DF vil hæve afgifter for at finansiere skattereform

Der bliver ikke tale om at lade velfærdsbesparelser betale for skattelettelser, hvis det står til DF

Stik imod hvad statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har lagt op til, foreslår Dansk Folkeparti, at penge til at lette skatten på arbejde skal findes ved at lade andre skatter og afgifter stige.

Partiets skatteordfører, Dennis Flydtkjær, forudser, at spørgsmålet om finansiering bliver det helt store stridsmål i de skatteforhandlinger, der venter i foråret.

- Mit bud er, at det til dels bliver en omlægning, hvor man hæver nogle skatter og afgifter et sted for at sænke dem et andet sted, siger Flydtkjær.

I regeringsgrundlaget står der ellers, at Venstre-regeringen ikke vil hæve nogen skat eller afgift i denne valgperiode.

- Kun hvis der er tvingende grunde, for eksempel som følge af uoverensstemmelse med EU-regler, er der mulighed for at indføre eller forhøje en skat eller afgift, skriver Venstre i sit regeringsgrundlag.

Og i så fald skal hver eneste krone gå til at nedsætte en anden skat eller afgift.

- Det indebærer, at der som udgangspunkt ikke kan gennemføres skatteomlægninger, fastslår regeringen.

Men DF er ikke bleg for at omlægge skatter for at finansiere jobreformen, der skal sikre, at det bedre kan betale sig at arbejde.

- Vi har ikke nogen berøringsangst i forhold til at se, om man kan finde nogle fornuftige steder at hæve nogle afgifter, siger Flydtkjær.

Han nævner indeksering af tobaksafgifter som et eksempel.

- Der er mange steder, hvor man godt kunne se, om man kunne gøre noget sundhedsforbedrende og så sænke skatten på arbejde. Vi har ikke nogen berøringsangst med, at det bliver omlægning.

Et andet af regeringens støttepartier, Liberal Alliance, lægger op til at lade det såkaldte omprioriteringsbidrag - altså besparelser - fra kommunerne finansiere skattereformen.

Det har Flydtkjær svært ved at se DF lægge stemmer til.

- Vi mener ikke, at der skal være minusvækst i kommunerne. Omprioriteringsbidraget kan være sundt nok, ved at man tvinger kommunerne til at tænke over, hvordan de bruger pengene. Men de penge skal tilbage til kommunerne igen, fastslår han.

20 kommentarer
Vis kommentarer