DR indrømmer fejl i dokumentar: - Klamphugger-udsendelse

DR trækker radio-udsendelsen 'Løgnen om Operation Bøllebank' tilbage og beklager overfor oberst Lars R. Møller

Oberst Lars Reinhardt Møller kalder DR's udsendelse for noget klamphuggeri og er glad for, at han nu ikke skal tænke mere på den udsendelse. Foto: Peter Hove Olesen
Oberst Lars Reinhardt Møller kalder DR's udsendelse for noget klamphuggeri og er glad for, at han nu ikke skal tænke mere på den udsendelse. Foto: Peter Hove Olesen

Et stykke dansk millitær-historie skal alligevel ikke omskrives. I hvert fald ikke på baggrund af DR's udsendelse.

Den verdenskendte 'Operation Bøllebank' under ledeste af oberst Lars R. Møller har været udsat for stor kritik i DR P1 Dokumentaren 'Løgnen om Operation Bøllebank'.

Men nu indrømmer DR, at de har lavet en række alvorlige fejl i udsendelsen, efter de har lavet en intern undersøgelse af P1 dokumentaren, der blev sendt den 5. januar 2017.

- Jeg syntes jo egentlig, at den radio-udsendelse havde den rigtige overskrift. For de fortalte jo en løgn om operation 'Bøllebank' og længere den ikke, siger oberst Lars R. Møller kortfattet til Ekstra Bladet.

Se også: Legendarisk dansk krigshistorie beskyldes for at være løgn: - Jeg troede, det var en joke

- Derudover kan man jo sige, at DR har introduceret en journalistisk Jesper Olsen. Det er jo meget godt, griner obersten med henvisning til fodboldspilleren Jesper Olsen, der i 1986 spillede en spansk spiller helt fri foran mål og dermed kiksede fælt.

Selve slaget foregik i Bosnien i 1994 under Balkan-krigen. Her kom en norsk svensk bemandet FN-observationspost under beskydning af serbiske styrker. Og en dansk kampvogns-enhed rykkede frem for at komme FN-observationsposten til undsætning.

I DR-udsendelsen bliver oberst Lars R. Møller fremstillet som alkoholiker, og at han udsatte soldaterne for unødig fare, da slaget ikke blev ledet forsvarligt.

Ikke retvisende
I en officiel meddelelse på DR's hjemmeside forklarer chef for P1 Dokumentar Judith Skriver sig ved, at de ikke har haft et fair og velafbalanceret valg af kilder i dokumentaren.

- For det første var der ikke dækning for programmets titel. Dokumentaren ville fortælle nogle bestemte soldaters version af det historiske slag, som fandt sted, men overskriften var ikke retvisende, og det blev postulerende at benytte ordet ”løgn” i den sammenhæng, siger Judith Skriver i den officielle meddelelse.

Artiklen forsætter under billedet...

En af de danske soldater efter slaget i Tuzla, der efterfølgende har fået navnet 'Operation Bøllebank'. Foto: Privat
En af de danske soldater efter slaget i Tuzla, der efterfølgende har fået navnet 'Operation Bøllebank'. Foto: Privat

Lars R. Møller havde først klaget til selve redaktionen, men de kom ikke med en fyldestgørende redegørelse og undskyldning.

- Hvis de havde givet mig en undskyldning og trukket det tilbage fra starten, jeg vidste jo godt, at det ikke var rigtigt. Men jeg syntes, at det var unfair, siger Lars R. Møller.

Se også: En krig om sandheden: Nu fortsætter balladen om 'Operation Bøllebank'

- Jeg fattede ikke, at de ville være det bekendt at lave sådan en klamphugger-udsendelse, det kan kun glæde mig, at de har fået med en knippel, fortæller den tidligere oberstløjtnant.

DR skriver videre, at dokumentarens påstande om, at klager (Lars R. Møller red.) drikker, er udokumenterede. Også det erkender redaktionschefen.

Samtidig var det krænkende, fordi påstande om druk blev sat sammen med DR´s kilders opfattelse af, at der også var sket et ledelsesmæssigt svigt undervejs i 'Operation Bøllebank'.

Plettet eftermæle
Oberst Lars Møller er tilfreds med, at DR erkender de fejl, som de har lavet, og at de har trukket udsendelsen tilbage. Han ligger ikke søvnløs om natten, men der er stadigvæk ting, som nager ham.

- Lige nu er det pisse ligegyldigt. Men dengang blev jeg meget skuffet. Nu viser det sig f.eks., at det med mit alkohol-forbrug, at ham der hedder Jakob Hansen aldrig nogensinde fortalt til ham journalisten. Derfor ved jeg ikke, hvor det kommer fra, siger Lars R. Møller.

Artiklen forsætter under billedet...

Her ses Lars R. Møller imens han stadigvæk var i tjeneste. Billedet er taget i Slagelse, da han var brigadegeneral for den 1. sjællandske brigade. Foto: Johnny Frederiksen
Her ses Lars R. Møller imens han stadigvæk var i tjeneste. Billedet er taget i Slagelse, da han var brigadegeneral for den 1. sjællandske brigade. Foto: Johnny Frederiksen
 

- Hvordan har du det med dit eftermæle nu?

- Det er jo begrænset, jeg ved ikke rigtig om mit eftermæle har lidt skade. Jeg syntes, der er lidt Erasmus Montanus over det, for de fem kilder som journalisten har fremført, de hævdede jo, at de ikke havde hørt noget.

- Og der lavede journalisten en Erasmus Montanus konklusion: Da de ikke havde hørt noget, så har der ikke været noget. Og det vidste jeg jo var løgn. Jeg ved, at der var flere kilder, der havde bekræftet over for journalisten, at der var givet en ordre og de havde hørt den, siger Lars R. Møller.

Nu er den tidligere krigshelt kommet videre, og han er i øjeblikket i gang med en ny bog, som han er ved at gøre færdig.

- Nu har de lagt sig fladt ned, så jeg vil ikke gøre med ved det nu, slutter Lars R. Møller.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen