Du betaler: Offentlige topchefer holder lønfest

Topchefer i staten, regioner og kommuner rager penge til sig, mens almindeligt ansatte må holde igen. Usympatisk, mener FOA's Dennis Kristensen

Offentlige topchefer har trodset finanskrisen og skovlet penge ind de sidste ti år (Foto: Linda Johansen)
Offentlige topchefer har trodset finanskrisen og skovlet penge ind de sidste ti år (Foto: Linda Johansen)

Selv om der i mange år har været sparetider i det offentlige, så behøver de øverste chefer ikke frygte at gå sultne i seng.

Offentlige topchefer har således scoret en ganske habil lønstigning siden 2006. Det skriver Ugebrevet A4.

Ifølge mediet har landets 22 departementschefer siden 2006 oplevet en lønstigning på intet mindre end 39 procent, så de i gennemsnit modtager 1.873.150 kroner årligt.

FOA: Grundlæggende usympatisk
Kommunaldirektører og koncerndirektører har også grund til at smile.

Henholdsvis 34,2 og 33 procent ekstra i posen siden august 2007 er også værd at tage med.

Formand for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, er ikke imponeret over chefernes dømmekraft.

- Det er voldsomt. Når vi kigger på, hvordan lønudviklingen har været i al almindelighed, så er cheferne i hvert fald ikke blevet snydt. Tværtimod, siger han til Ekstra Bladet.

Dennis Kristensen fortæller, at topchefers lønstigning ofte begrundes med, at der er tale om, at de kompenseres for kontraktansættelser. Det ændrer dog ikke på, at stigningen er for høj.

- Jeg synes, der er tale om en chokerende høj lønudvikling. Ikke mindst fordi en stor del af den pågældende tidsperiode falder under den økonomiske krise, hvor vi har lavet overenskomstresultater, der har været meget smalle og magre for de almindelige medarbejdere.

- Det er uacceptabelt og grundlæggende helt usympatisk, siger Dennis Kristensen.

Politikernes ansvar
Dennis Kristensen mener, at en del af ansvaret skal findes hos politikerne, fordi de ikke har haft godt nok styr på, at topchefernes lønninger har været på himmelflugt.

- Det sender selvfølgelig et signal om, at hvis bare man er topchef, så må man gerne skovle til sig, men hvis man er medarbejder, så skal man tænke på samfundets økonomi og den økonomiske krise. 

- Det er signalforvirring fra politikerne, så det vil noget. Det er politikerne, der skal sikre, at der er balance i hvad medarbejdere og chefer får, siger han.

Dennis Kristensen påpeger desuden, at den voldsomme lønstigning til de offentlige chefer vil motivere FOA til at bede om mere i løn til de ansatte ved de næste overenskomstforhandlinger.

164 kommentarer
Vis kommentarer