Du er velkommen, Vladimir

Putin må seriøst overveje et besøg i den danske hovedstad, vurderer ekspert. Et samlet Christiansborg holder døren åben for den ishockeygale præsident

Lillejuleaften skøjtede Putin rundt på is i Moskva. Han elsker sporten, som giver ham direkte adgang til russernes nationalglæde. Foto: AP
Lillejuleaften skøjtede Putin rundt på is i Moskva. Han elsker sporten, som giver ham direkte adgang til russernes nationalglæde. Foto: AP

200 danske soldater er udkommanderet som menneskeligt skjold mod Vladimir Putins uforudsigelige luner.

På grænsen mellem Letland og Rusland er de en del af den Nato-styrke, som skal sikre balternes frihed mod mulig aggression, som det er sket i Østukraine og på Krim. Og for nylig udviste Danmark to russiske diplomater efter et russisk angreb med nervegift i London.

Ikke desto mindre er danske politikere fra højre til venstre klar til at lade Vladimir Putin besøge Danmark, hvis han flyver forbi København for at følge det russiske landshold under VM-slutrunden i ishockey.

- Så vidt jeg ved, er Putin ikke på hadprædikant-listen. Når han ikke er det, så kan vi ikke hindre ham i at komme til Danmark, lyder det fra Naser Khader (K).

- Jeg har ikke ondt af, at han kommer og ser ishockey. Jeg kommer dog ikke og hilser på, siger konservatives udenrigsordfører, der ønsker, at VM i fodbold bliver uden officiel dansk deltagelse.

Som Cuba og Iran
Endnu varmere toner lyder fra Søren Espersen.

- Hvis han kommer for at se sport. Hvis han kommer for at støtte sit landshold, så er han selvfølgelig velkommen, ligesom vi ville gøre med alle andre statsoverhoveder. Selvfølgelig gør vi det, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører.

- Er det ikke lidt aparte at byde sådan en mand velkommen?

- Vi behøver ikke stå med åbne arme. Men sport og politik har ikke på den måde noget med hinanden at gøre. Vi skal selvfølgelig byde de folk velkommen, som måtte komme. Ved de olympiske lege kommer der også mange forskellige specielle statsledere. Både fra Iran, Cuba og alle mulige steder. Hvis ikke vi kan tåle at have besøg af fremmede statsledere, skal vi ikke arrangere sådan noget, siger Søren Espersen.

Sandsynligheden for et besøg fra øst stiger i disse dage. Det kører nemlig for det russiske landshold på dansk is.

Seriøs mulighed
Inden torsdagens opgør mod Tjekkiet i Royal Arena, Ørestaden, er det blevet til tre suveræne sejre for OL-guldvinderne. Målscoreren lyder på svimlende 20-0.

Præsident Putin er en stor ishockeyfan og har for vane at flyve ind for at følge den russiske stolthed, når hans drenge når hele vejen til finalen.

Dansk politi har derfor i månedsvis kalkuleret med et muligt pludseligt annonceret besøg fra øst. Som Ekstra Bladet kunne rapportere allerede i januar, har mange betjente fået besked på at udskyde ferien på grund af det mulige besøg og kronprins Frederiks runde fødselsdag senere på måneden. Både Rigspolitiet og PET er i kontakt med VM-organisationen, og et besøg fra Putin anses fortsat som et realistisk scenarie, bekræfter VM-organisationen Kristi himmelfartsdag.

Diplomatiet lever
Også i Folketingets venstre side er de klar til fint besøg fra den hockeygale præsident.

- Når man arrangerer et verdensmesterskab, må man acceptere de tilskuere, som har lyst til at glo på, lyder det fra Søren Søndergaard, Enhedslistens udenrigsordfører, der vil gå på gaden med kammeraterne for at demonstrere, hvis den tidligere KGB-officer lander i Kastrup.

Hos Alternativet er fokus på at holde dialogen kørende med stormagten.

- Et VM skal ikke starte en storpolitisk krise, lyder det fra udenrigsordfører Rasmus Nordqvist, der fortsætter:

- Hvis man valgte at nægte den russiske statsleder adgang, skulle det være en international beslutning.

Putin modtager en trøje med sit nummer 11 inden vinter-OL. Foto: AP
Putin modtager en trøje med sit nummer 11 inden vinter-OL. Foto: AP
 

 

Rør og puk lokker

Vladimir Putin må være særdeles lun på et hurtigt københavnervisit, vurderer seniorforsker Hans Mouritzen fra DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier).

Han kan nemlig slå to fluer med ét smæk. 1) Score gode billeder af sig selv som landsfaderen, der følger gutterne på is. Og 2) få sig en god uformel snak med Lars Løkke Rasmussen om gasledningen Nord Stream 2, han så brændende ønsker sig skal løbe igennem en del af dansk farvand i Østersøen.

- Hvis jeg var Putin, og Rusland når finalen, ville jeg invitere mig selv, siger forskeren, og forklarer:

De danske politikere er skeptiske over for et egentligt møde mellem Lars Løkke og Vladimir Putin under et eventuelt besøg, men ifølge Hans Mouritzen, vil regeringen have svært ved at sige nej til en form for håndtryk.

- Det vil være for uhøfligt. Og Putin er nødt til at mødes med en på sit eget niveau. Vi kan ikke sende kulturministeren.

Vladimir Putin besøgte i april 2011 København. Dengang var forholdet mellem vest og øst lyst, og han afholdt pressemøde i Statsministeriet med Lars Løkke. Sådan gik det ikke i 2002, hvor Putin aflyste et besøg, fordi tjetjenere afholdt kongres i København.

62 kommentarer
Vis kommentarer