Annonce:
Annonce:

Droppede syg bededags-forklaring

Ny bog: At regeringen har sejlet rundt i forsøget på at forklare bededagens exit understreges af oplysninger i en ny bog, 'Lev med det'

Mette Frederiksen gik med krigsforklaringen - men inden da var en anderledes syg idé i spil. Foto: Mads Claus Rasmussen/RitzauScanpix
Mette Frederiksen gik med krigsforklaringen - men inden da var en anderledes syg idé i spil. Foto: Mads Claus Rasmussen/RitzauScanpix
Annonce:
Følg Politik

Da regeringstoppen var blevet enige om at droppe en helligdag, skulle der findes en forklaring.

Som bekendt endte danskerne med at få den sang, at det handlede om at skaffe penge til forsvaret af Danmark i lyset af krigen i Ukraine.

Siden har regeringen rodet rundt i sin forklaring, og pludselig inddraget klima, psykiatri, børn og ældre.

Ny bog af Qvortrup
Og nu kan man så læse i den nye bog 'Lev med det' af Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensen, der udkommer tirsdag, at de rundtossede forklaringer startede, allerede inden offentligheden fik nys om bededagens sløjfelse.

'Et lyst hoved foreslår så, at man kan sælge forslaget med, at pengene skal øremærkes til et løft i psykiatrien. Der skal etableres et 'kryds' mellem en helligdag mindre og bedre behandling af psykisk syge.'

Annonce:

'Umiddelbart vinder idéen genklang. Indtil én bemærker, at hov - der er vist lige et kommunikativt problem her: Det er jo psykisk belastende at arbejde mere.

Hvordan så forklare, at pengene skal bruges til at lindre de selv samme lidelser, som man er med til at forstærke ved at afskaffe en fridag?'

Selvransagelse
'Alle er enige om, at den går ikke. Resultatet bliver, at man lander på det, som Martin Justesen (stabschef i Statsministeriet, red.) fastholder som den bedre og større krisefortælling, som også skal begrunde og forklare behovet for en midterregering: Pengene skal gå til at opgradere forsvaret.'

De skiftende forklaringer har skabt så store problemer for regeringen, at det har ført til selvransagelse i dens absolutte top. Man skal simpelthen tænke sig bedre om fremover, når SVM skal argumentere for upopulære forslag, forstår Ekstra Bladet på flere topkilder.

Ifølge bogen skete meningsudvekslingen om argumentationen for helligdagens exit 3. december 2022.

Annonce:

Enten S eller V
På det tidspunkt havde Moderaterne og Lars Løkke ikke for alvor gjort sit indtog i regeringsforhandlignerne. Denne oplysning bekræftes af en central kilde over for Ekstra Bladet.

Dermed er feltet af sandsynlige ophavsmænd m/k til helligdagens afskaffelse snævret ind til enten Socialdemokratiet eller Venstre.

Konservative forlod regeringsforhandlingerne 3. december. SF 7. december.

Statsministeriet har ingen kommentarer til 'de påstande, der fremgår af bogen,' lyder det i et skriftligt svar mandag aften. Og ministeriet bemærker, at forfatterne ikke har forelagt oplysningerne for Statsministeriet.

Stabschef Martin Justesen, der nævnes i bogen som idémanden til Ukraine-forklaringen, har heller ingen kommentarer.

Stabschef Martin Justesen opfandt den forklaring, som danskerne skulle stikkes om slagtningen af store bededag, lyder det i ny bog. Foto: Anthon Unger
Stabschef Martin Justesen opfandt den forklaring, som danskerne skulle stikkes om slagtningen af store bededag, lyder det i ny bog. Foto: Anthon Unger
 

Sådan har Mette rodet rundt

Krigs-zig

Pengene fra nedlæggelsen af fridagen skulle gå til Forsvaret og krigen i Ukraine, lød det fra statsministeren og i regeringsgrundlaget:

'For at finansiere de øgede udgifter til forsvaret i de kommende år vil regeringen fremsætte et lovforslag, der afskaffer en helligdag, som træder i kraft i 2024.'

Men allerede i nytårstalen skulle penge gå til mere end det.

- Vi kan ikke overkomme både krig i Europa, klimakrisen og udfordringerne herhjemme, hvis vi ikke – hver og én – er klar til at yde mere, sagde statsministeren

Ane Halsboe-Jørgensen slog på samme tromme i et interview med TV 2  5. januar, hvor hun pegede på, at bededagens afskaffelse også skulle gå til investeringer i klima, psykiatri, børn og ældre.

2030-zag

I starten lød det, at helligdagens afskaffelse skulle styrke økonomien frem til 2030. Men pludselig skulle de ekstra pege også række ud efter 2030.

- Der ligger også et behov for en permanent finansiering af de øgede forsvarsudgifter efter 2030. Så det er ikke en midlertidig finansiering, vi er på udkig efter. Det er et varigt løft af forsvarsudgifterne, sagde Mette Frederiksen pludselig efter nytår ifølge Jyllands-Posten.

2 procents-zig

Her efter deadline er Mette Frederiksen så kommet med endnu forklaring. Nu skal vi forstå, at Nato skal have endnu flere penge end de to procent af BNP, som hidtil har været målet i regeringsgrundlaget og i adskillige udtalelser. Her i hendes nytårstale 1. januar:

- Vi skal fremrykke investeringerne i vores forsvar og sikkerhed. Så vi i 2030 når op på de 2 procent, der er brug for, og som vi har lovet vores allierede.

Tirsdag hævede hun så barren:

- Det kan være, vi har behov for at gå yderligere op end de to procent, sagde hun foran Folketingssalen tirsdag eftermiddag, da bededagens skæbne blev endeligt beseglet.

Løn-zag

Mette Frederiksen lagde op til, at danskerne ikke ville få ekstra løn for at arbejde på store bededag. Den fejl blev rettet af beskæftigelsesministeren.

- De fleste af os skal på arbejde en ekstra dag. Det får man selvfølgelig løn for - betalt af sin arbejdsgiver, sagde beskæftigelsesministeren senere til TV 2.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: