Effekt af kæmpe test-strategi 'usikker'

Regeringens og Sundhedsstyrelsens nye strategi med massiv testning og kontakt-opsporing er 'usikker', fastslår Serum-instituttet

Følg Politik

Effekten af myndighedernes store test-satsning med testcentre og intensiv opsporing af corona-smittedes nære kontakter er 'usikker'.

Det fastslår Statens Serum Institut i en ny rapport om smittefaren ved forskellige modeller for en yderligere genåbning af Danmark.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har i et interview med Jyllands-Posten kaldt strategien for 'et kæmpestort skift', der ville gøre Danmark til en 'first mover' i verden.

Strategiskift: Smittede danskere skal selv opspore smittekæder

Men effekten af strategien er altså ikke medregnet i beregningerne i Serum-instituttets nye rapport.

'Effekten af teststrategi og kontaktopsporing er ikke inkluderet i nogle af modellerne, da effekten af denne indsats er usikker', hedder det i konklusionens sidste sætning.

Undrer ekspert

Og det undrer ekspert i epidemiologi og afdelingslæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Skejby Sygehus, Christian Wejse:

- Det undrer mig, at man åbenbart ikke føler sig sikker nok på effekten af strategien til at regne på den. Og hvorfor det så er, kunne jeg godt tænke mig at få et svar på, siger han.

- Man kunne jo godt have lagt antagelser ind, ligesom man gør med stort set alle andre faktorer i rapporten. Det ville der ikke være noget odiøst i.

- Men når det er sagt, så tror jeg, at der er en kæmpe stor, positiv effekt af at teste massivt og kontakt-opspore. Og det kan jeg jo nu med sindsro fortsat mene nu, hvor der ikke er regnet nærmere på effekten, siger han.

Meningen med den store satsning på test er, at man kan holde bedre styr på genåbningen, fordi man bedre kan holde øje med, om corona igen får tag i befolkningen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind