Drømmen er knust: Løkkes flok kæmpede for lønfest i årevis

Da flertallet for Vederlagkommission i går røg sig en tur, så var det især et hak i tuden til Venstre, som er gået forrest i jagten på ny løn til politikerne

Lars Løkke her med tre af de fire Venstretopfolk - Kristian Jensen, Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby - der sammen med Lars Christian Lilleholt i 2012 foreslog Folketinget at nedsætte en uafhængig lønkommission. (Foto: Mads Nissen)
Lars Løkke her med tre af de fire Venstretopfolk - Kristian Jensen, Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby - der sammen med Lars Christian Lilleholt i 2012 foreslog Folketinget at nedsætte en uafhængig lønkommission. (Foto: Mads Nissen)

Det var en bitter dag i går for alle lønhungrende politikere. Men specielt Venstre-folk må ærgre sig.

For efter en dag i medie-karruselen, hvor parti efter parti følte sig kaldet til at trække støtten til Vederlagskommission, som vil give folketingsmedlemmer og ministre en gedigen lønstigning, stod Løkkes flok noget forpjusket tilbage.

Ikke nok med at Venstre-folkene tågede rundt på stribe og modsagde hinanden og mundhuggedes, så knustes også partiets årelange drøm om at skubbe en lønkommission foran sig i jagten på ny lønpakke, der ville have sikret statsminister Lars Løkke en lønstigning på 193.000 kroner årligt, mens menige MF’ere ville få 107.000 kroner.

Se også: V-mand sviner Søren Gade og Pape: Tøsedrenge!

Lars Løkkes lønfest er - måske - aflyst. Foto: Philip Davali/Polfoto Dansk politik - 6. jan. 2016 - kl. 19:37 Overblik: Løn-festen som Christiansborg slås om

Bankdirektører
I 2012 fremsatte de fire topfolk Kristian Jensen, Inger Støjberg, Ellen Trane Nørby samt Løkkes våbenbror Lars Christian Lilleholt i Folketinget forslag om en uafhængig lønkommission.

Under debatten i Folketingssalen forsvarede Kristian Jensen sig indædt. Han ville ikke høre tale om, at kommissionen var et skalkeskjul for give politikere en fed lønstigning.

– Det ikke er noget, der er på niveau med det, en bankdirektør får, sagde han og henviste til, at kommissionen skulle sikre danske folkevalgte løn som politikerne i vores nabolande.

Kristian Jensen glemte dog at nævne, at politikerne i flere af vores nabolande – på nær Sverige – i 2012 rent faktisk var bedre lønnet end herhjemme. Det afslører et bilag fra Folketinget dét år. Altså skulle lønnen hæves.

Eksempelvis tjente norske landspolitikere mindst 62.500 kroner om måneden, mens tyskere i Bundestag kunne stikke 84.000 kroner i lommen inklusive et stort skattefrit tillæg. Til sammenligning tjente en dansk MF’er i 2012 cirka 50.000 kroner plus et skattefrit tillæg på omkring 5000 kroner.

Forslaget blev 12. juni 2012 nedstemt med et brag af samtlige partier.

Se også: Gade og Sass æder deres ord: Politikeres lønfest aflyst

Polfoto Dansk politik - 6. jan. 2016 - kl. 09:16 Løkke og co. står til kæmpe lønfest

Magtfuld veninde
Men Venstre gav ikke op. For i kulissen fandt partiet ifølge Ekstra Bladets oplysninger en på daværende tidspunkt magtfuld allieret i Margrethe Vestager. På de indre linjer i den splittede tre-partiregering fik hun nemlig overbevist Socialdemokraterne og SF om, at det var en god idé at lade eksperter diktere politikernes løn.

Derfor lykkedes Venstre i 2014 med ’Mission Vederlagskommission’, da Michael Christiansen blev sat i spidsen for arbejdet. DR-formanden afviste at være blevet sat til at sikre politikere højere løn, men kom dog med en afslørende erkendelse:

– Man tager jo ikke løn fra folk, udtalte Michael Christiansen.

Kommissionen skulle have afleveret sine anbefalinger sidste år, men noget har forsinket arbejdet, så de endelige anbefalinger først ventes fremlagt senere på måneden.

Ifølge de kommissionsmedlemmer, som Ekstra Bladet har talt med, har flere politikere ’fra de store partier’ sågar forsøgt at påvirke kommissionens konklusioner.

Samme oplysninger har Politiken, som skriver, at de unavngivne politikerne var ’utilfredse med de beløb, som de blev præsenteret for’.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen