Annonce:
Annonce:

Dramatisk møde: Kofod hænger i en tynd tråd

- Vores tillid til Jeppe Kofod ligger på et meget lille sted ... vi er ikke blevet mere tilfredse med ham, lyder det fra regeringens støttepartier

Rosa Lund sagde efter dagens møde, at Enhedslistens tillid til Jeppe Kofod kan ligge på et meget lille sted.
Annonce:
Følg Politik

Ved du noget om sagen? Så kontakt Ekstra Bladets journalister ved at skrive til tf@eb.dk eller krypteret til jeppe.findalen@protonmail.com. Alle henvendelser behandles fortroligt.

Udenrigsminister Jeppe Kofods (S) fremtid hænger mildest talt i en tynd tråd efter mødet fredag morgen, hvor regeringen gav Folketingets partier en 'fortrolig orientering' om situationen for de 19 børn med dansk tilknytning, der sidder i fangelejre i Syrien.

Det stod klart, da Radikale Venstre og Enhedslisten kom ud fra mødet i Udenrigsministeriet, som blev annonceret, efter Ekstra Bladet har afsløret, at Folketinget blev holdt uvidende om sikkerhedsorienteringer fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Annonce:

- Enhedslistens tillid til Jeppe Kofod kan ligge på et meget, meget lille sted. Ministre skal opføre sig ordentligt over for Folketinget ... Jeg er kun blevet bestyrket i, at det er bedst for Danmarks sikkerhed at få de her børn til Danmark. Vi har ikke drøftet Ekstra Bladets afsløringer på mødet, siger Enhedslistens Rosa Lund.

Artiklen fortsættes under videoen ...

Intet formildende
Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, ville heller ikke frede Jeppe Kofod efter mødet. Tværtimod afviste hun at udtrykke tillid til udenrigsministeren, der skal i samråd om sagen i den nærmeste fremtid.

- Der har ikke været noget formildende ved mødet. Vi er heller ikke blevet mere tilfredse med Jeppe Kofods indsats, siger hun, der står fast på, at børnene skal hjem - med henvisning til de oplysninger, som Ekstra Bladet har afsløret.

Pilen peger på Kofod: Ambassader modtog hemmelige FE-oplysninger

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nægtede at svare på spørgsmål fra pressen efter mødet - hvor han efter en kort kommentar sprang ind i sin ministerbil.

Annonce:

- Vi har i dag tilbudt partilederne en dybt fortrolig briefing. Det er efterretninger om børn af fremmedkrigere, og i sagens natur kan jeg ikke komme yderligere ind på det, lød det fra Jeppe Kofod.

Regeringen er blevet kritiseret for, at den ikke har delt oplysninger med Folketingets partier. I stedet måtte partierne læse om en orientering fra Forsvarets Efterretningstjeneste i Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har blandt andet beskrevet, at FE orienterede regeringen i september om, at Islamisk Stat smugler børn ud fra fangelejrene al-Hol og al-Roj i Syrien med henblik på at optræne dem til terror mod deres oprindelseslande.

Samtidig vurderer PET's offentlige trusselsvurdering fra marts 2020, at børnene ikke udgør en sikkerhedstrussel nu, men deres risiko for radikalisering øges, jo længere de forbliver i lejrene.

Ekstra Bladets afsløringer af IS-udsmuglinger

Ekstra Bladet har den seneste tid afsløret, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i september 2020 advarede regeringen om, at Islamisk Stat udsmugler børn fra lejrene, hvorefter de træner dem militært med henblik på, at de skal begå terror i deres hjemland.

Fire ministerier modtog FE-orienteringen: Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Statsministeriet.

Det blev samtidig afdækket, at mindst 30 børn allerede var smuglet ud, men FE havde ifølge orienteringen ikke informationer om, hvorvidt der var tale om danske børn. Forsvarsminister Trine Bramsen har siden oplyst, at der ikke har været bortførelsesforsøg af danske børn.

Efterfølgende kunne Ekstra Bladet følge op med afsløringen af, at regeringen samtidig var blevet orienteret af FE om, at Islamisk Stat har udset sig 350 børn ned til 10-års alderen til deres udsmuglinger. Børn, som sidder i det lukkede anneks i lejren, hvor også danske børn siden 2019 har siddet fanget.

FE har derudover orienteret om, at IS har oprettet en børneafdeling inde i al-Hol lejren, hvor danske børn sidder. 'Kalifatets Løveunger' hedder afdelingen.

Børnene i lejrene risikerer altså både at blive udsmuglet og trænet til terror, men også at blive radikaliseret inde i lejren med målet at føre IS-slægten videre.

Til hemmeligt krisemøde om Kofod

Eksperter: Kofod kan ikke frasige sig ansvar

Hemmelige FE-oplysninger: IS har skabt Kalifatets Løveunger i fangelejr

Annonce:

Regeringen advaret af FE: Islamisk Stat smugler børn ud fra fangelejrene

Danske børn i fare: Islamisk Stat har udset sig 350 børn

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: