Dyrere biler måske på vej: Tulle presser Løkke til lyn-møde

Drama i sidegemakkerne: Statsministeren holdt pludselig møde med Kristian Thulesen Dahl og Dennis Flydtkjær i et forsøg på at spænde ben for en aftale mellem S og DF

Lars Løkke Rasmussen og resten af regeringstoppen presses af et nyt flertal udenom regeringen.

Denne gang i en sag, der kan gøre alvorlig skade på en af Liberal Alliances få store sejr i regeringen: Sænkelsen af registreringsafgifterne og priserne på biler.

Et flertal bestående af S, DF, SF, Alternativet og Enhedslisten vil nemlig gøre det dyrere for nye bilkøbere.

Ifølge et ændringsforslag, som partierne står bag, skal bilkøbere således kompenseres i mindre grad, end det regeringen foreslår i et sæt kommende regler for brændstofforbrug.

Og onsdag eftermiddag er statsminister Lars Løkke Rasmussen ifølge Ekstra Bladets oplysninger personligt gået ind i sagen for at forsøge at få Dansk Folkeparti på bedre tanker i sidste øjeblik.

Det sker få timer før et møde i skatteudvalget onsdag eftermiddag, hvor Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ifølge dagsordenen skal fremlægge ændringsforslaget, der skal gøre kompensationen til bilkøberne mindre end foreslået af regeringen.

Dermed vil ændringsforslaget æde en markant del af de afgiftslettelser, som især Liberal Alliance jublede over i efteråret.

Det var angiveligt Dansk Folkeparti, som kom til oppositionen med ideen, oplyser Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen,

Bilerne sviner mere end antaget

Bilafgifterne er blandt andet fastsat efter bilernes brændstofforbrug. Men i årevis har fejlagtige målinger medført, at bilerne på papiret kørte længere på en liter brændstof, end de egentlig gjorde. Reelt bruger de nye biler cirka 21 procent mere brændstof end tidligere antaget. Derfor har bilkøberne fået en større såkaldt miljørabat, end de reelt havde krav på.

Nye EU-regler indfører dog en mere præcis og retvisende måde at beregne bilernes brændstofforbrug. Det har direkte konsekvenser for de danske bilafgifter. Bilerne bliver altså dyrere, fordi de forurener markant mere end tidligere antaget.

Det vil ifølge et nyt lovforslag fra regeringen - i varig virkning efter såkaldt tilbageløb og adfærdsændring hos bilkøberne – give cirka 1,5 milliarder kroner om året ekstra i statskassen.

VLAK-regeringen vil med lovforslaget – som skulle vedtages på fredag - kompensere bilkøberne for hele denne ekstra afgift.

Men det nye ændringsforslag fra S, DF, SF, Alternativet og Enhedslisten vil kun kompensere bilejerne med 15 procent i stedet for de 21 procent, som de reelt forurener mere end antaget.

Forskellen på seks procentpoint vil betyde, at statskassen sparer cirka 429 millioner kroner – som fremtidens bilkøbere selv skal betale.

Sidste efterår blev VLAK-regeringen og DF enige om at sænke bilafgifterne. Frem mod 2025 ville det, ifølge Skatteministeriet, give en samlet årlig besparelse til bilkøberne på mellem 300 og 600 millioner kroner. En meget stor sejr for Liberal Alliance.

Med det nye forslag, fra flertallet uden om regeringen, bliver en stor del af denne besparelse altså ædt op af de nye mere præcise målinger af bilernes brændstofforbrug.

Hastemøde i folketingssalen
Kl. 16.00 har statsministeren ført an ved et interimistisk møde i folketingssalens sidegemakker - mens afslutningsdebatten i disse timer kører ufortrødent videre i selve salen.

Udover Løkke var LA-leder Anders Samuelsen, finansminister Kristian Jensen (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) repræsenteret fra regeringen.

Over for stod DF-formand Kristian Thuelsen Dahl og partiets skatteordfører, Dennis Flydtkjær, der efter det hurtigt opsatte møde havde svært ved at finde en grimasse, der kunne passe.

Men efter mødet i skatteudvalget står det klart, at debatten om dyrere biler er udskudt til de kommende energi-forhandlinger. Står det til et flertal uden om regeringen, så bliver bilerne dyrere.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er Liberal Alliance rasende over DF's forsøg på endnu engang at obstruere regeringens politik.

Lars Løkke har lidt mange nederlag. Her er det valget til Europa-Parlamentet i 2014, hvor Venstre fik en lussing kort efter Ekstra Bladet havde afsløret hans køb af tøj for Venstres penge. Foto: Anthon Unger Dansk politik Løkke ydmyget igen og igen: Se den lange liste af nederlag

Partierne bag det alternative flertal hævder, at det vil spare statskassen for ca. 430 millioner kr. at sænke kompensationen til nye bilkøbere – penge som bilkøberne ifølge ændringsforslaget i fremtiden selv skal til lommerne for at betale.

Det er langt fra første gang, at flertal udenom VLAK-regeringen og den tidligere rene V-regeringen har indført politik henover hovedet på statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

210 kommentarer
Vis kommentarer