Drama før Samuelsens skæbnemøde: Lokalformand skrider i protest

Der er lagt op til stort drama, når LA's hovedbestyrelse i eftermiddag skal diskutere partiets regeringsdeltagelse og Anders Samuelsens post som leder

For få dage siden endte drømmen om skattelettelser brat - men Anders Samuelsen nægtede umiddelbart efter at kalde det et nederlag (Video: Jonas Olufson)

Et skæbnemøde i Liberal Alliances hovedbestyrelse fredage eftermiddag ser ud til at blive mere og mere dramatisk.

Forud for det ekstraordinære møde, hvor hovedbestyrelsen skal tage stilling til partiets deltagelse i VLAK-regeringen samt drøfte Anders Samuelsens position som leder for partiet, har en lokalformand valgt at forlade partiet i protest.

Det drejer sig om formanden i LA Thy/Mors, Leo Skydt Jørgensen:

'I henhold til mine tidligere udmeldinger omkring den manglende tillid jeg har til folketingsgruppen i LA, har jeg valgt at trække mig som formand for vores lokalforening og mit medlemskort i partiet vil ikke blive fornyet, og jeg vælger at være partiløs indtil videre', skriver Leo Skydt Jørgensen.

'Tillid er en svær ting at opbygge, men let at nedbryde. Derfor er Liberal Alliance bedst tjent med at fortsætte uden mig på medlemslisten', skriver den nu tidligere LA'er.

Hovedbestyrelsesmødet kommer som reaktion på regeringens beslutning om at droppe en ambitiøs skattereform med de 'historisk store' skattelettelser, som Anders Samuelsen og LA-toppen ellers gang på gang har lovet danskerne. Noget, der i dag også får vennerne i V og K til at kritisere Samuelsen.

Flere lokalformænd og hovedbestyrelsesmedlemmer har de seneste dage været aldeles kritiske over for partiets deltagelse i regering.

Sjælden kritik
Og selvom de fleste fortsat bakker op om LA's deltagelse i regering, er det opsigtsvækkende, at det i det ellers hermetisk lukkede og topstyrede parti, som meget sjældent byder på kritik fra baglandet, pludselig pibler frem med sure baglandsfolk.

- Vi ser gerne, at LA trækker sig ud af regering. Det var meget forudsigeligt, at det endte, som det gjorde. Man forærede de afgørende mandater til DF, da man gik i regering – et parti med en økonomiske politik til venstre for S, siger Søren Nielsen, formand for Liberal Alliances Ungdom og medlem af partiets hovedbestyrelse, til Ekstra Bladet.

Vreden vokser i det liberale bagland: - Samuelsen bør ikke fortsætte

Han vil fredag eftermiddag på hb-mødet lægge op til, at partiet trækker stikket på regeringsdeltagelsen.

- Vores plads i regering gør, at vi er nødt til at føre politik på DF’s nåde. Det er ikke borgerlig politik. LA bør trække sig, så vi kan være den borgerlige modvægt og stemme, siger Søren Nielsen.

Telefonerne gløder
De fleste hovedbestyrelsesmedlemmer, som Ekstra Bladet har været i kontakt med, vil dog ikke ud med, om de vil af med Samuelsen eller LA's rolle som regeringsparti.

Det er i sig selv ganske opsigtsvækkende, at automatreaktionen blandt partiets bagland ikke er opbakning til den siddende leder og partifader. Og ifølge Ekstra Bladets oplysninger gløder telefonerne i hovedbestyrelsen, som ringer til hinanden og deres respektive lokalforeninger på kryds og tværs. Målet er at finde ud af, hvordan vinden vender inden det potentielt skæbnesvangre møde.

- Jeg har selvfølgelig gjort mig nogle tanker. Dem har jeg delt med dem, jeg skal dele dem med. Og jeg har ikke tænkt mig at sige noget nu. Det kan du betragte som en pæn måde at sige ingen kommentarer på, lyder det eksempelvis fra hovedbestyrelsesmedlemme Emil Lykke Jensen.

Hovedbestyrelsen har ikke i sig selv magt til at tvinge Samuelsen til at gå eller til at smide LA ud af regering. Det er udelukkende et anliggende for folketingsgruppen.

Anders Samuelsen afviser, at han er i fare for at måtte gå som formand.

Samuelsen afviser at gå som partileder

- Jeg har noteret mig, at der er en tre stykker, der har lagt navn til, at de synes, at der skal en ny leder til. Det er ikke det, der er spørgsmålet. Det relevante spørgsmål er, hvordan vi kommer videre herfra, sagde han i går om situationen.

- Der er begået procesfejl. Det har vi erkendt. Men det er ikke det, som har stået i vejen for, at vi har fået en skatteaftale. Det er, at der er politisk modstand mod at sænke skatterne for helt almindelige danskere, siger han, der i onsdag undskyldte over for LA's medlemmer og vælgere på Facebook.

Hovedbestyrelsesmødet finder sted kl. 15.00 på Gl. Vindinge kursuscenter ved Nyborg.