DF vil udvide politiets adgang til nummerpladetjek

Det vil ifølge Dansk Folkeparti hjælpe opklaringen af voldssager, hvis nummerpladeskanning er på finansloven.

Følg Politik

Når kriminelle begår indbrud, bandemedlemmer udøver vold, eller nogen bliver slået ihjel, skal nummerplader i højere grad være med til at fælde forbryderne.

Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, der også er formand for retsudvalget.

Han siger i forbindelse med finanslovsforhandlinger onsdag, at DF ønsker, at politiet får mulighed for at gemme personfølsomme oplysninger om bilisters gøren og laden i længere tid.

- Vi tror på, at nummerpladeskannere kan være et godt virkemiddel. Og hvis politiet får tilladelse til at gemme oplysningerne i længere tid, kan man kan stoppe bander, der opererer på tværs af kommunegrænser, siger han.

Rigspolitiet gemmer oplysningerne i 30 dage, men det er ikke tid nok til, at politiet kan bruge dem effektivt i efterforskning af voldssager og drab, mener Peter Skaarup.

DF ser derfor intet problem i at give politiet bredere adgang til personfølsomme oplysninger om, hvor bilister har været på bestemte tidspunkter. Tværtimod.

- Det er til alles bedste. Alle lovlydige borgere har en interesse i at stoppe bander og andre kriminelle så hurtigt som muligt, siger Peter Skaarup.

Skannerne skal samarbejde bedre end hidtil med Vejdirektoratets it-system. Desuden skal der flere toldere til grænsen, mener Skaarup, der vurderer, at det vil få en præventiv effekt.

Den positive holdning bliver ikke delt af Rådet for Digital Sikkerhed.

Her mener formand Henning Mortensen, at det vil være en krænkelse af borgerne at gemme oplysninger i længere tid.

- Det er noget, som mange overvågningsstater har været kendt for at gøre gennem mange år. Jeg mener ikke, at det er en rimelig balance, når omkring 99 procent af de data, der indsamles, vedrører almindelige mennesker, siger han.

Det er ikke muligt at få indsigt i nummerpladeoplysningerne og dermed holde øje med, om data bliver misbrugt. Det er problematisk, mener Henning Mortensen, der påpeger, at politiet desuden har mistet data før.

- Det er ikke til alles bedste. Det er det samme som, at staten konstruerer en høstak for at finde en nål.

I stedet bør det nuværende system fokuseres, så det udelukkende søger efter og gemmer oplysninger om kriminelle, mener han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind