DF'er kalder statsmuseums negerstop uhistorisk

Statens Museum for Kunst skal ikke udrense ordet 'neger' fra kunstværker, mener DF's Alex Ahrendtsen

Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen. (Foto: Per Folkver)
Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen. (Foto: Per Folkver)

Det er uhistorisk, at Statens Museum for Kunst har ændret titlerne på 14 kunstværker, som rummer betegnelsen 'neger' eller 'hottentot', der er ændret til 'afrikaner'.

Det siger Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen.

- Det er dumt. Det er uvidenskabeligt, og det er uhistorisk. Det gør vores forfædre bedre, end de var. Hvis man skal tage historien alvorligt, så skal man selvfølgelig vise, at de brugte betegnelsen, som vi af forskellige årsager ikke bruger, siger Alex Ahrendtsen.

Vejen frem er ikke at forskønne kunstværkers navne. Vi kan i stedet forklare, at vi nu ikke bruger betegnelsen længere. Censur af navne er vejen ud i vildnisset mod svenske tilstande, mener Alex Ahrendtsen.

- Ordet "afrikaner" kommer af Afrika, som er romernes betegnelse for kontinentet. Så kan det være om 25 eller 50 år, at nogle bliver stødt over, at deres kontinent er opkaldt af en hvid for 2000 år siden. Så begynder det forfra igen, siger DF's kulturordfører.

Han mener, at forskønnelsen minder om metoderne i totalitære regimer under Hitler og Stalin, som omskrev historien. Det er latterligt, hvad muséet har gjort, mener han.

- Sverige er kommet til Danmark og det er absolut ikke noget godt, siger Alex Ahrendtsen.

De Konservatives kulturordfører, Naser Khader, er enig.

- Det er svenske tilstande. Det er jo nulstilling og udrensning af historien og fortiden. Det bryder jeg mig ikke om, siger Naser Khader.

Statens Museum for Kunst skal fastholde de originale navne. Publikum er ikke dumme. De forstår, at kunstværket stammer fra en bestemt historisk kontekst, mener han.

I Syrien har Islamisk Stat smadret uvurderlige historiske ruiner i Palmyra, påpeger han.

- De udrenser fortiden før deres tid, siger Naser Khader.

Må man sige 'neger'? Bliver ordet brugt blandt befolkningen? Se med her. 

201 kommentarer
Vis kommentarer