DF vil have EU-borgere på åben ekstremistliste

Dansk Folkeparti er ærgerlig over, at den såkaldte åbne ekstremistliste ikke kommer til at omfatte EU-borgere

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen. (Foto: Polfoto/Jens Dresling)
Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen. (Foto: Polfoto/Jens Dresling)

Det er ærgerligt, at en åben sanktionsliste over religiøse forkyndere, som regeringen vil forbyde indrejse i Danmark, ikke omfatter EU-borgere.

Det mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- Vi havde gerne set, at EU-borgere også var på listen, for der er sandelig også islamister iblandt de cirka 500 millioner mennesker, der bor i EU, siger han.

Regeringen foreslår ifølge Jyllands-Posten at lave to såkaldte ekstremistlister:

En offentlig sanktionsliste, hvor hadprædikanter uden for EU nægtes visum og straks afvises, hvis de møder op ved den danske grænse, og en hemmelig observationsliste med oplysninger fra eksempelvis efterretningsvæsenet.

Denne liste kan modsat sanktionslisten omfatte EU-borgere.

- At EU-borgere kan være på den hemmelige liste er selvfølgelig bedre end ingenting. Men vi havde gerne set, at de også var på den åbne liste, siger Martin Henriksen.

Flere kritikere af forslaget, herunder jurist og direktør i tænketanken Justitia Jacob Mchangama, mener, at ekstremistlisterne er et alt for vidtgående tiltag:

- Det er et paradoks. Demokrati skulle gerne bygge på ytringsfrihed, og at man ikke er tvunget til at gå ind for en bestemt samfundsform, siger han og uddyber:

- Én ting er, at listerne er vilkårlige og svære at afgrænse i praksis, men så er det samtidig en form for sindelagskontrol at sige, at folk, som ikke går ind for demokrati, ikke må komme ind i landet.

Men der må være en grænse, mener Martin Henriksen.

- Man skal rumme rigtig mange ting i et demokrati, og hvis demokratiet skal overleve og kunne forsvare sig selv, så skal man en gang imellem kunne sige fra over for dem, som ønsker at undergrave de principper, som demokratiet hviler på, siger han.

- Det er selvfølgelig en balancegang og et dilemma, men vi bliver nødt til at gøre det - ellers accepterer vi, at der er folk, der uden konsekvenser arbejder på at undergrave demokratiets principper, tilføjer han.

Sanktionslisten skal udfærdiges af Udlændingestyrelsen på baggrund af tilgængelige oplysninger fra internettet samt dansk og udenlandsk politi.

91 kommentarer
Vis kommentarer