DF vil stramme lovforslag om straf til fodboldbøller

To dage efter uroligheder ved kampe i Superligaen skal Folketinget behandle et lovforslag om skærpede straffe

DF's retsordfører Peter Kofod Poulsen vil have regeringens lovforslag om strengere straffe til fodboldbøller til at være endnu strammere. Foto: Jens Dresling
DF's retsordfører Peter Kofod Poulsen vil have regeringens lovforslag om strengere straffe til fodboldbøller til at være endnu strammere. Foto: Jens Dresling
Følg Politik

Et godt forslag. Men med plads til forbedringer.

Sådan ser Dansk Folkeparti på et lovforslag, der har til formål at skærpe straffen til personer, der laver ballade ved idrætsbegivenheder, herunder fodboldkampe.

Forslaget skal tirsdag til førstebehandling i Folketinget, hvor det har bred opbakning.

- Dansk Folkeparti støtter regeringens lovforslag. Men der kan blive behov for, at vi strammer noget i det forslag, der ligger fra regeringen, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

- Vi vil foreslå, at der bliver fremsat et ændringsforslag til regeringens lovforslag, der skal sørge for, at det i højere grad bliver muligt at stille fodboldbøllerne økonomisk til ansvar for de ødelæggelser, de skaber, siger han.

- Vil der i jeres forslag være en maksimal øvre grænse for, hvor meget man kan komme til at betale?

- Nej, det forestiller jeg mig ikke. Hvis man går i åben kamp og skader dansk politi, så mener jeg ikke, at vi har behov for en øvre grænse, siger Peter Kofod Poulsen.

Flere karantæner
Lovforslaget, der er fremsat af justitsminister Søren Pape Poulsen (K), indeholder en række initiativer fra udspillet "Tryghed på danske fodboldstadions" fra august.

Udspillet blev lavet i et samarbejde mellem Justitsministeriet, Divisionsforeningen, Dansk Boldspil-Union, Danske Fodbold Fanklubber og Rigspolitiet.

I lovforslaget skal politiet lettere kunne udstede generelle karantæner, hvis personer overtræder maskeringsforbuddet ved en fodboldkamp.

Hvis en person overtræder en generel karantæne, skal det i førstegangstilfælde udløse en bøde på 5000 kroner.

I andengangstilfælde skal hammeren falde med en ubetinget fængselsstraf på ti dage.

I forslaget vil politiet kunne udstede karantæner på op til fire år fra fodboldkampe mod de nuværende to år.

Peter Kofod Poulsen er klar til at gå videre end det.

- Vi har tænkt os at udfordre de fire år og foreslå, at man sætter grænsen noget højere end det, som regeringen umiddelbart lægger op til, siger han.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, pointerer, at søndagens uroligheder ved fodboldkampe i Brøndby og Esbjerg ikke fandt sted lige ved et stadion, og at de derfor ikke falder ind under det lovforslag, der skal førstebehandles tirsdag.

Regninger til ballademagere
Omkring de økonomiske straffe til urostiftere vil han få justitsministeren til at undersøge, hvilke muligheder der er for "helt eller delvist" at sende regninger videre til ballademagerne.

- Den nemme løsning ville være at sende en regning for politiets indsats, men i Danmark betaler forbryderen ikke for politiets indsats, dommerens timeløn, rettens husleje og så videre.

- Hvis det også gør sig gældende her, så forventer jeg, at justitsministeren kan udstede tillægsbøder, der kan være med til at dække politiets udgifter, siger Preben Bang Henriksen.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, vil gerne drøfte, hvem der skal betale for de ekstra udgifter.

Hun peger på, at hovedparten af fodboldfans godt kan opføre sig ordentligt.

- Men der er en lillebitte gruppe, som vi bliver nødt til at have meget hårde redskaber over for. Det er dem, der ødelægger det for alle andre, siger hun.

Christian Kokholm Rothmann, som er formand for Danske Fodbold Fanklubber, anerkender, at der af og til opstår problemer ved kampe.

Han advarer samtidig politikerne mod at "skyde gråspurve med kanoner", når de skal lovgive på området.

- Generelt set er det utrolig fredeligt at gå til fodbold i Danmark. Det er meget få hændelser, vi ser rundt omkring i landet, siger han.

Brøndby-borgmester efter vold: - Det var nærmest bomber

Efter angreb på betjente: 'Vi har billeder af voldsmænd'

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind