Dom for vold mod Papes kæreste: Skyldig - men ikke for hatecrime

Slovakisk ishockeyfan får fængselsdom på 40 dage efter at have siddet varetægtsfængslet 50 dage. Smidt ud af Danmark

Hør hvad anklageren havde at sige til dommen her

En slovakisk ishockeyfan er blevet dømt med 40 dages fængsel for at have slået justitsminster Søren Pape Poulsens kæreste under en bytur.

Dommen kommer, efter den 34-årige slovak allerede har siddet varetægtsfængslet i 50 dage.

Det er Københavns Byret kommet frem til fredag eftermiddag. Derudover er slovakken dømt til udvisning af Danmark i seks år.

Dog har byretten ladet tvivlen om en homofobisk hadforbrydelse komme slovakken til gode.

Dermed var det forkert, da statsminister Lars Løkke Rasmussen og flere andre folkevalgte i maj efter voldsepisoden udtalte, at der havde været tale om en hadforbrydelse.

Drama i retten
Efter domsafsigelsen udspillede der sig en intens juridisk nedstirringskonkurrence mellem forsvareren og anklageren i sagen.

Dramaet opstod, da slovakken og dennes advokat Erbil Kaya efter dommen valgte at benytte sig af deres betænkningstid på to uger.

Dette resulterede dog i et opsigtsvækkende modtræk fra anklager Jack Hurup, der krævede yderligere varetægtsfængsling i 14 dage efter dommen, da den nu udviste slovak ellers ville kunne gå på gaden og bevæge sig frit rundt i Danmark i sin betænkningstid.

Dommeren valgte dog at løslade slovakken.

- Du har allerede siddet 10 dage for meget. Og jeg ser dig ikke som en, der har interesse i at blive i Danmark, lød beslutningen.

Dermed var den hellige grav dog ikke velforvaret for slovakken, da anklager Jack Hurup omgående valgte at kære denne beslutning med opsættende virkning.

Dette fik endnu en gang dommer Vivi Sønderskov Møller til at overveje sin stilling i sagen.

Dommeren mente ikke, at kæren skulle have opsættende virkning med yderligere 14 dages varetægtsfængsling og lagde op til, at politiet kunne følge den dømte slovak i lufthavnen for at fremme sagen.

- Min klient vil samarbejde på alle leder og kanter. Om det så er med fly, tog eller bus, lød det fra forsvarer Erbil Kaya.

Efterfølgende forlod dommer Vivi Sønderskov retssalen og overlod scenen til en offensiv Jack Hurup, der tog ansvaret for at indskærpe over for slovakken, at han skulle forlade Danmark dags dato.

Modstridende forklaringer
Forud for selve domsafsigelsen havde den tiltalte slovak samt Josue Medina Vasquez afgivet deres forklaring i byretten. Derudover var også det eneste vidne til sagen, dørmanden fra LA Bar, i vidneskranken for at give sin forklaring i sagen.

Ifølge Søren Pape Poulsens forlovede kom overfaldet som et lyn fra en klar himmel. Ifølge den dominikanske mand var han på vej hjem fra en lang nat i byen, hvor han bl.a. havde spillet 'beer pong' med et par gæster på LA Bar.

Han havde undervejs flere gange tilbudt tequila-shots til de tilstedeværende på baren, men blev ifølge sin forklaring ubehøvlet afvist af den slovakiske ishockeyfan.

Vasquez forklarede, at han på vej ud af baren stillede sig på gaden i den københavnske nat for at tjekke, at han havde alle sine ejendele. Herefter forklarede han, at han blev overfaldet umotiveret.

- Lige pludselig er der én, der råber af mig og slår mig, sagde Josue Media Vasquez.

Vasquez holdt også fast i sin forklaring om, at der blev råbt 'I don't like homos'.

Slovak: Han flirtede
Ifølge slovakken var sagen dog en helt anden.

Den 34-årige far til to forklarede, hvordan Josue Medina Vasquez havde henvendt sig flirtende til ham.

- Der kom en fremmed mand hen til mig. Han var meget interesseret i at snakke med mig og ville tilbyde mig shots, lød det fra slovakken.

- Jeg er overbevist om, at han flirtede med mig - han talte kun med mig. Han spurgte, om vi skulle gå et andet sted hen, sagde slovakken.

I sin procedure lagde anklager Jack Hurup vægt på, at slovakken havde forsæt til hadforbrydelse, da Josue Medina Vasquez' udseende og opførsel ikke efterlader tvivl om, at han var homoseksuel.

Derudover mente anklageren, at en dørmands vidneforklaring om, at han mente at en eventuel spytklat fra slovakken mod Josue Medina Vasquez kunne være 'racistisk' motiveret.

Anklager Jack Hurup krævede slovakken fængslet i ikke mindre end 60 dage.

Forsvarer Erbil Kaya ville have sin slovakiske klient frifundet:

- Jeg har ikke noget grundlag for at sige, at min klient ikke taler sandt; eller at han taler sandt. Jeg har heller ikke noget grundlag for at sige, at Vasquez taler sandt - eller ikke taler sandt. Men jeg har ikke nogen grund til at betvivle min klients forklaring. Der er ikke nogen slinger i valsen. Den er sammenhængende.

Forud for domsafsigelsen angrede den tiltalte slovak sin opførsel:

- Jeg ked af, at den her sag har taget så meget tid for os alle. Jeg er ked af, at jeg reagerer, som jeg gjorde den dag. Men alt, hvad jeg har sagt i dag er sandt.

- Og det sidste jeg vil gøre er at begå strafbare handlinger. Lige nu ønsker jeg bare at vende tilbage til min familie.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag