Døende patienter skal have gratis medicinsk cannabis

Regeringen og DF er enige om en aftale, der giver 100 procent tilskud til døende og 50 procent til andre

Følg Politik

Terminale patienter skal fremover kunne få gratis medicinsk cannabis. Det har regeringen og Dansk Folkeparti aftalt. Ikke-terminale patienter, der har recept på medicinsk cannabis, får tilskud på 50 procent.

Tilskuddet træder i kraft 1. januar 2019. Men det kommer til at fungere med tilbagevirkende kraft, så folk kan få refunderet udgifter til behandlingen.

Mindst 200 personer har fået ordineret medicinsk cannabis, siden en forsøgsordning trådte i kraft 1. januar i år.

Men behandlingen har fået kritik for at være for dyr.

- For mig er det vigtigt, at der er tilskud til medicinsk cannabis, fordi det er alle, der skal kunne have gavn af det, uanset pengepung. Pensionisten skal også kunne have råd til det, siger DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Tusindvis vil høre Kræftens Bekæmpelses foredrag om cannabis

Hun ærgrer sig over, at det først er fra 2019, at tilskuddet kan træde i kraft, selv om det så bliver med tilbagevirkende kraft.

- Det nytter jo ikke noget for dem, der kan have glæde af det her og nu, og som er døende. Jeg vil prøve, om jeg ikke kan presse ministeren til, at vi kan lave en hastelov, siger Blixt.

Sundhedsministeriet forklarer i en pressemeddelelse, at tilskuddet først kan træde i kraft i 2019, fordi loven først skal laves om og it-systemerne skal rettes til.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) håber, at tilskuddet vil sikre, at ingen patienter ser sig nødsaget til at gå ud på det kriminelle marked for at købe cannabis.

- Forsøgsordningen med medicinsk cannabis skal jo give lindring til patienter, hvor mange ikke har gavn af den konventionelle medicin, så det er vigtigt, at ordningen virker, siger Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Der er indtil videre to godkendte cannabisprodukter, som danske patienter kan få ordineret som led i forsøgsordningen. Flere forventes at komme på markedet i den nærmeste fremtid, oplyser Sundhedsministeriet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+