Annonce:
Annonce:

Dobbeltmoral: Vil bekæmpe skattefusk, men handler med selskab i skattely

Regeringen vil oprette center mod skattely, men har selv lige handlet med saudiarabisk sheik, der har sin virksomhed placeret i kendt skatteparadis

Her præsenterer Karsten Lauritzen planen mod skattely (Video: Ritzau)
Annonce:
Følg Politik

Der er ualmindeligt dejligt i Caribien.

Især hvis man kan lide sol - og hvis man ikke er så glad for det der med at betale skat eksempelvis her i Danmark.

Af samme grund meldte regeringen i går ud, at der er indgået en aftale med samtlige partier i Folketinget om, at der skal oprettes et nyt center til bekæmpelse af brugen af skattely.

Centret får 25 millioner kroner om året over fire år.

Solgte til sharia-sheik: Nu er statens vaccinefabrik i skattely

Men samtidig er det ikke mere end ganske få måneder siden, at selvsamme regering frasolgte den danske stats vaccine-produktion på Statens Serum Institut til den saudiarabisk sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih, der har placeret store dele af sin virksomhed, Aljomaih Group, i velkendte caribiske skattely - De Bristiske Jomfruøer og Caymanøerne - hvilket regeringen udmærket var klar over, da kontrakten blev underskrevet.

Annonce:

Det fremgår - som Ekstra Bladet tidligere har skrevet - af fortrolige dokumenter, som politikerne havde adgang til i forbindelse med indgåelse af aftalen med sheiken.

Danmark får center mod skattely

Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih har købt statens vaccine-produktion, selvom regeringen udmærket vidste, at hans firma, Aljomaih Group, opererer fra skattely. Privatfoto
Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih har købt statens vaccine-produktion, selvom regeringen udmærket vidste, at hans firma, Aljomaih Group, opererer fra skattely. Privatfoto

Bekræfter viden om skattely
Karen Ellemann (V) - der dækkende ind for sundhedsminister Ellen Trane Nørby, mens hun har været på barsel - har offentligt bekræftet, at regeringen kendte til, at sheiken har sin virksomhed placeret i skattely.

Det er sket både i en besvarelse af et spørgsmål fra Sundheds- og Ældreudvalget samt i et åbent samråd.

'Vi har ligeledes været vidende om, at moderselskabet er registreret på De Britiske Jomfruøer. Denne viden er delt med partierne,' står der blandt andet i besvarelsen af et spørgsmål fra Sundheds- og Ældreudvalget, mens ministeren på samrådet den 4. april sagde:

- Kendte partierne til forbindelsen til den konstruktion, der er i det selskab? Ja, det kendte partierne til.

Annonce:

Ærgrer sig
I aftaleteksten om det nye center mod skattely står der blandt andet, at kommuner og andre offentlige instanser, der køber ind via udbud, skal styrke indsatsen mod at handle med virksomheder, der har begået skattesvig - altså undgået beskatning - i forbindelse med udbud.

Men hos nødhjælpsorganisationen Oxfam Ibis ærgrer Lars Koch, program- og indflydelses-direktør, sig over, at regeringen ikke også understreger, at man bør undgå at sælge statslige selskaber til virksomheder, der er placeret i skattely.

- Det er rigtig godt, at man har fået en tværpolitisk enighed om en styrket indsats mod skattely, og at man har afsat ressourcer til det, men jeg synes, at det er ærgerligt, at man ikke samtidig - når man sælger statslige virksomheder, eksempelvis Dong og vaccine-producktionen - forholder sig til, om dem, man handler med, har en skattelyskonstruktion eller en konstruktion, der er designet til at undgå, at man skal betale skat, siger han til Ekstra Bladet.

OVERBLIK: Sådan forkæler Danmark sharia-sheiken

'Hul i hovedet'
Også Enhedslistens skatteordfører Rune Lund ryster på hovedet over regeringens dobbeltmoral.

Annonce:

- Det er jo helt hul i hovedet, at man med den ene hånd bekæmper skattely ved at oprette et center, der kan bekæmpe ulovlig brug af skattely, mens man med den anden hånd sælger vores fælles værdier ud til et firma, som opererer fra skattely. Det har vi jo også set med Dong, hvor en del blev solgt til finansspekulanterne fra Goldman Sachs, der også opererer fra skattely, siger han.

- I er selv med i aftalen om skattecenteret. Har I ikke også et ansvar for den her dobbeltmoral?

- Nej, men det ville vi have, hvis vi havde støttet salget af vaccine-produktionen, og hvis vi havde støttet salget af Dong. Så ville vi have et problem. Men det er de partier, der har støttet salget af vaccine-produktionen og af Dong, som har et gevaldigt problem, når de den ene dag understøtter brugen af skattely, mens de den anden dag laver et center mod skattely. Der burde man være mere konsekvent.

Statslige selskaber sender penge til skattely

Alle partier undtagen Alternativet, SF og Enhedslisten står bag salget af den danske vaccineproduktion.

Annonce:

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) oplyser gennem sin presseafdeling, at han ikke har tid til at give interview om sagen i dag. Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm fortæller til Ekstra Bladet, at hun ikke kender nok til salget af vaccine-produktionen, til at hun kan kommentere kritikken.

De blev også solgt til skattely

Ikke kun vaccine-produktionen på Statens Serum Institut er blevet solgt til en køber, der opererer fra et kendt skattely.

Også en del af energiselskabet Dong blev solgt til en køber i skattely. Goldman Sachs, der købte lige under 20 procent af det statslige selskab, placerede aktierne i skattely på Caymanøerne.

Ekstra Bladet har også tidligere afsløret, at den australske kapitalfond Macquarie Group, som ejer en del af Københavns Lufthavne, opererer via skattelyet Guernsey.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Hvorfor får vi ikke bare får vores feriepenge i hånden, så snart vi har tjent dem?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: