Du er dygtig - Nej, du er dygtig

(Foto: Anthon Unger)
(Foto: Anthon Unger)

Stod slaget i valgkampen om andet end taburetten? I dag kunne enhver vælger komme i tvivl. 

Mandagens store overdragelsesforretning indledtes med, at Thorning overdrog statsministeriet til Løkke. Hvilket fandt sted i ikke bare fordragelighed, men i en forsoning, der syntes at overstige almindelig høflighed og udstille godt tre ugers angivelig indædt og gensidigt fordømmende valgkamp som skuespil. Som var uenighederne hele vejen igennem det rene teater.

’Jeg ved, at du vil passe på Danmark, for det brænder du for,’ sagde Helle Thorning til Lars Løkke ved overdragelsen i ’Spejlsalen’ på Christiansborg. 

Ikke ligefrem det, hun sagde op til den 18. juni. Der fremstillede Thorning det som noget nær katastrofe, hvis Løkke fik magten, og hun ikke selv fik lov at fortsætte ’det gode arbejde’.

Men der stod hun, den afgående statsminister og takkede manden, som hun i valgkampen beskyldte for både ’farlig kurs’, og for at det ikke gik særlig godt, da han tidligere var statsminister. Men de to havde faktisk haft et rigtig godt samarbejde, fik vi alle sammen nu at vide af Helle Thorning.

For de, der ikke følger så meget med, må dette egentlig være forbløffende. Er man på dagligt besøg i dansk politiks labyrintiske matrix bliver man imidlertid bare igen mindet om dens hovedregel i disse år. Forskellene er små. Som jeg før har skrevet om på denne plads, er forskellen på rød og blå det, man kan benævne som ’de små forskelles narcissisme.’

Det er værd at bemærke, at aldrig har der været talt, skrevet og kortlagt så omfattende, vidt og bredt om politik som i 2015. Engagementet i befolkningen burde være i zenit. Men blot fire procent af den danske befolkning er i dag medlem af et politisk parti. Langt under halvdelen af vælgere mellem 18 og 21 år stemmer ved kommunalvalg. 70 procent af Folketingets medlemmer er akademikere. En voldsom overrepræsentation. Ikke alene ligner politikere hinanden i dag i et omfang, der ikke tidligere er set. Men endnu mere væsentligt: Det samme gør deres politik for et meget bredt flertals vedkommende.

Valgkampens store armsving er som hovedregel overspillede som i en folkekomedie.

I 00’erne fikserede Anders Fogh Rasmussen Mogens Lykketoft under valgkampen i 2005 og Thorning i 2007 i deres egen politik ved at hævde retten til midten og socialdemokraternes politik. Med omfattende udbygning af den offentlige sektor og dermed af velfærdsstaten. Førstefødselsretten til velfærdsstaten blev således i 00’erne borgerlig ejendom.

Nu hvor retten har været tilbage hos partiet, der om noget skabte størrelsen sammen med fagbevægelsen i forrige århundrede, forekommer Socialdemokraternes politik, ifølge en del socialdemokratiske vælgere, at være meget, meget borgerlig.

Men Thorning-regeringen har som bekendt ført ’den nødvendige politik.’ Ergo tager vælgerne fejl.

Måske er det her værd at minde om, at et af valgkampens absolutte stridspunkter – vækstdebatten – nu er fuldstændig annulleret af landets nye statsminister. Krigen med Socialdemokraterne om 0,6 procent vækst kontra Venstres nulvækst for den offentlige sektor og de respektive planer herfor – eller gensidige beskyldninger om mangel på planer herfor – er uaktuel. Lars Løkke Rasmussen er ganske vist statsminister, men nulvækst er død. De borgerlige har tabt. Velfærdspartierne – inklusive Dansk Folkeparti – har vundet.

Har vælgerne haft en fornemmelse af, at S førte borgerlig politik, og mistænker vælgerne nu V for at ville kvittere med at føre socialdemokratisk politik, bør de stole på denne fornemmelse. Da Lars Løkke Rasmussen under valgkampen sagde; ’der er rigtig mange ting, du ikke forstår’ til Thorning, mente han det åbenbart ikke. Al den stund de to har stort samme politik og arbejder så forbilledligt sammen, ville udsagnet jo ikke kunne undgå at falde tilbage på ham selv.

Og Løkke sagde skam også det stik modsatte om Helle Thorning ved mandagens overdragelse af statsministerposten:

’Du har gjort det godt. Det har været svært til tider. Men du har gjort det, der er nødvendigt,’ lød det, da det blev Lars Løkke Rasmussens tur til at tale til den afgående statsminister i ’Spejlsalen.’

Også Lars Løkke lovpriste et godt samarbejde. Han bevægede sig dertil i overensstemmelse med Thorning ud i, at når der ikke var kamera på, havde de to under valgkampen ligefrem haft det hyggeligt og venskabeligt.

I dansk politik finder der tilsyneladende ikke længere egentlige skifte sted. Selv ikke efter dramatiske valg med store skred. Det er snarere et valg mellem personer, der med offentliggjorte karriereplaner bejler til en veldefineret administrativ lederstilling. Det synes udtænkt med særlig sproglig forstandighed at kalde det ’overdragelse’. 

Det er sikkert udtænkt af nogle af ’djøfferne’, som Helle Thorning-Schmidt i sin afskedstale roste i en grad, så man fik fornemmelsen af, at de måske har en del at skulle have sagt.

20 kommentarer
Vis kommentarer