det er gået op for mig. Siden jeg var her sidst, har jeg undersøgt det. Oppe i Skagen havde vi jo sommergruppemøde, hvor der var lagt emner ind om EU, lød det fra Henrik Brodersen. Den nye forklaring begrundede han med, at han havde gjort sig mere umage - og bl.a. efterfølgende havde ringet til DF's sekretariat på Christiansborg, som havde oplyst, at 'det var et Meld-arrangement'.

De tre er stort set enige med folketingsmedlemmet, Alex Ahrendtsen, som er et af forsvarets nye vidner.

- Altså det, der skilte sig voldsomt ud i forhold til andre år, var omfanget af EU-stoffet om tirsdagen. Jeg husker tydeligt, at det var 9-12, at vi behandlede det politisk, og så efter frokost var det lidt mere løst, forklarede Alex Ahrendtsen, der ikke er i tvivl om, at han havde været til et helt særskilt arrangement tirsdag formiddag - og at Morten Messerschmidt var værten.

Så vidt torsdagens fire vidner med partibogen i behold. Det mangeårige folketingsmedlem Bent Bøgsted skiftede sidste år til Danmarksdemokraterne. Dog uden at genopstille ved valget. Han vidnede også sidste år i Lyngby - og fastholder i modsætning til de tidligere DF-kammerater sin forklaring.

Annonce:

Han afviste, at der var en særlig EU-konference midt under partiets interne sommergruppemøde. Han huskede tirsdagen for en fodboldkamp og en tur i klitterne.

- Som jeg ikke deltog i, fordi jeg skulle have ny hofte. Jeg har ikke holdt et oplæg på en Meld-konference. Jeg holdt det på DF’s sommergruppemøde, lød det.

Dermed lægger han sig op ad de to frafaldne top-DF'ere, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup, som tirsdag også afviste, at der havde været en Meld-konference i Skagen i 2015 under DF's sommergruppemøde. 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: