Diplomatisk Øresunds-krise: 'Skam jer, Danmark'

Toppolitikere i Sverige sammenligner Danmark med Ungarn: Lars Løkke burde skamme sig (opdateret)

Løkke burde skamme sig, mener man i Sverige. Foto: Jens Dresling
Løkke burde skamme sig, mener man i Sverige. Foto: Jens Dresling

En diplomatisk krise mellem Danmark og Sverige truer, efter den svenske statsminister Stefan Löfven i går aftes holdt møde med de øvrige partiledere om flygtningekrisen.

Det skriver den svenske avis Expressen.

På mødet langede flere af partilederne ifølge Expressen hårdt ud efter den danske regering og kritiserede i skarpe vendinger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Danmark forsøger at være Ungarn light. Man forsøger at skræmme flygtningene væk, siger lederen af Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt til Expressen.

Regeringen vil ikke tage en eneste asylansøger fra EU

Stefan Löfven og de syv øvrige partiledere diskuterede på mødet den igangværende flygtningekatastrofe og dens betydning for Sverige.

På trods af emnet var det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna som sædvanligt ikke inviteret.

Ifølge Expressens kilder blev de andre EU-landes håndtering af krisen diskuteret, og flere partiledere kritiserede altså åbent den danske regering for at sende tog med flygtninge direkte videre til Sverige.

- Den danske statsminister burde skamme sig, sagde den tidligere socialdemokratiske minister Marita Ulvskog, der i dag er medlem af Europaparlamentet til Expressen – og understregede, at hun er ’glad for ikke at være dansk’. 

Kovending fra Løkke

På sit pressemøde mandag fastslog Lars Løkke, at Danmark har pligt til at registrere de flygtninge, der søndag begyndte at strømme ind over grænsen fra Tyskland.

- Her kan vi ikke se bort fra vores forpligtelser. Vi kan ikke bare sende dem til Sverige uden svensk samtykke, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Onsdag vendte den danske regering pludselig om på en tallerken - og så kunne Danmark uden videre lade være med at registrere flygtningene, hvis de ikke selv ønskede det. Siden har tusindvis af personer, som altså opholder sig illegalt i Danmark, haft fri adgang til de øvrige skandinaviske lande.

Søsterpartiet er også sure

Også lederen af Folkpartiet – der er Venstres svenske søsterparti - Jan Björklund retter skarp kritik af den danske regering og statsminister Lars Løkke.

- Generelt er vi kritiske mod Danmark. De har en alt for stram flygtningepolitik, siger han til Expressen.

I går opfordrede den svenske statsminister Stefan Löfven i klare vendinger Danmark til at følge reglerne i Dublinforordningen. Og lod forstå at det mener han ikke, at Danmark gør, efter politiet har opgivet at registrere flygtningene, der siden søndag er strømmet ind over grænsen fra Tyskland.

Svensk lektor undsiger statsministers kritik af Danmark

Finland har dog i de seneste dage rettet en tilsvarende kritik af svenskerne, der heller ikke selv registrerer flygtningene ved grænsen fra Danmark. Dermed kan dem, som ønsker det, åbenbart uhindret rejse videre til Finland og Norge.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, men hans særlige rådgiver henviser til integrationsminister Inger Støjberg. Ekstra Bladet arbejder på at få en kommentar fra Inger Støjberg.

Opdateret: Inger Støjberg overvejer, om hun vil kommentere den svenske kritik.