Dirty Dancing: Er dette en nær relation?

Video fra natklub viser tæt dans med Fredericias eks-borgmester Jacob Bjerregaard (S) og kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe. Nu skal politiet afgøre, om de har danset tættere, end loven tillader

Advokatfirmaet har ikke haft til opgave at fastlægge karakteren af relationen mellem den tidligere borgmester og kommunaldirektøren.
Følg Politik

Det skal nu undersøges af politiet, om Fredericias eks-borgmester Jacob Bjerregaard (S) og kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broes forhold har været så tæt, at det kan være strafbart for kommunale topledere i deres position.

Det oplyste den nye borgmester, Steen Wrist (S), på et pressemøde tidligere i dag.

Eksempelvis har episoder som i nærværende video fra en lokal natklub i årevis pustet til rygter om rådhusets to øverste chefer. Disse rygter har Jacob Bjerregaard (43) og Annemarie Zacho-Broe (42) selv næret ved deres opførsel i offentligheden.

Det erkender 1. viceborgmester Susanne Eilersen (DF).

Samtidig har oplevelsen af en upassende relation mellem den fratrådte borgmester og tvangs-hjemsendte kommunaldirektør længe påvirket arbejdsklimaet på kommunens rådhus.

Mange bemærkede parrets tætte dans på natklubben Generalen i Fredericia efter byrådets julefrokost i december 2018.

En video optaget på dansegulvet viser en 'kinddans', hvor borgmesterens hånd til nummeret 'Time of my Life' fra filmen 'Dirty Dancing' aer kommunaldirektøren på ryggen, mens hendes højre hånd kryber ind under borgmesterens blazer.

Jeg fortryder
Den type oplevelser med kommunens to øverste ledere blev opfattet som problematisk hos såvel politikere som medarbejdere. Derfor fik kommunens økonomi- og personalechef, Tommy Abildgaard, flere henvendelser om det angiveligt upassende forhold mellem de to øverste på rådhuset.

Ansatte og politikere følte sig usikre på kommunaldirektørens habilitet og loyalitet over for byrådet og forvaltningen. Alligevel skete der intet - og problemet blev først sent bragt videre til kommunens økonomiudvalg.

- I byrådet har vi kendt til rygterne længe, og jeg fortryder i dag, at jeg ikke tidligere har reageret på rygterne ... Meget tyder på, at der er taget usaglige hensyn, siger borgmester Steen Wrist.

Rasende topchef ville skjule sandheden om borgmester

Så dem i festligt lag
1. viceborgmester Susanne Eilersen fortæller, at hun selv i januar 2019 oplevede en episode mellem eks-borgmesteren og kommunaldirektøren under Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg, der gav grund til bekymring.

- Det var en relation, der gav mig anledning til at henvende mig til økonomi- og personalechef Tommy Abildgaard. Episoden havde en karakter, så jeg blev nødt til at adressere den, siger Susanne Eilersen. Hun understreger, at det foregik i 'festligt lag', men vil ikke uddybe nærmere, hvad der konkret skete mellem parret.

- Det ville ikke være passende i forhold til politiets efterforskning, siger hun.

Et enigt Fredericia Byråd oplyser, at kommunen på baggrund af den eksterne advokatundersøgelse og interne afdækning har valgt at overdrage flere forhold til politiet.

'Herunder undersøgelsen af forløbet med den tidligere borgmesters byggegrund og byggetilladelse, samt spørgsmålet om mulig generel inhabilitet hos den tidligere borgmester og kommunaldirektør.'

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få kommentarer og interview med Jacob Bjerregaard og Annemarie Zacho-Broe.

Kritisabelt, kritisabelt og særdeles alvorligt

I redegørelsen fra advokatfirmaet Horten fremgår det, at advokaterne i forbindelse med en række interviews har 'modtaget forklaringer om rygter om og oplevelser af, at den tidligere borgmester og kommunaldirektøren skulle have haft en relation af nær karakter'.

Det fremgår også, at byrådets økonomiudvalg ikke er blevet orienteret om de henvendelser, som forvaltningen har modtaget om det påståede forhold.

Det har ikke været muligt for Horten at fastlægge karakteren af relationen mellem den tidligere borgmester og kommunaldirektøren. Men advokaterne skriver:

'Vi finder, at den tidligere borgmester og kommunaldirektøren var inhabile i forhold til beslutningerne om ikke at orientere økonomiudvalget om henvendelserne, og at det derfor var kritisabelt, at de deltog i, henholdsvis traf beslutningerne om, at økonomiudvalget ikke skulle orienteres om henvendelserne om relationens karakter, herunder den anonyme mail fra oktober 2019. De var inhabile i forhold til disse beslutninger, da oplysningerne omhandlede rygter om private forhold. Dette gælder, uanset om der rent faktisk måtte være eller have været en inhabilitetsskabende relation mellem dem.

Den tidligere borgmester eller kommunaldirektøren burde derfor have overladt det til 1. viceborgmester at tage stilling til, om økonomiudvalget skulle orienteres.'

* Det er kritisabelt, at økonomiudvalget ikke blev orienteret om henvendelserne om relationens karakter og rygterne herom på et væsentligt tidligere tidspunkt end 17. december 2020. Dette burde efter vores vurdering i hvert fald være sket, da kommunaldirektøren i oktober 2019 modtog en anonym mail om rygterne om relationen […].

* Det er kritisabelt, at orienteringen, da den skete 17. december 2020, hvor økonomiudvalget drøftede spørgsmålet om tillid til kommunaldirektøren, hverken omfattede oplysninger om den anonyme mail eller oplysninger om, at der fra medierne siden 8. december 2020 var vist interesse for spørgsmålet om relationens karakter.

* Den manglende orientering af økonomiudvalget om henvendelserne om relationens karakter, og den tidligere borgmesters og kommunaldirektørens deltagelse i beslutningerne om ikke at orientere økonomiudvalget, trods det at de var inhabile i forhold til disse beslutninger, indebærer tilsidesættelse af væsentlige pligter. Dertil kommer, at konsekvenserne, hvis der har været en inhabilitets-skabende relation, ville være særdeles alvorlige. Vi finder derfor, at kommunen samlet set ikke kan sidde dette overhørig.

Derfor har kommunen nu bedt politiet om at undersøge relationen mellem de to tidligere topfigurer på rådhuset i Frederica.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind