Driller Samuelsen med topskat : Er du mand eller mus?

Anders Samuelsen (LA) fik ikke, hvad han krævede af statsministeren på topskatten, og nu tæller alle ned til et pressemøde hos Liberal Alliance klokken 14. Imens driller Socialdemokraterne

Teknikken fra skolegården er rykket ind på Christiansborg, hvor Socialdemokraterne tirrer Liberal Alliance. Polfoto: Anders Rye Skjold-Jensen, Philip Davali
Teknikken fra skolegården er rykket ind på Christiansborg, hvor Socialdemokraterne tirrer Liberal Alliance. Polfoto: Anders Rye Skjold-Jensen, Philip Davali
Følg Politik

Du tør ikke, lyder det ofte i skolegården, og nu prøver Socialdemokraterne med en lignende strategi over for Anders Samuelsen (LA), når det kommer til topskatten.

Med sætningen 'se mig i øjnene og se, hvor stålsat jeg er' har Samuelsen tidligere lovet at vælte regeringen, hvis ikke Lars Løkke sænkede topskatten med mindst fem procentpoint. Fra 15 til 10 procent.

Statsministeren kunne dog kun præsentere en plan med en sænkning af topskatten på de fem procentpoint for indkomster mellem en halv og en hel million kroner. Derfor venter alle nu på, hvad Anders Samuelsen siger til Løkkes plan, og imens driller Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen.

'Spændende om Samuelsen har stålsat blik eller flakkende øjne, når han i dag skal vise, om han er mand eller mus på topskatten', skriver Nicolai Wammen på Facebook onsdag morgen.

Hver 10. lønmodtager får lavere topskat

Engell: 40 procent på valg
Det politiske efterår afhænger i høj grad af, hvad Liberal Alliances leder Anders Samuelsen mener om regeringens topskattelettelser. Flere kommentatorer ser et folketingsvalg som et muligt udfald, hvis Samuelsen står fast. Og det valg kan ende med at give magten tilbage til Mette Frederiksen (S) og hendes socialdemokratiske tropper.

Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell vurderer, at der er omkring 40 procent sandsynlighed for et valg, fordi de blå partier ikke kan blive enige.

'Lykkes det for Løkke? Langtfra sikkert', skriver Hans Engell i en analyse i Ekstra Bladet i dag.

' Tager vi den samlede profil af regeringens oplæg, ligner det mere et valgoplæg, der skal lægge kant til Socialdemokraterne, end en invitation til et forlig mellem de blå partier, der holder regeringen kørende.'

'Måske er Løkke i virkeligheden den partileder, der mest målrettet styrer mod et valg, mens alle andre tror, at han prøver at klynge sig til magten. Den mand er fuld af overraskelser og har altid været det. Og hvad er udsigten til et valg så? Jeg siger 40 pct. for valg og 60 pct. imod. Trods alt', skriver Engell.

OVERBLIK: Se alle reaktionerne på Løkkes 2025-plan

For lille!
Omkring 90 procent af danskerne som betaler topskat har en indtægt på under en million kroner, så regeringens forslag gælder langt de fleste topskattebetalere. Men er det nok, når nu Liberal Alliance krævede en sænkning for alle, spørges der nu om på Christiansborg.

Samuelsen omtalte Løkkes lettelse af skatten i bunden på Facebook i går, som han mente var for lille. Men Samuelsen har været tavs om topskatten i et døgn nu, men har meldt om et pressemøde senere i eftermiddag.

'Hvad LA i øvrigt har at sige om dagens udspil vil vi fortælle om på et pressemøde onsdag kl 14 på Christiansborg', skriver Anders Samuelsen på Facebook.
Her kommer Anders Samuelsen med fem konkrete ting, som regeringen skal gøres bedre.

Sådan rammer planen
Siden statsminister Lars Løkke Rasmussen mandag aften tonede frem på Facebook og lovede skattelettelser i både toppen og bunden, har det handlet om gulerødderne i V-regeringens 2025-plan.

Hans Engell: Løkke har politisk dødsforagt

Blandt andet vil Løkke give skattelettelser i bunden samt i toppen, mens han vil give en jobpræmie til de ledige. Men alting har en pris. Således også 2025-planen:

De fleste danskere skal seks måneder senere på pension, og en række ydelser bliver beskåret - herunder muligheden for rentefradrag - eller falder bort for at finansiere den storstilede plan. Også de unge skal til at betale noget af uddannelsen selv.

Du kan læse hele planen på regeringen.dk

Løkkes pensionsbombe: Så længe skal du arbejde

Men her er hovedpunkterne af de stramninger og besparelser, 2025-udspillet indeholder:

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind