Dong-chefen afviser Nyrup-kritik: Milliongevinst spiller ingen rolle

Poul Nyrup og alle de andre kritikere tager fejl, når de påstår, at Dong blev værdisat alt for lavt i 2013, fastslår direktør Henrik Poulsen

Foto: HOUGAARD NIELS/Polfoto
Foto: HOUGAARD NIELS/Polfoto

Dongs topchef Henrik Poulsen står til en aktiegevinst på 20 millioner kroner, fordi energikæmpen på godt to år nærmest mirakuløst har fordoblet sin værdi op til den kommende børsnotering. Men pengene betyder ikke det store for ham.

– Jeg er ikke gået ind i det her job for pengenes skyld. Og det kan man vælge at tro på eller lade være. Jeg får en høj løn i mit job. Jeg er med på, at det kan være kontroversielt. Og den diskussion skal der være plads til. Om jeg har været pengene værd eller ej, er noget aktionærerne må tage stilling til. De kan jo finde en anden, forklarer han.

Poul Nyrup (foto: Martin Lehmann) Dansk politik Nyrup om 'Dong-katastrofe': Corydon skal stå ved sit ansvar

– For et par år siden mente nogle, at Dong var blevet værdisat for lavt. Blandt andre Poul Nyrup Rasmussen, som mente, at værdien var 60-80 milliarder værd. Det afviste du som noget værre vrøvl. Men han fik jo ret?

– Nej, det mener jeg ikke, at han gjorde. Siden den handel blev prissat i november 2013, er der sket rigtig meget med Dong. Vi har haft en vækst i vores indtjening på 40-50 procent. Det markante hop har selvfølgelig gjort koncernen mere værd, end den var i sin tid.

– Vi har de sidste tre år bygget forretningen op til en helt anden skala. Vi har fået bygget 70-80 procent mere havvindmølle-kapacitet - og har yderligere seks store havvind-parker, som skal bygges frem mod 2020.

– Så investorerne, og dem som værdi-satte Dong i slutningen af 2013, kunne ikke forudsige denne her udvikling?

– Det tror jeg ikke, at nogen på det tidspunkt kunne have forudsagt. Vi har bygget en fjerdedel af den globale havvindmøllekapacitet. Vi er globalt førende. Vi er langt foran alle andre energiselskaber på andelen af vedvarende energi.

– Kan du forstå, hvis nogen siger; hvorfor kunne staten ikke bare låne Dong de otte milliarder kroner i sølle to år? Så havde skatteborgerne fået den gevinst, som Goldman Sachs nu står til?

– Det vil jeg ikke erklære mig enig i. Men det er fair at have diskussionen. Et lån var ikke nok, der skulle egenkapital til.

– Så kunne staten bare have skudt sine egne penge ind?

– Det kunne de have valgt at gøre. Det var et politisk valg, hvor kapitalen skulle komme fra.

– En virksomhed var 30-40 milliarder værd for to år siden og er nu pludselig er 80-100 milliarder værd. Kan du forstå, at nogen får tanken om tyveri ved højlys dag? 

– Jeg er helt med på, at den kommer. Det er bare vigtigt at vise en minimum af interesse for hvad, der er sket i virksomheden. Vi er en af de to hurtigst voksende energikoncerner i Europa. Vi er de grønneste. Og værdien afhænger klart af, hvor langt du er kommet i den grønne omstilling, hvor meget vækst har du og hvor profitabel er du. Der har vi skilt os markant ud de seneste år.

– Du tjener 20 millioner kroner på det her. Hvis Dong havde været værdisat til 80-100 milliarder kroner i 2013, så havde du vel tjent meget mindre?

– Dengang var jeg relativt nytiltrådt. Aktionærerne ønskede, at ledelsen skulle have et incitamentsprogram for at gennemføre de forandringer. Derfor gav de os et aktieprogram. Det adskiller sig ikke fra, hvad du ser i andre større danske virksomheder. 

– Men hvis Dong havde været værdisat til et højere beløb, så havde du ikke tjent 20 millioner kroner. Så havde du tjent mindre på aktieprogrammet?

– Det kan du ikke sige. Det er stærkt hypotetisk. Hvis det havde været mindre værd i sin tid, så havde aktiepakken været strikket sammen på en anden måde. Der er tale om en massiv forandring af virksomheden. Det går fuldstændig tabt i den overskriftsform, som I vælger.

– Det er jo lidt svært at forstå, at når der rejses voldsom tvivl om værdisættelsen af en primært offentligt ejet energiselskab… 

– Jeg har endnu ikke set kritikerne gå ned i substansen og kigge på, hvor den var forkert. Investorerne – der også kiggede på Dong, sidst man overvejede børsnotering - fortæller, at virksomheden er uigenkendelig sammenlignet med dengang.

Foto: LEHMANN MARTIN/HOUGAARD NIELS/Polfoto Dansk politik Dong-chef angreb Nyrup med forkerte tal

43 kommentarer
Vis kommentarer