Dong-chef angreb Nyrup med forkerte tal

Direktør Henrik Poulsen påstod, at den tidligere statsminister spredte usande tal om Dongs reelle milliardværdier. Men Nyrup fik ret - og Dongchefen scorede milliongevinst

Foto: LEHMANN MARTIN/HOUGAARD NIELS/Polfoto
Foto: LEHMANN MARTIN/HOUGAARD NIELS/Polfoto

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) fik fuldstændig ret - og Dongs topchef Henrik Poulsen tjener cirka 16 millioner kroner på at tage fuldstændig fejl. 

Poul Nyrup vurderede for godt to år siden, at en bid af Dong var ved at blive solgt alt for billigt til den omstridte finanskæmpe Goldman Sachs.

Dengang vurderede Finansministeriet og Dongs ledelse, at den samlede værdi af energiselskabet blot var  31,5 milliarder kroner værd. Nyrup mente der i mod, at Dong nærmere var 60-80 milliarder kroner værd og advarede kraftigt mod salget.

Det fik Henrik Poulsen helt op i det røde felt og overfor business.dk, kastede han sig ud i et frådende angreb på den tidligere statsminister.

- Det er altså tal, der ikke har hold i virkeligheden, sagde Henrik Poulsen til Berlingske Business.

Men om få uger bliver det danske energiselskab børsnoteret, og det er i dag kommet frem, at Dong Energy er værdisat til mellem 83,5 og 106,5 milliarder kroner.

Erhverv Dong går på børsen: Mere end 100 milliarder kroner værd

Dermed står Henrik Poulsen tilbage med en meget lille troværdighed, som en direktør, der enten har løjet bevidst - hvilket gavner hans egen privatøkonomi - eller også har været fuldstændig uden sans for de værdier, som han i 2012 blev sat i spidsen for efter Anders Eldrups fyring.

Men Poul Nyrup Rasmussen havde altså bedre sans for værdierne i Dong.

- Hvis man bruger finansverdenens egne tommelfingerregler, er Dong mindst det dobbelte værd - altså 60 til 80 milliarder kroner i stedet for de godt 31 milliarder, der er udgangspunkt for handlen, lød det i 2014 fra Poul Nyrup til Politiken.

I 2014 gav Goldman Sachs otte milliarder kroner for sin del af energikæmpen, og dermed er der udsigt til en gevinst på mellem syv og 11 milliarder kroner efter børsnoteringen.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Dong, Henrik Poulsen og Poul Nyrup.

Men Henrik Poulsen forklarer til Ritzau fordoblingen af Dongs værdi med en helt uforudset udvikling relateret til den 'grønne omstilling'. Den fyrede Dong-direktør Anders Eldrup satsede i øvrigt massivt på den grønne omstilling.

Dansk politik Enhedslisten betegner Dong-salg som tyveri ved højlys dag

95 kommentarer
Vis kommentarer