Drabsdømt iraker gør grin med Støjberg

Slægtning: - Støjberg lovede at sætte fodlænke på ham eller smide ham ud af landet. Nu er han forsvundet. Jeg er bange for, at et af børnene begår selvmord af frygt for faderen

Ekstra Bladet mødte i efteråret 2015 den drabs- og udvisningsdømte iraker. Dengang lovede Inger Støjberg, at han skulle have fodlænke på og opholde sig i udrejsecenteret.
Ekstra Bladet mødte i efteråret 2015 den drabs- og udvisningsdømte iraker. Dengang lovede Inger Støjberg, at han skulle have fodlænke på og opholde sig i udrejsecenteret.

173 afviste asylansøgere og udviste kriminelle udlændinge på tålt ophold er forsvundet og dermed aldrig dukket op det udrejsecenter, som ifølge udlændingeminister Inger Støjberg skulle gøre deres ophold 'utåleligt'.

Det afslører Ekstra Bladet i dag.

Ingen styr på udviste udlændinge: Støjbergs prestigeprojekt er en fuser

En af de forsvundne er den udvisningsdømte iraker Ahmad Hassin, som i 2001 skød sin kone på åben gade, mens deres fælles børn så på. 

- Støjberg lovede at sætte fodlænke på ham eller smide ham ud af landet. Nu er han forsvundet. Jeg er bange for, at et af børnene begår selvmord af frygt for faderen.

Sådan siger en slægtning til de børn, der den 23. oktober 2001 så deres far Ahmad Hassin skyde deres mor i hovedet på gaden i Næstved. Ekstra Bladet kunne i efteråret 2015 afsløre, at Ahmed Hassin var en af de udviste udlændinge på tålt ophold eller kriminel meldepligt, der ikke kunne eller nægtede at udrejse fra Danmark. I den forbindelse viste integrationsminister Inger Støjberg stor medfølelse med de tre børn, der frygtede deres far, som var på fri fod i Danmark efter at have afsonet ti år for drab.

- Det er ikke godt. Børnene er bange, og særligt hans ene datter frygter virkelig at møde sin far igen. At han pludselig står der. Det er ikke et liv, fortæller slægtningen, der ønsker at være anonym af frygt for den dømte morder.

Far forsvundet
I følge Ekstra Bladets kilder i Sandholmlejren og på Kærshovedgård, så er den drabsdømte iraker forsvundet og er aldrig dukket op i det nye udrejsecenter.  Ahmad Hassins 19-årige søn har tidligere fortalt, hvordan de mentale billeder af drabet for altid sidder i ham.

- Jeg var fire år, da jeg så min far skyde min mor. Det glemmer jeg aldrig. Da han flygtede med os børn, truede han også os. Den frygt sidder stadig i mig og mine søstre. Vi kan ikke forstå, at vi skal leve i frygt for ham hver eneste dag, når han kan gå frit omkring.

Fængsel af frygt
Sønnen er ikke den eneste, som lider voldsomt under, at deres far stadig kan bevæge sig frit rundt i Danmark. Døtrene til den dømte morder lever i konstant frygt, fortæller sønnen om sine to søstre.

- Det er dem, der lever i et fængsel. De er slet ikke ude. De har nogle veninder på skolen. Men det er kun på skolen. De er bange for, hvis de går ud. At det er dem, der er den næste.

Ekstra bladet har forsøgt at finde Ahmad Hassin og høre, hvorfor han ikke opholder sig på Kærshovedgård. Uden held. I efteråret 2015 var han heller ikke videre snakkesalig, da avisen mødte ude foran Sandholmlejren i Nordsjælland.

- Fuck you, råbte han og hoppede frem mod fotografen i en fjendtlig gestus. Episoden blev rundet af med et ukvemsord på irakisk, der betyder 'luder'.

Støjberg: Det bliver først utåleligt til marts

Fremover skulle det være utåleligt at være på tålt ophold i Danmark. Derfor lovede udlændingeminister Inger Støjberg (V) i sommer, at samle de udvisningsdømte og afviste, kriminelle asylsøgere i en skov ved Ikast. 

– Hvad siger du til, at kun 15 udlændinge på tålt ophold og 16 kriminelle udviste bor i den jyske skov?

– At de andre skal derud hurtigst muligt. De har en forpligtigelse til at opholde sig i udrejsecenteret, men sanktionsreglerne for at overtræde opholds- og meldepligten er ikke skrappe nok endnu. Jeg forventer, at nye regler vedtages i Folketinget og træder i kraft 1. marts. Opholder de sig ikke i fremtiden, hvor de skal - og melder de sig ikke eller underretter, hvis de eksempelvis går en tur – så bliver de meget hurtigt varetægtsfængslet og kommer i elektronisk fodlænke. Men det får vi først mulighed for nu.

– I skal så lige finde dem først. Mange er jo forsvundet?

– Ja. Men de vil før eller senere blive antruffet. Og så vil de blive straffet for det.

– I efteråret 2015 viste du medfølelse med den familie, hvor børnene havde set deres far Ahmed Hassin skyde deres mor. De fik indtryk af, at han skulle i fodlænke eller udvises, men nu er han forsvundet. Hvad vil du sige til børnene nu? 

– Jeg har på ingen måde ændret holdning til den sag. Jeg forstår dem inderligt godt. Vi skal selvfølgelig have styr på ham og alle de andre, som skal opholde sig på Kærshovedgård. Men der har reelt ikke været nogle sanktioner over for dem. Det ændrer vi på nu. 

– Både Peter Skaarup (DF) og Trine Bramsen (S) kritiserer dig for ikke have gjort nok? 

– Det undrer mig en smule. Trine Bramsen har selv været med til at aftale det her - og også tidsforløbet.

pma