Annonce:
Annonce:

Direktør var i 'granatchok' over mink-beslutning

Det kom fuldstændig bag på veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen, at regeringen traf beslutningen om at slå alle mink ned

Annonce:
Følg Politik

Det gik ekstremt stærkt i dagene op til, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 4. november annoncerede, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Således var det en beslutning, som veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen, først fik besked om sent om aftenen 3. november. Og hun var meget overrasket over, at det var det, der blev den endelige beslutning.

Det er netop kommet frem under dagens afhøringer i Minkkommissionen i Retten på Frederiksberg.

Rettens udspørger Jakob Lund Poulsen ville vide, hvad Hanne Larsen - efter at være blevet orienteret om beslutningen - foretog sig i forhold til spørgsmålet om hjemmel, og om hun spurgte afdelingschef i Fødevareministeriet, Tejs Binderup, om hvordan de skulle gribe det an.

- På det tidspunkt ved midnat 3. november, nej. Der er jeg i granatchok over beslutningen, lyder det fra Hanne Larsen.

Annonce:

Hun fortæller dog, at hun allerede den 4. november om morgenen 'kalder nogle få sammen' for at orientere om, at medarbejdere skulle stoppe med at friteste mink, men uden at kunne fortælle hvorfor endnu.

Overrasket
Hanne Larsen fortæller desuden, at det for hende - på baggrund af de forskellige møder og drøftelser de seneste dage op til regeringens møde 3. november - var yderst overraskende for hende, at regeringen traf den beslutning, de gjorde.

- Ja, det var en overraskende beslutning, som jeg blev berørt af, siger Hanne Larsen.

- Fordi det var overraskende for mig, at man traf beslutningen om at aflive alle dyr i Danmark. Det var det, jeg fik at vide, at man havde besluttet. Det var ikke overraskende, at det var af hensyn til folkesundheden, men det var overraskende, at man ville aflive alle dyr, forklarer hun.

Undgå større panik
I dagene op til husker Hanne Larsen ikke, at der var nogle konkrete drøftelser om at slå alle mink ned. Så sent som på et online-hastemøde om aftenen 2. november, hvor blandt andet Barbara Bertelsen fra Statsministeriet deltog, var det heller ikke et emne, der blev diskuteret.

Annonce:

- Jeg husker ikke, at det blev nævnt, at vi skulle slå alle dyr ned. Fokus var på Nordjylland, og at der var cluster 5 der. Vi havde oplyst, at der ikke var fundet noget i mink syd for fjorden, lyder det fra Hanne Larsen fra retten.

Hun uddyber, at hendes fokus på mødet i stedet var, at der blev tænkt over kommunikationen og omtalen i forhold til de medarbejdere i minkerhvervet, der fortsat havde deres daglige gang på farmene, og at man skulle 'undgå at skabe en større panik'.

- Efterlades du efter mødet med et indtryk om, at Mogens Jensen (daværende fødevareminister, red.) har en opfattelse af, at samtlige mink skal aflives?

- Nej.

Joachim B. om de nye oplysninger der kom frem fra minkkommissionen tidligere på måneden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: