Annonce:
Annonce:

DF’s dyrevelfærd er ren valgflæsk

Dansk Folkeparti siger, at partiet kæmper for dyrevelfærd. Men de flæskesvær, partiet deler ud i valgkampen, stammer ikke fra grise, der har mærket noget til den velfærd

Kristian Thulesen Dahl var hurtigt klar til at uddele valgflæsk på Gammel Torv i København. Foto: Carsten Bundgaard/POLFOTO
Kristian Thulesen Dahl var hurtigt klar til at uddele valgflæsk på Gammel Torv i København. Foto: Carsten Bundgaard/POLFOTO
Annonce:
Følg Politik

Den er tilsyneladende helt gal med valgflæsket hos Dansk Folkeparti.

Partiet siger, at det kæmper for bedre forhold for dyr, og på Dansk Folkepartis hjemmeside står der ligefrem, at det er uanstændigt, hvis ikke de hjerteskærende forhold for slagtekvæg stoppes.

’Dyremishandling skal straffes hårdt, og vi skal have omfattende lovgivning, der beskytter og giver dyrene de bedst mulige leveforhold’, står der også på partiets hjemmeside.

Men når det kommer til handlingen i partiet, gælder der åbenbart helt andre standarder. I hvert fald når det gælder de flæskesvær, som Kristian Thulesen Dahl deler ud sammen med partifællerne i valgkampen.

Noget af det allerførste Dansk Folkeparti gjorde, da valgkampen blev skudt i gang, var at komme på gaden og dele flæskesvær ud som ’valgflæsk’.

Annonce:

Ikke gjort noget ud af dyrevelfærden
Flæskesværene kommer fra OK Snacks, hvor fabrikschef Preben Funch ikke lægger skjul på, at forholdene ikke er de bedste for grisene. Der er ikke gjort noget ud af dyrevelfærden, medgiver han.

- Nej, det er der ikke. Ikke i de mængder vi bruger. Vi skærer små 100 tons hud om ugen, så det kan ikke lade sig gøre. Men vi bruger danske grise, og hvad slagtemetoder angår, så gør vi det mest humant i Danmark.

- Så det er med klippede haler, kastration uden bedøvelse og ikke særlig meget plads?

- Jeg er en meget logisk person, så jeg har meget svært ved at sætte det i relation til, at der bliver slagtet næsten 100.000 grise i Horsens. Og det er rygstykkerne herfra, vi bruger til vores grise.

- Så det kan simpelthen ikke lade sig gøre, hvis man skal tage de hensyn?

- Nej, det kan det ikke. Men vi bruger danske grise, og hvad slagtemetoder angår, så gør vi det mest humant i Danmark.

Anima: Uheldigt
I dyrevelfærdsorganisationen Anima er kommunikationschef Thorbjørn Schiønning særdeles utilfreds med dobbeltmoralen i Dansk Folkeparti.

Annonce:

- Det er problematisk på den ene side at gå op i dyrevelfærd, og samtidig promovere konventionel svineproduktion. For dyrene lider ganske forfærdeligt. De går på utroligt lidt plads, får klippet halen af og bliver kastreret uden bedøvelse, siger han til Ekstra Bladet.

- Det er uheldigt at have dyrevelfærd som mærkesag og samtidig bruge svin fra en produktion, som slet ikke er i orden ud fra et dyrevelfærdsperspektiv, siger han.

Hos OK Snacks er fabrikschef Preben Funch sådan set enig i, at dyrene burde behandles bedre.

- Jeg giver dig lidt ret som menneske. Vi er ude at løbe hver lørdag eftermiddag, og her kommer vi forbi et sted med frilandsgrise, og de her møffere - de ser jo fantastiske ud, og så tænker man, at det er sådan de skulle leve, siger han.

- Det kan vi hurtigt blive enige om, men det er rosenrødt. Har man selv en, kan man tage ansvar for den. Men vi er bare nødt til at acceptere, at andre lever under andre vilkår, for at vi kan holde samfundet i gang. Men jeg synes det er rart at grisene kan blive en del af valgkampen, for det er ellers svært at finde hoved og hale i.

- Ja, det er jo klart, når halen er klippet af?

Annonce:

- Ha, ha. Ja, det kan diskuteres.

I Anima har kommunikationschef har et godt råd til Dansk Folkeparti, hvis partiet gerne vil gøre et nummer ud af valgflæsk uden at gå på kompromis med dyrevelfærden.

- Hvis de gerne vil lave sjov med valgflæsk, kunne de servere hot dogs med vegetarpølser. Det kunne passende være en anledning til at sige, at det er slut med valgflæsk. Det vil være det bedste for dyrene, siger Thorbjørn Schiønning.

Peter Skaarup: Jeg tror, vi bruger de flæskesvær, vi har

I Dansk Folkeparti siger gruppeformand Peter Skaarup, at de har lagt vægt på, at flæskesværene kommer fra danske svin.

- Hvordan hænger det sammen, at I taler om dyrevelfærd, men når I dele valgflæsk ud, så er det fra grise, der ikke har mærket noget til det?

- Det vi har hæftet os ved, da vi købte vores flæskesvær - og det var i øvrigt godt, at valget kom nu, for de var ved at blive for gamle - det vi har hæftet os ved er, at de er købt i Danmark.

De regler vi trods alt har i Danmark vedrørende produktion af svin er bedre end i andre lande, og kontrollen er også bedre. De er ikke gode nok, men de er trods alt bedre.

- Men hvordan hænger det sammen at være et velfærdsparti, når I samtidig deler flæskesvær ud fra svin, der har fået klippet halen og er blevet kastreret uden bedøvelse?

- Det er en mere generel ting omkring vores dyrevelfærdspolitik i Danmark, hvor vi ofte rejser diskussionerne, om ikke vi kan gøre det bedre, når det handler om at behandle vores dyr ordentligt. Men altså hvis vi gerne vil bruge flæskesvær til at dele ud i valgkampen, synes vi trods alt, at det er godt, at vi køber dem i Danmark.

- Det er jo fint med god snak, men handling er bedre. Så hvorfor har I ikke købt vegetar-hotdogs, som Anima foreslår. Så kunne I netop fortælle, at det er slut med valgflæsk?

- Det kan være, at vi får det gjort næste gang. Det er for sent nu, men jeg køber selv økologisk mælk og går så vidt muligt efter det økologiske, hvis det kan lade sig gøre, så det kan godt være, at vi kan gøre det en anden gang. Men nu har vi gjort det, vi har gjort her.

- Kommer I til at fortsætte med at dele flæskesværne ud?

- Ja, jeg tror vi kommer til at dele de flæskesvær ud, vi har købt.

- Så er det jo ikke for sent endnu. I kan nå at ændre det..

- Nej, jeg tror, vi bruger de flæskesvær, vi har. Så er dyrene, der har måttet lade livet, trods alt blevet brugt til noget.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: