DF's medlemstal svinder for første gang i et årti

Dansk Folkeparti har over 1200 færre medlemmer under partiets årsmøde i forhold til sidste års årsmøde

Lige siden Dansk Folkeparti blev stiftet for over 20 år siden, har medlemstallet været stort set støt stigende.

Men i år kan partiet for første gang i et årti registrere et svindende medlemstal. Med 15.911 medlemmer er Dansk Folkeparti det seneste år blevet 1211 medlemmer færre end sidste år, hvor der var 17.122 medlemmer.

Så stor tilbagegang har partiet ikke oplevet tidligere.

Men der er en forklaring, påpeger partiets organisatoriske næstformand, Carl Christian Ebbesen, i sin årsmødeberetning lørdag på årsmødet i Herning. 2015, der satte medlemsrekord, var nemlig et på alle måder usædvanligt år.

Han påpeger, at 2015 både bød på folketingsvalg, DF's 20 års jubilæum og en folkeafstemning om Danmarks retsforbehold i EU:

- Hver for sig genererer sådanne store begivenheder erfaringsmæssigt masser af nye medlemmer både før, under og efter. Mange gribes af eufori, de møder måske politikerne fra TV på gadekampagne, og så tager de springet og melder sig ind.

- Som politisk parti ved man godt, at folk, der melder sig ind i bundter i den slags situationer, hurtigt kan forsvinde igen. Når opkrævningen for det efterfølgende års medlemskab kommer, så får de den ikke lige betalt. Sådan er det.

Flere af de fremmødte medlemmer har dog en anden forklaring på medlemsnedgangen. En af dem er Else-Marie Rasmussen fra Fyns Storkreds, Middelfart:

- Der er rigtig, rigtig mange, der har forladt Dansk Folkeparti, fordi Kristian Thulesen Dahl ikke gik i regering. Og det tror jeg nok, at han skal tænke over, at det gør han ikke én gang mere, siger hun.

- De forstår ikke hans argument om, at DF har mere magt ved at stå uden for regeringen. Er vi med i regeringen skal vi gå alt for meget på kompromis med vores egen politik, og det er der mange, der ikke forstår.

- Hvis man følger en lille smule med på Facebook, så kan man se, at folk er vrede over det - at han ikke turde gå linen helt ud.

Anette Svindborg fra Nordjyllands Storkreds deler analysen:

- Jeg tror, mange havde håbet, at Kristian Thulesen Dahl havde taget statsministerposten selv. Jeg tror, at folk havde håbet på det og regnet med det. Havde han gjort det, så tror jeg ikke, at faldet havde været så stort.

- Jeg var også lidt skuffet. Vi havde håbet på, at de var gået med i en regering.

DF ligger til 19,4 procent af stemmerne i det vægtede gennemsnitstal af meningsmålingerne i Ritzau Index. Det er en lille tilbagegang i forhold til folketingsvalget sidste år, hvor DF fik 21,1 procent.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.