DF'ere kræver løfte om EU-afstemning: Ellers må Løkke ud

En række personer i Dansk Folkepartis bagland kræver, at Lars Løkke her og nu skal love, at der kommer en dansk afstemning, når briterne har forhandlet en aftale på plads med EU. Ellers er han uværdig som statsminister, lyder det

En række DF'ere kræver, at Løkke skal give et løfte om, at Danmark får en EU-afstemning. Foto: Carsten Bundgaard
En række DF'ere kræver, at Løkke skal give et løfte om, at Danmark får en EU-afstemning. Foto: Carsten Bundgaard

Internt i Dansk Folkeparti bliver der nu rejst et krav om, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) her og nu skal love, at danskerne får en EU-afstemning, når briterne har forhandlet en aftale på plads med unionen oven på Brexit.

Har Løkke ikke i sinde at give dette løfte, er han direkte uværdig som statsminister, lyder den skarpe melding.

I spidsen for DF'erne, der rejser det markante krav, er folketingskandidaten i Nordjylland Erik Høgh-Sørensen.

DF'eren, tidligere har været EU-korrespondent for nyhedsbureauet Ritzau, er ikke mindst blevet provokeret af Lars Løkkes reaktion på det britiske EU-nej. Statsministeren kaldte det 'et meget trist resultat for Europa og for Danmark' og afviste samtidig en afstemning om dansk EU-medlemskab.

- Hvis Løkke ikke vil lytte til det flertal blandt danske vælgere, som ønsker direkte demokrati og en folkeafstemning om EU, så er Løkke ikke en værdig statsminister i blå blok, siger Erik Høgh-Sørensen til Ekstra Bladet.

Anden statsminister
Han refererer til en måling foretaget af Epinion før Brexit-afstemningen, der viste, at 34 procent af Venstres egne vælgere ønskede at stemme om dansk EU-medlemskab, hvis briterne valgte at forlade EU. 35 procent af de socialdemokratiske vælgere mente det samme, og ifølge Erik Høgh-Sørensen vil tallene sandsynligvis være højere oven på, at det endte med et britisk EU-nej. Derfor er løftet om en folkeafstemning på sin plads, mener han.

- Hvis Løkke ikke er parat til at love danskerne en folkeafstemning, så mener jeg, at blå blok skal have en anden statsminister. Det er i altovervejende grad også holdningen blandt menige DF-medlemmer, lyder det fra DF'eren.

Artiklen fortsætter under billedet:

DF-folketingskandidat i Nordjylland Erik Høgh-Sørensen. Foto: Camilla Hey
DF-folketingskandidat i Nordjylland Erik Høgh-Sørensen. Foto: Camilla Hey
 

Opbakning
Erik Høgh-Sørensens udmelding får da også opbakning fra en række personer i Dansk Folkepartis bagland.

En af dem er Hans Henrik Ramsgaard Sørensen, folketingskandidat i Randers og byrådsmedlem i Mariagerfjord. Han erklærer sig 'helt enig' i Erik Høgh-Sørensens afstemnings-krav til Lars Løkke.

Samme toner lyder fra Lone Hyldig, der er DF-lokalforeningsformand i Hjørring, og Per Folden Hyldig, der er byrådspolitiker for DF i Hjørring. I en fælles udtalelse fra de to DF'ere lyder det:

- Vi ved, at mange af vores medlemmer også mener, at vi bør have en EU-afstemning. Vi kan kun bakke op om Erik Høgh Sørensens udtalelser. Et nej til en afstemning bør koste Løkke posten.

Desuden er der opbakning fra Mogens Jensen, som er DF-lokalforeningsformand i Brønderslev, ligesom Arne Nødgaard fra DF i Jammerbugt, der bror til en af partiets grundlæggere Poul Nødgaard, erklærer sig 'helt, helt enig'.

Artiklen fortsætter under billedet:

DF-folketingsmedlem Kristian Tørning. Foto: Carsten Lundager
DF-folketingsmedlem Kristian Tørning. Foto: Carsten Lundager
 

Uheldigt
I Københavns Omegns Storkreds er folketingskandidaten Kristian Tørning også særdeles kritisk over for Lars Løkkes afvisning af en dansk EU-afstemning.

- Det undrer mig meget, at han afviser det så kategorisk, som det er tilfældet. Jeg kan ikke forstå, hvorfor han føler det behov - det, synes jeg, er uheldigt.

- Jeg går da ud fra, at parti-toppen vil lægge noget pres på statsministeren i den her sammenhæng, lyder det fra Kristian Tørning, der dog ikke på nuværende tidspunkt vil kræve et løfte om en EU-afstemning.

- Det er ikke et springende punkt for mig, siger han.

Lokalformand for DF i København, Jens Vornøe, understreger, at han 'er i samme båd' som de DF'ere, der kritiserer Løkke. Men ligesom Kristian Tørning holder han på nuværende tidspunkt igen med at kræve et løfte om en EU-afstemning.

* * *

Venstre-ordfører giver ikke meget for EU-krav

Jan E. Jørgensen giver ikke meget for DF'ernes krav til Løkke. Foto: Anita Graversen.
Jan E. Jørgensen giver ikke meget for DF'ernes krav til Løkke. Foto: Anita Graversen.
 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke til DF'ernes krav. I stedet har Ekstra Bladet talt med Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen om sagen. Han giver ikke meget for DF'ernes udmelding.

- Jeg ved ikke, hvor interessant det er, at en eller anden folketingskandidat, der gerne vil have lidt medieomtale, har nogle synspunkter. Det interessante må være, hvad den valgte ledelse i Dansk Folkeparti har af synspunkter. Her har man jo fra start af vidst, at når man pegede på en Venstre-mand som statsminister, så fik man også en, som så anderledes på det europæiske samarbejde end Dansk Folkeparti. Så der er vi enige om at være uenige. Jeg tvivler da stærkt på, at det er et synspunkt, der har støtte i toppen af Dansk Folkeparti, siger Jan E. Jørgensen om DF'ernes krav til Løkke.

- Men hvad mener du om argumentet om, at man bør lytte til de danske vælgere, som ønsker direkte demokrati?

- Jeg vil ikke kommentere det. Du kan sikkert også finde en revisorsuppleant i en Venstre-vælgerforening, og som har nogle interessante synspunkter. Vi må forholde os til, hvad der er Dansk Folkepartis officielle udmeldinger.

 

  * * *

EU-ordfører afviser: Vil ikke kræve løfte fra Løkke

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, mener ikke, det giver mening at kræve et løfte om en EU-afstemning. Foto: Joachim Adrian
Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, mener ikke, det giver mening at kræve et løfte om en EU-afstemning. Foto: Joachim Adrian
 

Hos DF-partitoppen på Christiansborg er der ikke den store vilje til følge partifællernes krav.

Partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, slår således fast over for Ekstra Bladet, at han ikke på nuværende tidspunkt vil afkræve Løkke et løfte om en EU-afstemning.

- Det kan være en afstemning, der ligger fem år ude i fremtiden, hvor Lars Løkke har fået et lækkert job uden for Danmarks grænser ligesom Hellle Thorning og Anders Fogh, og vi måske basker med Søren Gade som statsminister. Så situationen kan være helt anderledes på det tidspunkt, hvor vi når frem til, at der skal sådan en afstemning til. Så jeg synes, at det er helt utidigt at sige, at Løkke skal alt muligt i forhold til det.

- Så I vil ikke presse på for, at Løkke her og nu skal love, at der kommer en dansk afstemning, når briterne har forhandlet en aftale på plads?   

- Når ret skal være ret, så er der en vis sandsynlighed for, at det ikke er ham, der er statsminister, og derfor vil det i virkeligheden være et løfte, som ikke kan bruges til så meget. Jeg tror, at det er vigtigere at presse på, når vi kender resultatet, end at presse på nu, siger Kenneth Kristensen Berth.

962 kommentarer
Vis kommentarer